Ostalo / Intervjui

mlada sopranistica ima plan

Dorothee Koch: želim povezati umjetnike cijelog svijeta na najljepšem otoku na svijetu, Pašmanu!

Dorothee Koch: želim povezati umjetnike cijelog svijeta na najljepšem otoku na svijetu, Pašmanu!

Upoznajte Dorothee Koch, mladu sporanisticu koja se zaljubila u Pašman i odlučila pokrenuti zanimljiv projekt "Bavaria meets Dalmacija"!

Možeš li nam predstaviti, čime se baviš?

Živim u Münchenu i po profesiji sam operna pjevačica-sopran. Počela sam pjevati s 4 godine, nikada nisam htjela baviti se nečim drugim u životu, za mene je pjevanje život.

Ovaj ''posao'' je zapravo moj san.

Nakon srednje škole krenula sam na studij opernog pjevanja u Augsbourgu, Nurembergu i Munichu, a 2013. sam obranila diplomu. Obožavam Puccinija i Verdija, La Traviatu i La boheme - kada to pjevam sam jako sretna.

Koja je tvoja veza s Pašmanom?

Moja obitelj i ja volimo Hrvatsku - ljetovali smo prvi put 1999. na Pašmanu u maloj kući, činilo se kao da smo u romanu o Robinsonu! Sprijateljili smo se s vlasnicima i njegovom djecom, pa smo se vraćali na Pašman kada god smo mogli. Na neki način tu sam odrasla i naučila sam nešto hrvatskog jezika, a koliko smo se vezali za ovo mjesto pokazuje činjenica da smo odlučili kupiti kuću! Moji roditelji sada tu žive, a ja dolazim kada stignem. Vratim se onda u Njemačku i počnem pričati na hrvatskom, a znam i opsovati (smijeh).

A kako ti se sviđa Zadar?

Zadar je predivan grad, ima ono nešto. No, primjetila sam da ima sve manje malih trgovina koje ga čine posebnim, nadam se da to neće postati trend, bilo bi grozno da ostanu samo suvenirnice i luksuzna roba. 

KONCERTI: 17.7.Kukljica (otok Ugljan) - crkva Sv. Pavla u 20 sati i 19.7. Ždrelac (otok Pašman) -crkva Sv. Luke u 20 satiKako je došlo do ideje za projekt "Bavaria meets Croatia"?

Moj tata je predložio da napravimo koncert na Pašmanu, meni se ideja svidjela, pa smo se bacili na organizaciju. Nazvali smo ga ''Bavaria meets Croatia".

Ideja je dovesti nejmačke umjetnike i povezati ih s hrvatskim!

Počeli smo prije 4 godine, bili su nam tenori iz Meksika i Bugarske, pijanist iz Japana, zatim mladi pijanist s Pašmana Ivan Štroić. Povezujemo uglavnom opereu sa tradicionalnom etno glazbom Hrvatske.

Prve tri godine koncerti su bili humanitarni. Skupili smo sredstva za vrtić i crkvu u Banju, te za jednu obitelj s bolesnim djetetom.

Ljudima se svidjelo to što radimo, do sada nismo naišli na odbijanje.

Reklame, umjetnici i njihov smještaj te putni troškovi, to se mora pokriti, kao i prijevoz klavira recimo, to je jako skupo. Svake godine mislili smo - OK, odustajemo, ali nismo! Uvijek smo se izborili za projekt. Pa čak i kada je moj tata sve platio, haha.

A ove godine? Kakav je plan?

Ove godine radimo sve o vlastitom trošku - želimo pokazati ljudima da nam je stalo do Hrvatske i posebno Dalmacije.

Podržat će nas klapa Školji, KUD Kukljica, David Kumpare, Ivan Štorić i dirigentica Darjana Blaće Šojat.

Volim svoj posao, volim svoje prijatelje koji sudjeluju u svemu tome, ali moram živjeti od svojeg posla. Iznosi su smiješno niski, uglavnom pokrijem putne troškove. Još nisam pronašla ''velikog'' sponzora za projekt, ali nadam se da će se to promijeniti, tko zna, možda već nakon razgovora s tobom?

Ove godine želim prikupiti dovoljno za smještaj svojim prijateljima, a imam i san - proširiti ovaj projekt, možda čak u festival, da dođu umjetnici iz cijelog svijeta  zajedno sa zadarskim umjetnicima, da to bude nevjerojatan spoj kultura.

 


Reci što misliš!