Ostalo / Grad Zadar

Projekti

Na jesen razgovori s investitorima za Zonu Crno?

Na jesen razgovori s investitorima za Zonu Crno?

Informacija o sklapanju ugovora o izradi projektne dokumentacije za infrastrukturu Gospodarske zone Crno u Zadru izazvala je jedno veliko "aleluja" - projekt koji se protegao kroz nekoliko svakovrsnih izbornih ciklusa konačno je doveden u fazu u kojoj je moguće pogoditi makar godinu početka radova. Međutim, s tim i dalje valja biti oprezan, piše Slobodna Dalmacija.

Od šest ponuda pristiglih na javni natječaj za izradu komunalne infrastrukture GZ Crno izabrana je zajednička ponuda tvrtke D&Z i Građevinskog projekta iz Šibenika, koja je niskom cijenom jednostavno pomela konkurenciju.

Davor Uglešić i bivši državni tajnik Zdravko Livaković su u kooperaciji sa Šibenčanima cijenu spustili na svega 790.000 kuna pa visina konkurentskih ponuda nameće zaključak da se na ovom poslu teško mogu nadati bitnoj zaradi, što samo govori o tome u koliko dubokoj krizi se gospodarstvo nalazi.

Idejni projekt

Zadarski "Donat" ponudio je 990.000 kuna, splitski Geoprojekt 965.000 kuna, Gin company je išla do 1,2 milijuna kuna, a zagrebačke tvrtke Hidroelektra i Prompt ponudile su nešto više od 1,4 milijuna kuna.

- Idejni projekt mora biti gotov u roku od četiri mjeseca, dakle do 17. lipnja, a potom se može zatražiti lokacijska dozvola. Od njezina izdavanja teče tromjesečni rok za izradu glavnog izvedbenog projekta, što znači da se početni radovi u GZ Crno mogu očekivati negdje početkom iduće godine - smatra Perislav Zrilić, direktor Poduzetničkog inkubatora koji je proveo natječaj.

Podaci pokazuju da je Grad Zadar u proteklih pet godina na GZ Crno potrošio mizernih milijun kuna! Za geodetsku snimku i detaljni plan otišlo je 700.000 kuna, za Studiju isplativosti splitskome Mikroprojektu plaćeno je 100.000 kuna, a Ugovor o mikrozoniranju koštao je dodatnih 200.000 kuna. S novcem za izradu projekta infrastrukture za GZ Crno je ukupno utrošen mizeran iznos od 1,8 milijuna kuna!

- Po informacijama koje su došle do mene, do kraja godine bi i projekt i lokacijska dozvola trebali biti gotovi pa bismo možda već u jesen mogli otvoriti početne, načelne razgovore sa zainteresiranim investitorima. Do kraja 2012. godine donijet ćemo odluku hoćemo li za radove u GZ Crno formirati posebno poduzeće ili će sve koordinirati Poduzetnički inkubator - izjavio nam je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Ništa nije plaćeno

Na pitanje je li Grad Zadar Hrvatskim šumama konačno platio zemljište za gradnju Gospodarske zone, Vrančić je odgovorio da nije u potpunosti plaćeno, a za konkretnije podatke uputio je na pročelnika za gospodarstvo Alena Kocipera. No Kociper nas je "proslijedio" prema Gradskim financijama, odakle stiže odgovor da nije plaćeno - ništa!

- U drugoj polovini 2010. godine dobili smo obvezu platiti dva milijuna i 787 tisuća kuna za zemljište, ali još nije plaćeno ništa. Grad je prema Hrvatskim šumama išao sa zahtjevom da se taj iznos smanji, ali taj zahtjev nije uvažen pa je u dopisivanju izgubljeno godinu dana - rekla je pročelnica za financije Grozdana Perić.

Razgovori

- Grad će inicirati razgovore s novim čelnim ljudima Ministarstva gospodarstva oko njihova eventualnog sudjelovanja u izradi infrastrukture. Situacija je olakšana jer je projektom predviđena fazna izgradnja infrastrukture. Konkretnih razgovora sa zainteresiranim investitorima nismo imali, ali je u nekim kontaktima s veleposlanicima u RH iskazan načelan interes za našu Gospodarsku zonu, rekao je gradonačelnik Vrančić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.