Lifestyle

poražavajuća statistika

Svaka treća žena u Hrvatskoj mlađa od 34 godine ima HPV

Svaka treća žena u Hrvatskoj mlađa od 34 godine ima HPV
Frank May/DPA/PIXSELL/Thinkstock

Prvi MedTalk u Hrvatskoj istaknuo je važnost edukacije žena o vlastitom zdravlju, informiranje o dostupnim cjepivima i redovitim pregledima koji su jedini put prevencije, ranog otkrivanja i liječenja.

Udruga Nismo same bila je domaćin prvog MedTalk-a, nove društveno odgovorne inicijative u organizaciji Roche Hrvatska, pokrenute s ciljem poticanja dijaloga, razmjene mišljenja i suradnje, a prvi, Lila tjedan, posvećen je ženskom zdravlju. Tijekom uvodnog izlaganja, predsjednica udruge Nismo same, Ivana Kalogjera, govorila je o ideji, provedbi i planovima vezanim uz tu javno-zdravstvenu akciju, pišu 24sata.

"Prošle godine Lila tjedan smo proveli u suradnji sa šest bolnica, u pet gradova i četiri zavoda za javno zdravstvo. Ponosni smo na činjenicu da se testiranju na HPV odazvalo 825 žena, što je gotovo 8 puta više nego godinu prije. Uočili smo potrebu da projekt ove godine proširimo na još dva grada te uz HPV testiranje i mamografiju dojki uvedemo dodatne pretrage, kao što ginekološki UZV i UZV dojke, što bi ženama omogućilo obavljanje malog ženskog sistematskog pregleda", istaknula je Kalogjera.

Broj oboljelih se ne smanjuje

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doc. dr. sc. Vanja Kaliterna, prim. dr. med., na panelu je detaljno iznijela podatke o rezultatima prošlogodišnjeg 'Lila tjedna' te se ponajviše osvrnula na podatak da je od ukupnog broja testiranih žena, 15 posto HPV pozitivno, dok je među ženama mlađim od 34 godine, HPV pozitivna čak svaka 3. testirana žena, odnosno njih 33,4 posto te da se broj oboljelih ne smanjuje.

"Uvođenjem HPV testiranja u probir za određene skupine žena, uz bolji odaziv žena, mogli bi utjecati na raniju detekciju bolesti i s time olakšati liječenje i unaprijediti ishode - na smanjenje broja oboljelih možemo utjecati cijepljenjem, a na raniju detekciju i bolje
ishode liječenja probirom i kvalitetnom dijagnostikom. Testiranje bi se moglo pojednostaviti i unaprijediti uvođenjem tekućinske citologije, pretrage koja iz jednog uzorka omogućuje istodobno HPV i PAPA testiranje pa tako žene ne bi trebale dva puta dolaziti na pretragu",  rekla je izlaganju doc. dr. sc. Danijela Vrdoljak – Mozetič, prim. dr. med., voditeljica Odjela za ginekološku citologiju Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju KBC-a Rijeka i predsjednica Hrvatskog društva za kliničku citologiju HLZ-a.

U zdravlju treba biti sebičan

O važnosti prevencije te dosadašnjem iskustvu vezanom uz funkcioniranje sustava govorio je pročelnik Zavoda za opću i onkološku ginekologiju Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC- a Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a, doc. dr. sc. Dražan Butorac, prim. dr. med.: 'Moramo biti sebični i sebe i svoje zdravlje stavljati na prvo mjesto jer jedino zdravi možemo biti od koristi svojoj obitelji i društvu u kojem živimo. HPV se može prevenirati jer postoji cjepivo. Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj je nažalost još uvijek samo na nivou pokušaja, u odnosu na razvijene zemlje.'

Cjepivo postoji, ali nije na sustavu da preuzima odgovornost

"Sramotno je da u današnje vrijeme uopće govorimo o raku vrata maternice. Cijepljenje je dugoročna zaštita i žena i muškaraca. Moramo krenuti s boljim probirom, ali i sustavno educirati i poticati žene da se pregledavaju. U primarnu zdravstvenu zaštitu bi trebalo najviše ulagati jer je preventivni pregled izuzetno jednostavan i putem njega se brzo i kvalitetno mogu dijagnosticirati promjene u najranijoj fazi. S druge strane, kod raka jajnika nema simptoma i incidencija raste s dobi.

Prvi nespecifični simptomi su nelagoda i bol u trbuhu te povećanje opsega trbuha. Kada se ti simptomi pojave, tada je nažalost bolest već uznapredovala. Žene starije od 60 g. posebno su rizična skupina", rekla je mr. sc. Višnja Matković, prim. dr.med., voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb.

Najvažnija je edukacija i redoviti pregledi

Ivo Brozović, dr. med., ginekolog na Zavodu za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, govorio je o funkcioniranju sustava i istaknuo: 'Veliki sustavi ne mogu preuzeti odgovornost. Treba poticati primarnu zdravstvenu zaštitu, a žene sustavno educirati i poticati da redovito odlaze svom odabranom liječniku na preventivne preglede. Upravo su iz tog razloga važne kampanje poput Lila tjedna, u kojoj naša institucija sudjeluje od samog početka.'


Reci što misliš!