Ostalo / Grad Zadar

17 točaka dnevnog reda

Kolegij gradonačelnika u znaku osvrta na sezonu i budućih projekata grada Zadra

Kolegij gradonačelnika u znaku osvrta na sezonu i budućih projekata grada Zadra

U Maloj vijećnici Grada Zadra danas je održan kolegij gradonačelnika Grada Zadra, Božidara Kalmete s pročelnicima.

Na početku kolegija gradonačelnik se kratko osvrnuo na podatke o turističkoj sezoni i porastu broja gostiju na području Grada, o čemu će se detaljnije izvijestiti na konferencije za medije u organizaciji Turističke zajednice Grada Zadra.

Za sada je istaknuo porast dolazaka od 8%, a noćenja od 10% u odnosu na prošlu godinu, te zaista velik porast od 177% više registriranih privatnih iznajmljivača u odnosu na 2010. godinu. Prema podacima o svim oblicima prijevoza (brodski, zračni i autocesta) kroz Zadar je do 31.07. prošlo preko 4 milijuna putnika, što znači da nezaustavljivo postaje jedno od europskih prometnih središta, a što je prepoznato i na razini EU pa smo uvršteni u "bijelu knjigu" prometa.
Jedan od prioriteta na razini države je i produljenje piste u Zračnoj luci Zadar, no za sada nema predviđenog izvora financiranja.

- Predlažemo Vladi da se preusmjeri onih 53 milijuna eura koji će ostati nakon izgradnje Luke Gaženica na proširenje piste i izgradnju 1. faze kontejnerskog terminala u Gaženici, za koju već postoje i građevinske dozvole. Time bi se postiglo definitivno prometno rješenje Zadra na duži rok.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap najavio je odabir projektanta za uređenja Trga tri bunara i za energetsku obnovu škole Petra Preradovića. Dodatna je pogodnost što će sva sredstva za energetsku obnovu refundirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nakon što projekt bude okončan.

Pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić predstavio je neke od programa izvanstandarda koje Grad provodi u predškolstvu i školstvu. I ove godine se nastavlja program ranog učenja drugog stranog jezika, već od prvog razreda, i to njemačkog jezika u OŠ Šime Budinića i talijanskog u OŠ Stanovi. Također, istaknuo je sufinanciranje vrtića drugih osnivača (privatnih i vjerskih) sa 1.119.500 kn, koje je započeto u školskoj godini 2009./10., a sada se sufinancira 60 skupina u 23 vrtića, što je rezultiralo time da u Zadru sva djeca imaju mjesto u vrtiću. U tijeku je (danas je zadnji dan) i zaprimanje prijava za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih škola. Do danas je stiglo oko 900 zahtjeva, a ukupno je osigurano milijun kuna za tu namjenu.

Grad Zadar će sa 900 000 kuna sufinancirati marketinške aktivnosti Turističke zajednice Zadarske županije, najviše za poticaj dolazaka gostiju niskotarifnim prijevoznicima. Gradonačelnik je iskoristio ovu prigodu da podsjeti i pozove sve one koji sudjeluju u tom sufinanciranju da svoju obvezu i ispune.

U ovom trenutku Grad ima 60 milijuna kuna odobrenih sredstava iz EU fondova za razne projekte u kojima je nositelj ili partner. 14 projekata je u tijeku, a 4 pred početkom. Dva ugovora su već potpisana, za projekte Cowork.net i Gaging, a oba su projekta međunarodne suradnje usmjerena na poduzetništvo, posebice mladih. Za još dva projekta, Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih i Foster children rights stigle su obavijesti o odabiru, nakon čega slijedi potisivanje ugovora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.