Lifestyle

nije riječ samo o cigaretama

Iznenađujući načini na koje štetite plućima

Iznenađujući načini na koje štetite plućima
Thinkstock

Iako se smatra da je duhanski dim iznimno štetan za zdravlje pluća, ne nalazi se sam na listi uzročnika respiratornih problema.

Plijesan

Radi se o tipu gljivice koje u zrak puštaju sitne čestice spora koje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije pluća ako ste alergični na plijesan. Jedna od opasnih bolesti je KOPB. Ako ste osjetljivi na plijesan, zaštite svoj dom od gljivica.

Radon

Radon je bezbojan i bezmirisan plin koji, ako ste njemu dugo izloženi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput pada imuniteta i alergija, no i do mnogo ozbiljnijih oboljenja, poput podizanja rizika od upala pluća. Radon se slobodno širi u gotovo svim kućama, a lako prolazi kroz pijesak i većinu poroznih materijala, kroz pukotine u stambenim objektima...

Tepisi

Plijesan, izmet glodavaca, grinje, toksični plinovi... Sve se to može sakrivati u vašem tepisonu ​i utjecati negativno na vaša pluća. Ono što ne znate jest da vjerojatno i kemikalije koje se koriste pri postavljanju tepiha mogu štetiti zdravlju pluća. Ako ste osjetljivi, bilo bi dobro razmisliti o tome da postavite parket ili minimalno tri puta na tjedan usisavate podove.

Pesticidi

Ove kemikalije drže bube podalje, ali ako ih dirate, udišete ili jedete, one bi mogle uzrokovati probleme sa respiratornim i živčanim sustavim, hormonima, vidom, kožom...

Vatromet

Boje koje se nalaze u petardama i prskalicama složene su od raznih vrsti metala koje se pretvore u prah kad eksplodiraju, a ako ih udahnete mogu pogoršati astm​u​ ili ostale respiratorne probleme te utjecati na zdravlje srca, piše Ordinacija.

Zračni jastuci

Iako su bijeli i nemaju mirisa, kemikalija koja se zove natrijev azid pomaže ih aktivirati kako bi vas se zaštitilo u automobilu. Pri toj se aktivnosti po zraku raspršuju sitne čestice koje bi mogle utjecati na zdravlje pluća.

Brašno

Pekari će često udahnuti brašno kad pripremaju proizvode, a zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput otežanog disanja i zvuka "pištanja" pri disanju. Ako se ne obrati pažnja na vrijeme, mogu se pogoršati stanja poput astme, ali i uzrokovati ozbiljna oštećenja pluća.

Plin

​Ploče za kuhanje, pećnice, grijači zraka mogu uzrokovati bolesti pluća. Kako plin izgara, proizvodi kemikaliju naziva dušikov(I) oksid koji može uzrokovati upale te izazvati kašalj ili astmu.

Ovlaživač zraka

Iako ovlaživanjem zraka oni olakšavaju disanje, mogu i našteiti zdravlju pluća. I u njemu se mogu razviti gljivice koje ovlaživač zraka samo raspršuje po prostoriji, isti se problem može pojaviti s korištenjem klima uređaja. Kako biste izbjegli probleme, redovite ih čistite.


Reci što misliš!