Ostalo / Intervjui

Male oaze zdravlja, mira i ljepote

Martina Đurković: Urbano vrtlarstvo je veliki korak naprijed u stvaranju alternativne ekonomije!

Martina Đurković: Urbano vrtlarstvo je veliki korak naprijed u stvaranju alternativne ekonomije!

Svatko od nas može imati svoju malu zelenu oazu uz malo volje i truda, kazala nam je Martina Đurković

Jeste se se ikada zapitali kako bi bilo imati svoju malu zelenu oazu - svoj urbani vrt na balkonu, prozoru, lođi, krovu ili zatvorenom prostoru? Vaš kutak u kojem se vraćate prirodi u bilo kojem dijelu dana, brinete se o njemu, a on vam vraća stostruko, bilo svojom ljepotom, zdravom hranom, divnim mirisima raznoraznog cvijeća ili bilja pa čak i meditativnim učincima....

Odgovor na to pitanje, ali i na mnoga druga, saznali smo u četvrtak, 19. ožujka, na besplatnom predavanju u Info centru za mlade Zadar pod nazivom "Što je to urbano vrtlarstvo?".

Naime, lokalni Info centar za mlade Zadar u suradnji sa udrugom „Eko-Zadar", udrugom za očuvanje bioraznolikosti „Aurelia" te ostalim suradnicima organizirali su ovo predavanje i tribinu, a sve s ciljem informiranja svih zainteresiranih (mladih) o tome što je urbano vrtlarstvo, što je sve potrebno da bi se bavilo urbanim vrtom, itd.

Na predavanju su, uz raspravu, mladi imali priliku čuti i brojne savjete o uzgoju vlastitog urbanog vrta, saznati više o projektima urbanog vrtlarstva koji su uspješno provedeni na području grada Zadra i još mnogo toga.

Mi smo o ovoj temi popričali s Martinom Đurković, voditeljicom Info centra za mlade Zadar, i saznali mnoštvo zanimljivosti, savjeta i inofrmacija koje ovim putem rado dijelimo s vama.

eZd: Zaista se se posvetili jednoj lijepoj i zanimljivoj temi. Što vas je natjeralo da organizirate ovo predavanje (možda nedostatak urbanih vrtova u Zadru ili baš suprotno, uočavanje sve više pokušaja da se tako nešto napravi i da zaživi)?

Martina Đurković: Predavanje uz tribinu „Što je to urbano vrtlarstvo?" je samo dio aktivnosti kojeg provodimo u sklopu projekta lokalnog Info centra za mlade Zadar. Nastojimo imati što više različitih aktivnosti kako bismo informirali mlade o različitim područjima njihova interesa i uključili ih u iste. Naši korisnici su uglavnom studenti pa smo se dosjetili kako bi bilo zanimljivo informirati ih i savjetovati o tome kako se početi baviti urbanim vrtlarstvom, jer ne zahtjeva puno prostora, vremena i novaca.

"Zaista svatko od nas može imati svoju malu zelenu oazu uz malo volje i truda! Mogućnost uzgoja vlastite hrane ima tu prednost da znamo što jedemo, odnosno korisno je za zdravlje ali i okoliš"

eZd: Koje su podteme predavanja, po vama, privukle najviše pažnje kod publike? Kako ste zadovoljni pokazanim interesom?

Martina Đurković: Info centar za mlade Zadar surađuje sa drugim udrugama, različitim stručnjacima te institucijama i uključuje volontere u provedbi raznih aktivnosti. Tražili smo ekipu koja bi održala predavanje, ali i podijelila neka svoja vlastita iskustva o urbanom vrtlarstvu.

Izvodila su se četiri različita predavanja, a predavačice su rekle dosta korisnih i praktičnih savjeta iz vlastita iskustva.

