Ostalo / Grad Zadar

Grad nema novca

Uređenje Nove zadarske rive ponovno prolongirano

Uređenje Nove zadarske rive ponovno prolongirano

U Programu mjera i aktivnosti za pripremu ovogodišnje turističke sezone, koji je donio gradonačelnik Zvonimir Vrančić, pod točkom 43 stoji da će do kraja 2012. biti proveden urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje Obale kralja Petra Krešimira IV, piše slobodnadalmacija.hr

Od toga kapitalnog projekta za budućnost zadarskog poluotoka, barem u ovoj godini, neće biti ništa. Naime, kako nam je objasnio Matko Segarić, pročelnik gradskog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, u proračunu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za arhitektonski natječaj za uređenje Nove rive. - Gotovo sve podloge potrebne za natječaj su izrađene, ali u proračunu nema dovoljno novca. Za jedan takav natječaj potrebno je više od milijun kuna, a za to u ovoj godini nismo izdvojili sredstva, kaže Segarić.

Tako je priča o zadarskom uređenju Nove rive još jednom prolongirana za neka bolja vremena, a s njom i ambicija gradonačelnika Vrančića o oživljavanju poluotoka za njegova mandata. Podsjetimo, priča o arhitektonskom natječaju za Novu rivu rasplamsala se nakon produženja vrha poluotoka prema projektu Nikole Bašića.

Kako bi se makar donekle pokušale ublažiti javne kritike zbog Bašićeva projekta dobivenog izravnom pogodbom i činjenice da je privatna tvrtka bivšeg člana gradskog poglavarstva od tog posla imala izravnu korist, iz gradske su uprave bili najavili kako će za ostatak rive raspisati međunarodni arhitektonski natječaj. Osam godina od tog obećanja nikakav natječaj nije naravno raspisan, a najmanje međunarodni.

Naprotiv, posljednji pokušaj da se obnovi ideja međunarodnog natječaja zabilježen je upravo za mandata gradonačelnika Vrančića. Ali se i od toga ubrzo odustalo nakon što je grad očito shvatio da za provedbu međunarodnoga arhitektonskog natječaja nema dovoljno financijskih i stručnih kapaciteta.

Ideja “oživljavanja” rive, odnosno poluotoka, zbog toga nije splasnula, dapače, pretvorila se u ekskluzivno i nerijetko proizvoljno pravo zadarskih konzervatora i gradonačelnika. Oni su u cilju “oživljavanja” počeli bez ikakvih kriterija dijeliti dozvole pojedinim ugostiteljima za štekate i kafiće po eminentnim javnim prostorima, zelenim površinama i gradskim parkovima. Dakako, bez prethodnoga arhitektonskog natječaja.

SD/eZd

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.