Ostalo / Intervjui

Iva Pejković: Profesionalno se bavim maštom

Iva Pejković: Profesionalno se bavim maštom

Knjiga nije 'chick lit', već je parodija na 'chick lit' i na cijelu potrošačku kulturu. Premda je u knjizi prikazana 'ženska stvarnost', ne vidim razlog da se u njoj ne pronađu i muškarci, kaže autorica

Mlada Zadranka Iva Pejković početkom godine izdala je svoj prvi roman 'Mačka u čizmama', u izdanju udruge Katapult iz Rijeke. Sa samo 24 godine i sa prvom ukoričenom pričom, Iva hrli u nove literarne pobjede. A evo kako je sve započelo:

Kako si se upustila u pisanje knjige?

To je krenulo sasvim slučajno. Oduvijek pišem, počevši od školskih dana, a kroz moje stvaranje izmijenjalo se dosta faza - od mračnijih priča do pisanja tekstova na blogu u vidu kolumni, od kojih je dio kasnije i iskorišten u 'Mački'.


Kako je tekao put do pronalaska izdavača koji je odlučio objaviti tvoju knjigu?

Ja sam u Zadru uvijek tražila neku udrugu ili instituciju koja bi imala radionicu pisanja. Slučajno sam na internetu našla udrugu Katapult iz Rijeke. Oni doduše nisu imali radionice pisanja, već više upoznavanje s izdavačkim i lektorskim dijelom izdavaštva. Poslala sam im upit preko e-maila i tako je krenula naša 'online' komunikacija.

Alen Kapidžić iz udruge zamolio me da mu pošaljem tekstove na kojima radim i tako sam mu poslala ulomak. Nakon toga, dugo vremena nije bilo nikakvog odgovora, tako da sam već počela i zaboravljati na to, iako je knjiga već bila napisana. I onda mi se odjednom javio i kazao kako su odlučili izdati knjigu. Okolnost je bila ta da smo imali samo 15 dana da sredimo knjigu urednik i ja, a to smo činili preko e-maila, tako da je sve bilo 'navrat-nanos'. Ali uspjeli smo!


Koliko ti je trebalo da napišeš 'Mačku u čizmama'?

Oko pola godine otprilike, a sada bih mogla reći da mi pisanje ide još i brže. Premda postoji razdoblje kada ne napišem niti jedinog slovca, da bih onda, kada me 'pukne inspiracija', provela čitave noći za tipkovnicom pišući. Teško je govoriti o samom stvaranju, pisanju, mislim da je to individualno. Za tekst je najbolje pustiti ga da malo odstoji, pa ga nakon nekog vremena pročitati i ispraviti.


O čemu se radi u knjizi?


To je pričao studentici Evi kojoj se u životu događaju 'i male i velike katastrofe'. Prvi put je potpuno samostalna, susreće se sa životnim problemima, a osobe oko nje su na jednoj potpuno drugoj razini.

Ta knjiga ustvari nije 'chick lit', već je parodija na 'chick lit' i na cijelu tu potrošačku kulturu s kojom se Eva nikako ne može poistovjetiti. Ona teži nečem većem, ali društvo je sputava.


Ima li likova ili situacija iz stvarnog života u romanu?

Kad je knjiga izašla, svi su mi govorili kako sam Eva upravo ja. Ali nisam. Ne mogu reći da nisam inspirirana stvarnim likovima i životom samim. Knjiga je ustvari prava 'ženska stvarnost'.


Znači li to da je riječ o tipično ženskoj knjizi?

S obzirom da je pisana u prvom licu, možda bi muškarcu bilo na prvi pogled nezgodno čitati, ali ne vidim razloga zašto i njima ne bi bila zanimljiva. Mislim da se bilo tko može naći u njoj.


Kakve su bile reakcije nakon izlaska knjige?

Ljudi su rekli 'Iva, opet ti nešto izmišljaš'. Ali to sam ja, uvijek moram nešto raditi i izražavati se. Netko se bavi profesionalno sportom, ja se bavim maštom. Moja obitelj i bliski prijatelji su znali da će izaći jer su pratili proces - od samog pisanja do izdavanja knjige.


Osim pisanjem i crtanjem, baviš se dizajniranjem i modom?

Da, završila sam modnu školu 'Arcadia' i imala jednu samostalnu reviju. No mogu reći da sam doslovno pobjegla od mode. Nakon sudjelovanja na jednoj Modnoj gušterici i kontakta s pravim svijetom mode, sve me je to odbilo. Lažni glamur, premda to tako klišeizirano zvuči, jednostavno nije za mene.


Pripremaš li neki novi literarni uradak?

Imam u planu drugi roman, nešto slično 'Mački', ali opet bitno drukčije. Opet je u igri neka ženska stvarnost, ali ovaj put je opisan pravi 'zadarski đir', uključujući zadarski sleng, opise dijelova grada i kvartova... Pravi 'zadarski' roman.

Ivin blog
Ivina kreativna stranica 

 


Reci što misliš!