Elizabeta Smolić, volonterka i studentica Primijenjene ekologije u poljoprivredi na Sveučilištu u Zadru održala je uvodno predavanje o tome što je to urbano vrtlarstvo i što je sve potrebno da bi se počeli baviti njime, dok je Iva Lukin iz Eko -Zadra predstavila neke uspješne projekte u koji su provedeni u Zadru. Ivana Zubak, dipl.ing. biologije, iz Udruge Aurelia, informirala je prisutne kako razna onečišćenja mogu utjecati na pojedine biljke, te je predstavila jedan projekt vezan uz urbano vrtlarstvo na kojem rade i u koji se mladi mogu uključiti. Norma Fressel koja radi u sektoru zaštite prirode, predstavila je kompostiranje. Svatko je imao petnaestak minuta da iznese svoj dio i odgovori na pitanja posjetitelja.

eZd: Idemo malo skroz na početak svega. Za sve one koji nisu bili na predavanju, kako biste definirali urbano vrtlarstvo, kakva je njegova sadašnjost, a kakva budućnost u Zadru?

Martina Đurković: To su javni ili privatni prostori na kojima uzgajamo biljne kulture u gradu. Oni nam pružaju mogućnost uzgoja vlastite hrane te ublažavaju efekte preizgrađenosti u gradovima, a mogu se izgraditi bilo gdje: na balkonu, prozoru, lođi, krovu, dvorištima itd.

Smatramo da gradu nedostaje više zajedničkih urbanih vrtova na nekim javnim prostorima. Nekako se sve danas vraća na početke, odnosno, sve je više ljudi zainteresirano za vlastiti uzgoj hrane, jer je voće i povrće upitne kvalitete, sve je manje domaćih namirnica i broj stanovnika je sve veći.

Ipak, grad Zadar itekako ima puno potencijala za urbano vrtlarstvo, klima je odlična, zagađenje na (ne)sreću propadanjem industrije nije veliko, te ima dosta neiskorištenog prostora. Ljudima je možda još ova tema neistražena, stoga smatramo da je potrebno prije svega informirati javnost. Neki projekti se pišu i rade, a ovaj događaj je itekako pokazao da zainteresiranih za urbane vrtove ima!

"Kakva god budućnost u našemu gradu oko zajedničkih urbanih vrtova bila, ne moramo čekati druge da nešto pokrenu, odnosno uvijek sami možemo kreirati svoj zeleni kutak!"

eZd: Što je sve potrebno (znati) da bi se bavilo urbanim vrtlarstvom, odnosno napravilo urbani vrt?

Martina Đurković: Za početak, dovoljno je imati malo volje i slobodnog vremena, neka posudica/boca/guma, malo sjemena i zemlje (idealna iz kompostera) te neki prostor gdje ćemo držati biljku (prozorska daska, balkon, krov). Poželjno je sjeme ili sadnice kupovati kod provjerenog prodavača, a moramo imati na umu i zagađenja ukoliko nam je stan pored ceste, moramo znati uzdržavati biljku... Možemo se poslužiti i sjetvenim kalendarom povrtnica, te se informirati o dobrim i lošim susjedima biljaka.

eZd:  Zašto su nam potrebni urbani vrtovi? Jesu li oni financijski veliki zalogaj?

Martina Đurković: Urbani vrtovi korisni su za okoliš: povećavaju bioraznolikost, zbrinjava biootpad iz kućanstva, pridonose održivom razvoju itd. Također rad u vrtu dokazano smanjuje stres, zdravije se osjećamo, kvalitetno provodimo svoje vrijeme i čuvamo svoje zdravlje. Uz kontakt s prirodom i druženje bolje se osjećamo te se ujedno i zabavljamo. Uz sve to - lijepo ih je vidjeti!

Uzgojem hrane manje kupujemo, manje smo ovisni o posrednicima i dobavljačima hrane, tako da je urbano vrtlarstvo zapravo korak u stvaranju alternativne ekonomije!

eZd: Neki od projekata urbanog vrtlarstva koji su uspješno provedeni na području grada Zadra?

Martina Đurković: Eko Zadar je proveo više uspješnih projekta su suradnji sa različitim školama (Urbani vrtovi, Urbano vrtlarstvo - zeleni krovovi...).

Udruga Aurelia trenutno provodi projekt u sklopu kojega će izraditi mali vrt ljekovitog bilja, pa se zainteresirani mogu javiti u udrugu i na taj način se uključiti u projekt.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.