Ostalo / Intervjui

klapska priča

Stjepana Lukašević (Kapric): Za budućnost "zadarskog klapskog bazena" nema straha!

Stjepana Lukašević (Kapric): Za budućnost

Klapa Kapric iza sebe ima već punih pet godina djelovanja! Ove simpatične djevojke pripremaju nam veliki koncert, a mi smo pričali sa Stjepanom Lukašević i provjerili kako to izgleda kada ste članica ženske klape, kako teku pripreme za nastup, što se nalazi na prvom CD-u i očekuje li klapa svojevrsno "proširenje"!

Djevojke drage, možete li nam se predstaviti? Kako ste se okupile, sjećate li se tih trenutaka sa samih početaka?

Klapa se sastoji od sljedećih članica: 1. sopran, Stjepana Lukašević, 2. soprani Marija Kutija i Ana Zubčić, 1. alt Tea Šegić i Josipa Kolega, 2. alti Ana Tičić Bukvić, Ivana Saraga i Katarina Gulan.

Do osnivanja klape je došlo zapravo na moju inicijativu. Prvu godinu dana djelovale smo pod udrugom za promicanje kulture Ružarica iz Dikla.

Udruga nam je pomogla davši nam prostor na korištenje, novac za odjeću i sl. Preko nekakvih klapskih poznanstava tada smo okupile ekipu koja je, u većoj mjeri, i danas nepromjenjena.

Moram reći da sam i tada, kao i sada, osjećala da je to tada bila neka viša sila jer se jednostavno na toj prvoj probi skupilo 8 djevojaka koje se međusobno uopće nisu poznavale (tj svaka je bila u kontaktu samo sa mnom), a svaka za sebe je bila izvrstan sluhist i pjevač i zajedno smo zvučale, neskromno ću reći, odlično.

Zapravo, bilo je nevjerojatno koliko smo sve vrlo brzo ''kliknule'' s obzirom na to da se uopće nismo poznavale otprije.

Naravno, tijekom vremena i brojna druženja, kako klapska, tako i neklapska, naša su se prijateljstva samo produbila.

Klape u Zadarskoj županiji - kakva je ''klima''?

Iako je unazad par godina sam Zadar kao i okolica bilježio porast broja ženskih i muških klapa, brojne su se klape tijekom godina ''gasile'' tako da mi se čini da broj klapa na zadarskom području opada.

Ipak, značajan broj zadarskih klapa iz godine u godinu sudjeluje u finalnim večerima omiškog festivala tako da se za budućnost ''zadarskog klapskog bazena'', sintagma koja se često koristi u klapskom žargonu, vjerujem, ne treba bojati.

Što vam danas najveći izazov ?

Najveći izazov nama, kao vjerujem i većini kolega, su financije. Kako bi što kvalitetnije predstavljala i sebe i svoj grad ili mjesto, svakoj klapi potrebna je podrška i razumijevanje od strane lokalne zajednice.

Samo neki od troškova jedne aktivne klape obuhvaćaju nošnju (najčešće i ljetnu i zimsku), troškovi puta do mjesta gdje se održavaju smotre i festivali, financiranje stručnog voditelja klape, troškovi vođenja knjigovodstva itd. Ipak, vjerujem da je ljubav prema klapskoj pismi ipak motor koji bi trebao pokretati svaku klapu te ako je ona prisutna, uspjeh neće izostati bez obzira na sve prilike.

Što nam možeš otkriti o nosaču zvuka i što nam spremate za koncert koji se bliži - u petak u 21 sat slušamo vas u svetom Donatu?

Na našem nosaču zvuka slušatelji će imati priliku čuti upravo pjesme koje ćemo izvoditi na koncertu. Riječ je o obradama narodnih napjeva, odnosno autorskim skladbama pisanima za klape. Slušatelji će imati priliku osjetiti samu esenciju dalmatinske baštine, lišenu svake komercijale.

Također, na koncertu će kao gosti sudjelovati poznata muška klapa Bunari iz Vodica, dečki koji plijene i vizualno i akustično gdje god dođu!

Ljeto će biti radno?

Klapu Kapric nakon koncerta očekuje maleni godišnji, ove godine smo odlučile pauzirati od uobičanjenog ljetnog tempa nastupa i natjecanja i posvetiti se cd-u i koncertu.

Osim toga, s radošću mogu reći da nas uskoro očekuju i prve klapske bebe.

Iako svi jako dobro znamo koliko su svakoj ženi majčinsvo i obitelj važni, nadamo se da nas ipak ova činjenica neće usporiti u daljnjem radu i da ćemo se vrlo brzo vratiti starom tempu te će i bebe pridonijeti ''graji'' na našim probama!


Reci što misliš!