Ostalo / Intervjui

Moja mačka Bella... radila je što je htjela

Suživot jedne žene i mačke u novoj knjizi Andreje Malte

Suživot jedne žene i mačke u novoj knjizi Andreje Malte

Još se nismo ni "ohladili" od Kalibar Bestivala u režiji ZaPisa, evo nam još jedne knjiške veselice, ovaj put u Gradskoj knjižnici Zadar. U petak, 23. rujna, tamo će svoju promociju zbirke imati Andreja Malta

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice - multifantastično književno događanje - promocija nove knjige Andreje Malte, zbirke pjesama o mački Belli zajedno sa pričama i pjesmama razmijaukanih ZaPisovaca.

Moja mačka Bella... radila je što je htjela -
zbirka je pjesama o jednoj sasvim (ne)običnoj mački. Ona je istovremeno draga, dobra, zločesta, umiljata, prepredena, ali i ljubomorna vragulja.

Uz mačke, slušateljima će se ponuditi cijela paleta metaforičnih i stvarnih bića, opravdanja za nedolazak su tanka!

Početak je u 19 sati.

Evo što smo doznali od naše autorice, Andreje Malte!

 Kako je došlo do objave ove zbirke?

Sasvim slučajno. Više volim pisati prozu s tematikom međuljudskih odnosa, što sam prezentirala u prošlogodišnjem izdanju knjige „Lica i naličja ljubavi". 

Ponekad ipak ne mogu odoljeti da ne napišem pjesmu. I tako je od jedne pjesme, uz sjećanje na moje mačke, nastala cijela zbirka o suživotu jedne žene i mačke, koju je žena spasila s ceste i dala joj ime Bella. Kako mi se pjesma svidjela, došla sam na ideju da nastavim dalje.

Moram naglasiti da su pjesme pisane u nekakvom prozno-poetskom stilu, pa  sam došla na ideju da napravim pjesničku priču o tom suživotu.

Temelji se na donekle istinitim iskustvima s mačkama. Pjesme sam slala riječkoj izdvačkoj kući Studio TiM koja ih je objavljivala na svojoj facebook stranici. Imale su poprilično dobar odaziv, pa sam predložila urednici Tamari Modrić da napravimo e-knjigu s čime se odmah složila. I eto zbirke pjesama o mojoj mački Belli...koja je, hahha...kao sve mačke radila što je htjela.

Zašto baš mačke? Znam da si veliki ljubitelj mačaka, možeš li nam otkriti više o tome?

Mačke volim još od djetinstva. U njihovom društvu, sam kao „pokorna im služavka" a ujedno i ponosna vlasnica, provela dobar dio života.

Toliko su drage, umiljate, a s druge strane opet tako samo svoje i tvrdoglave... Naprosto me oduševljavaju svojim stavom.  Mislim da sam im po karakteru poprilično slična. Nisam ih trebala puno proučavati, brzo sam ih „pročitala" kao što su i one mene.

Kako doći do tvoje knjige?

Knjiga je za sada izašla kao e-knjiga. Konačni cilj mi je da izađe i u tiskanom izdanju. Može se besplatno preuzeti na: https://issuu.com/studiotim/docs/bella. Također će se moći posuditi i u zadarskoj Gradskoj knjižnici na cd-u.

Kako pišeš; brzo, sporo, predano, kampanjski..?

Nikada ništa ne zapisujem odmah. Kada dođe inspiracija, prevrćem je nekoliko dana u sebi i kada osjetim da je sazrela, onda ostavim sve, sjednem za računalo i pišem, nekada i do ranih jutarnjih sati.

Imaš li kakvu preporuku za nas?

Što se tiče književne preporuke, ukusi su vrlo različiti a tržište je zaista prepuno autora.  Na žalost, više je stranih, a imamo toliko dobrih afirmiranih i neafirmiranih domaćih autora.

Zato  preporučujem naše zadarske pisce koji se polako probijaju kroz trnoviti put afirmacije.

To su nedavno objavljene knjige Želimira Periša, Roberta Nezirovića, Stanislave Nikolić Aras,  Mirjane Mrkele, Nikice Simića, Nikole Šimića Tonina, Romana Simića, Ante Gregova Jurina, i moje malenkosti, da ne nabrajam dalje.  Možete ih posuditi u Gradskoj knjižnici.    

Što ti je na noćnom ormariću?

Trenutno od stranih autora doslovce „proučavam" životopis Charlesa Bukowskog, U zagrljaju mahnitog života, autora Hovarda Sounesa, pa za kraj preporučam i to vrlo interesantno štivo.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.