Ostalo / Grad Zadar

Nakon punih 17 godina

Grad postao vlasnik 1796 kvadrata na Relji

Grad postao vlasnik 1796 kvadrata na Relji

Nakon punih 17 godina pravomoćnom je presudom Županijskog suda završen vlasnički spor između Grada Zadra i Hrvatskog autokluba zbog vlasništva nad atraktivnim zemljištem i poslovnim prostorima na Relji koje od 1946. koristi zadarski HAK, tada osnovan pod nazivom AMD “Tempo”, piše slobodnadalmacija.hr

U gradskoj upravi smatraju da je tom pravomoćnom presudom stavljena točka na cijelu priču, ali iz Autokluba “Zadar” najavljuju da će pokušati osporiti presudu − od Vrhovnog suda zatražili su reviziju, a Ustavnom sudu RH podnesena je ustavna tužba.

Takvu je mogućnost prethodno iskoristio i Grad Zadar, rušeći prve presude koje su išle u korist AK “Zadar”, pa će Vrhovni i Ustavni sud još jednom razmatrati presudu o vlasništvu nad 1796 četvornih metara terena na istočnom ulazu na Poluotok.

− Pravomoćnom je presudom utvrđeno vlasništvo Grada. To su prostori mehaničarske radionice, dvorište i prijamni ured, a AK “Zadar” dobio je rok za iseljenje. Koliko znam, oni su u razgovorima s Gradom, usmjerenima na pronalaženje prijelaznog rješenja, iskazivali svoj interes za prostor u gospodarskoj zoni Crno, gdje bi smjestili svoju tehničku službu, a poslovne bi prostore pokušali naći negdje na području grada − izjavio nam je pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Rajko Jurin.

Autoklub “Zadar” je još 30. studenog 2007. godine Poduzetničkom inkubatoru uputio pismo namjere za kupnju zemljišta ili prava građenja u gospodarskoj zoni Crno-Zadar želeći parcelu od 6000 četvornih metara.

U pismu koje su prije nekoliko dana gradskoj upravi poslali Davor Maričić i Dinko Brkić, predsjednik i tajnik AK “Zadar”, zatraženo je da se “međusobni odnosi između Grada Zadra i Autokluba ‘Zadar’ konačno i trajno urede po pravomoćnom okončanju zakonski pokrenutih postupaka radi poništenja presude Županijskog suda u Zadru”.

− AK “Zadar” ne odriče pravo Gradu da se razvija u skladu s Prostornim planom i općedruštvenim interesima, ali očekujemo da se vrednuje 66-godišnja tradicija Autokluba, njegova važnost, 66 godina posjedovanja, ulaganja, građenja i rada u ovom prostoru, te da se uvaži činjenica da klub ima 5500 članova i 11 zaposlenih radnika − stoji u tom pismu, uz podsjećanje da je AK “Zadar” “četvrti klub u Hrvatskoj po broju članova i četvrti po broju pruženih usluga tehničke pomoći vozačima na cesti”.

Nada vodećih ljudi AK “Zadar” da bi, do eventualne odluke Vrhovnog i Ustavnog suda, sve moglo završiti kompromisom zasniva se na “visokom stupnju razumijevanja” koje su u razgovorima s predsjednikom Ivom Bikićem i glavnim tajnikom HAK-a Zvonkom Šmukom iskazali gradonačelnik Zvonimir Vrančić i pročelnik Jurin.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.