Ostalo / Intervjui

Razgovor s glumcem

U zadarskom kazalištu razotkrit će se mračne obiteljske tajne

U zadarskom kazalištu razotkrit će se mračne obiteljske tajne

Nakon Miroslava Krleže i predstave ''Adam i Eva'', u kojoj se okušao kao redatelj, mladi zadarski glumac Vinko Radovčić priprema novi projekt. 27. ožujka, na Svjetski dan kazališta, na daskama koje život znače premijerno će se igrati ''Iznenada prošlog ljeta'', Tennessee Williamsa.

Kako se odlučio upravo za ovog proslavljenog dramatičara? Vinko nam kaže kako će se dan prije premijere navršiti 101 godina od rođenja Tennessee Williamsa, ali želja za postavljanjem njegovog djela već je dugo prisutna.

''Tennessee Williams najveći je krivac zašto se bavim teatrom. Prva uloga koja me navela da idem dalje i uđem u taj svijet bila je uloga Toma Wingfielda iz ''Staklene menažerije''. Bilo je to prije šest godina, kada sam ušao u radionicu Jasne Ančić'', kaže nam Vinko.

Privrženost Williamsu rezultirala je odlukom i tako ćemo još jednom doživjeti djelo američkog dramatičara. Vinka se osobito dojmila Williamsova autobiografija, čiji se djelići vrlo jasno pojavljuju upravo u drami ''Iznenada prošlog ljeta'', za koju mnogi kritičari smatraju da predstavlja vrhunac Williamsovog djela, jer je nakon toga život uništio alkoholom i ostalim raznim porocima.

Tennessee Williams

Zahvaljujući filmskim ekranizacijama, danas je Williams gotovo postao dio pop kulture. ''Namjeravam klasik iz pedesetih godina transformirati u današnje vrijeme, no bez velikih intervencija na samome tekstu. Scenografski i interpretacijom osuvremenit ćemo djelo, jer smatram da je dobar tekst temelj i bit cijele predstave''.

Onima koji ne poznaju toliko dobro kazalište, bit će zanimljivo napomenuti kako se predstava bazira na priči o Pepeljugi, princu i zloj kraljici. No, ispod ovako elementarne, bajkovite priče, leže sasvim drugačiji slojevi, dani kroz mnogo simbola.

 

 

 

 

 

Nakon što je svjedočila nasilnom ubojstvu svog rođaka Sebastiana, Catherine Holly završava u umobolnici. Violet Venable, njezina bogata teta i Sebastianova majka, traži pomoć neurokirurga, dr. Johna Cukrowicza, koji bi na Catherini trebao izvršiti lobotomiju. Pod hipnozom, Catherine otkriva sve što zna o ubojstvu, a Cukrowiczeve sumnje da su njezine halucinacije zapravo stvarni događaji iz prošlosti pokazuju se opravdanima.

''Fascinantno je to što već tri mjeseca radimo na tekstu, a svaki put otkrijemo nešto novo. Tako je bilo i s Krležom,'' priča nam Vinko. Ekipa koju je okupio u ovoj predstavi mladi su ljudi puni entuzijazma i ljubavi prema teatru. Glavne uloge povjerene su Žani Bumber i Dunji Ercegović. Bumber će utjeloviti majku pjesnika Sebastiana, karizmatičnu gospođu Venable, Dunja Ercegović je Catherine Holly, a Vinko će utjeloviti doktora Cukrowicza. Renato Pizek tumači Georgea, brata od Catherine Holly, Ivana Begović je časna sestra Felicity.

''Za Žanu će ovo biti velika uloga. Gđu Venable do sada su glumile prvakinje kazališta. Njezina gđa Venable bit će izazov. Dunja Ercegović, nakon ''Od Foše do Atlantide'', dobit će pravu, veliku ulogu koju su na filmu imale Natasha Richardson i Elizabeth Taylor. Marina Rogoznica igra desnu ruku gđe Venable. Tu nam je i Hollyna majka, a nju će utjeloviti Tamara Sukalić.''

Kako se premijera bliži, mlada ekipa sve više radi. Probe su svakodnevne. Vinko nam kaže da je zadovoljan sa svima.

Scenografijom će dominirati bijela boja. Sebastian je bio sav u bijelom, bio je bijeli dan kada se ''iznenada prošlog ljeta'' dogodila tragedija na plaži, pio je bijele tablete, bijela je i boja bolnice u kojoj boravi Catharine Holly. Vinko će, zajedno sa scenografom Johnom Čolakom, po prvi puta koristiti zidove samog kazališta, odnosno, uklonit će sve nepotrebne kulise i zavjese, pošto se predstava odvija u jednom ekscentričnom vrtu koji nalikuje na tvornicu cipela (autobiografski element - Williams je radio u tvornici cipela).

Glazbu za predstavu također bira Vinko, a rekao nam je da je vrlo mistična i time prikladna atmoferi predstave. Zanimljivo je spomenuti i to da će se u predstavi koristiti i bubnjevi, a fotograf predstave i samog plakata je Saša Čuka.

''Iznenada prošlog ljeta'' svojevremeno je bila zabranjivana zbog toga što se bavi mračnim obiteljskim tajnama, zabranjenim emocijama, osjetljivim temama kao što su incest i pedofilija. Ključan je odnos majke i sina, zbog kojeg se tragedija i dogodila. Sebastian je slika svoje majke, proizvod poremećenog odgoja. Vinko ističe i podnaslov predstave koji glasi: ''Ništa nije slučajno, sve je planirano i promišljeno''.

''Zahvalni smo Renatu Švoriniću, ravnatelju HNK Zadar, koji nam je dao priliku, kao i mentorici, Jasni Ančić. Nadamo se da će ova predstava gostovati i biti dio Zadarskog kazališnog ljeta, jer je takva da se može izvoditi bilo gdje'', zaključuje Vinko.

Tennesse Williams ima posebnu važnost u našem gradu. Naime, njegove su predstave godinama igrane u Zadru. 1955. igrala se ''Staklena menažerije'', 1959. ''Tetovirana ruža'', potom četiri jednočinke: ''Čovječe ne budi osamljen'', ''Pozdrav od Berte'', ''Govori mi kao kiša i pusti me da te slušam'', ''Neobična romansa''. 1981. ponovo je to bila ''Staklena menažerija'' s preko 80 izvedbi te ona iz 2009 u režiji Dražena Frenčine.

Dakle, 27. ožujka, u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar doznat ćemo što se to zaista dogodilo ''Iznenada, prošlog ljeta!''


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.