Ostalo / Intervjui

Udruga CINAZ pokreće projekt

Morana Rogić: Tragovi mladih vodit će u KLOOZ

Morana Rogić: Tragovi mladih vodit će u KLOOZ

Projekt "KLOOZ" podržalo je Ministarstvo socijalne politike i politike mladih

Kreativno provedeno slobodno vrijeme, to je ono što želimo mladima. Maknuti ih s ulice, iz parkova, kafića, ponuditi im svojevrstan dnevni boravak u kojem su slobodni izraziti svoj potencijal. Zadar bi uskoro trebao dobiti jedno takvo mjesto, a riječ je o klubu za mlade pod nazivom ''KLOOZ''.

Projekt je podržalo Ministarstvo socijalne politike i politike mladih, a nešto više o aktivnostima Kluba doznali smo od Morane Rogić iz udruge CINAZ, voditeljice budućeg Kluba mladih.

CINAZ je udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, osnovana u Zadru, u svibnju 2003. godine.)

Gdje će se otvoriti Klub mladih?

Projekt Kluba mladih osmišljen je kao javni prostor dostupan svim mladim ljudima koji žele provesti kvalitetno osmišljeno slobodno vrijeme. Nalazit će se u našim preuređenim prostorijama u Providurovoj palači, gdje ćemo otvoriti prostor za druženje, čitanje, glazbu, film i mnogo drugih sadržaja.

Mladi će u Klubu kojega smo nazvali KLOOZ biti i korisnici ali će moći i sami kreirati aktivnosti po svojim željama i potrebama (npr. društvene igre). I to potpuno besplatno - članarine neće biti, barem prvu godinu, jer želimo privući što više korisnika.

Kako ste odabrali naziv Kluba i jeste li imali problema s prostorom?

Naziv KLOOZ povezan je s engleskom riječju clues - tragovi. Prostor u Providurovoj palači koji udruga CINAZ koristi već šest godina bit će nam za sada adekvatan, jer jako je teško dobiti prostor u gradu. U gradu, odnosno, u staroj gradskoj jezgri želimo i ostati. Tu je blizina srednjih škola, fakulteta, lokacija je zanimljiva, i nadam se da ćemo imati dobar odaziv mladih. Kao što ime kaže, želimo da svi tragovi mladih vode u KLOOZ.

Kada će Klub biti otvoren i što će se u Klubu sve moći raditi?

Radno vrijeme Kluba bilo bi u poslijepodnevnim satima, od ponedjeljka do petka, od 15 do 21 sat. To je ono vrijeme kada su mladi doista ''prepušteni sami sebi'', a mi ćemo im ponuditi različite aktivnosti kroz cijeli mjesec.

Bit će tu brojnih susreta, radionica, filmskih projekcija, književno-umjetničkih večeri, tematskih večeri. Radionice planiramo pokrenuti već u listopadu, te bi započinjale od 19 sati, kada većina mladih završi s nastavom.

Od stalnih sadržaja ponudit ćemo besplatan pristup Internetu, čitaonicu, i Info točku sa svim potrebnim i kvalitetnim informacijama namijenjenim mladima. Također, postavit ćemo kutiju za prijedloge mladih da bi što bolje unaprijedili naš rad i udovoljili potrebama mladih u našem gradu. Moram napomenuti i da će se u klubu mladih morati poštivati određena pravila ponašanja, a jedno od njih je i zabrana konzumacije alkohola i duhana.

Tko će voditi radionice?

Članovi Udruge CINAZ vodit će različite radionice, imamo izvrsne eksperte iz različitih područja, a u rad ćemo također uključiti i volontere. Neke od radionica su: filmske, novinarske, radionice za kritičko mišljenje, medijske, fotografske, radionice za profesionalnu orijentaciju, itd. Što se tiče financijske konstrukcije, ona je osigurana za godinu dana. Sigurna sam da će nam se ljudi sami javiti kada projekt zaživi. Otvoreni smo za suradnju sa svima koji na bilo koji način mogu obogatiti i unaprijediti naš projekt.

Na kojim projektima sada radite?

Budući da uspješno surađujemo sa regionalnim Info centrom iz Splita-Info Zonom, uključili smo se kao njihov partner u projektu 'Empowerment towards equal opportunities-Croatia' koji je dio većeg europskog projekta 'Grassroots Europe-for local wellbeing' kojeg financira Open Society Institute iz Budimpešte (detalje možete pratiti na blogu: http://grassrootsblog.eu/).

U projektu sudjeluje 15 udruga iz cijele Hrvatske koje bi se željeli baviti kvalitetnim informiranjem mladih, a radi se o 2 treninga osposobljavanja za vođenje Info točaka u našim lokalnim sredinama, jedan je već održan u Pirovcu sa studijskom posjetom Udruzi Argonauta na otoku Murteru, a sljedeći će se održati krajem rujna u Belišću sa studijskim posjetom u regionalni Info centar u Osijek.

Udruga CINAZ radi u ovom projektu PR, a naši mladi filmaši iz Lumiere media snimaju i dokumentarac o svim organizacijama koje sudjeluju, a bit će preveden na engleski jezik. Također, planiramo se uključiti u Mrežu mladih Hrvatske. A u ovoj školskoj godini namjeravamo nastaviti i dalje naš poznati projekt 'Deset dana bez ekrana' po osnovnim školama diljem Hrvatske.

Osobno sam prošla nekoliko međunarodnih treninga osposobljavanja za rad s mladima u sklopu programa 'Youth in action' organiziranih od  od strane europskih nacionalnih agencija  kao i one od hrvatske Agencije za mobilnost i programe EU. Potičemo i ostale naše članove Udruge da sudjeluju na takvim treninzima. Smatram da je usavršavanje u radu s mladima, kao i u svakom radu, nužno i neophodno za uspjeh.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.