Ostalo / Grad Zadar

"Ekstra zona" i "I zona"

Grad zabranio postavljanje plastičnih stolova i stolica na javnim površinama

Grad zabranio postavljanje plastičnih stolova i stolica na javnim površinama

U sklopu odluke o podizanju cijena zakupa javnih površina Gradsko je vijeće usvojilo i članak 7. na čijem se kraju kaže da "na području 'Ekstra zone' i 'I zone' Grada Zadra nije dozvoljeno postavljanje plastičnih stolova i stolica", piše slobodnadalmacija.hr

Iako "Ekstra zona" i "I zona" ukupno zauzimaju pola površine grada, uključujući njegove najatraktivnije dijelove, iz članka nije jasno zašto se zabrana odnosi samo na materijal (plastiku), niti se s druge strane kaže kakav bi ugostiteljski inventar na javnim površinama bio poželjan.

Takav "obračun" gradske uprave s plastikom na javnim površinama podsjeća na svojedobne pokušaje uvođenja zabrane prodaje jela od mljevenog mesa na tzv. tradicionalnim zadarskim ljetnim feštama.
Na sličan način na koji se tada htjelo odstraniti ćavape i pljeskavice zbog "nepoćudnog" porijekla, sada se izdvaja plastika kao "krivac" za kvalitetu ugostiteljskih sadržaja. A sve to, tobože, u cilju podizanja standarda opreme na javnim površinama.

Pritom se zaboravlja da se komunalni red, kao i jelovnici, ne mogu temeljiti na diskriminaciji i predrasudama koje nužno dovode do apsurdnih situacija. Primjerice, dizajnerski stolovi i stolice jednog Philippa Starcka ili grupe Numen, komad kojih stoji i po nekoliko stotina pa i tisuća eura, ne bi mogli biti postavljeni na zadarskom poluotoku samo zato što su od - plastike!

- Ne, nećemo zabraniti sve stolove i stolice od plastike. Samo one najjeftinije, koje se savijaju kad u njih sjedneš. Danas na tržištu ima izuzetno kvalitetnog inventara od plastike i bilo bi glupo to ignorirati, kaže Rajko Jurin, pročelnik UO za gospodarenje gradskom imovinom, dodajući kako će članak 7. dobiti tumačenje na kakav se točno tip plastičnih stolova i stolica zabrana odnosi.

- Nije nam cilj zabraniti plastiku niti otežati ugostiteljima nabavu opreme, ali želimo utjecati na standard opreme na javnim površinama. Hoće li to biti stolica od metala, drva, plastike ili kombinacije materijala, manje je važno. Važnije je da ta oprema bude kvalitetna, kaže Jurin uz napomenu da je odluka o zabrani plastičnih stolova i stolica na snazi od 2005. godine. Od tada se nije mijenjala, a nije se, izgleda, ni provodila.

- Nije mi poznato da su komunalni redari ikome maknuli štekat zbog plastičnih stolica, ali mi je poznato da je 80-90 posto ugostitelja zamijenilo plastične stolice s novima od metala ili drva, kaže predsjednik Ceha ugostitelja Ante Lukačić. - Ljudi su poslije rata kupovali jeftine plastične stolice koje su lako pucale i vremenom su ih promijenili. Zbog toga ne mislim da će ova odluka dodatno opteretiti džep ugostitelja, zaključio je Lukačić. 

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno