Ostalo / Intervjui

gestalt u zadru

Irena Jurjević: Promjena našeg izgleda kreće iz nutrine, iz ljubavi i prihvaćanja

Irena Jurjević: Promjena našeg izgleda kreće iz nutrine, iz ljubavi i prihvaćanja

Udruga Humani studio u suradnji sa psihoterapeutkinjom Irenom Jurjević ovog rujna u svojim prostorijama održava posebno prilagođeno izdanje Gestalt.Fulness programa. To je program nakon kojega dijeta pada u zaborav, zauvijek!

Magistra pedagogije i sociologije, psihoterepeut Irena Jurjević, otkrila nam je o čemu se radi, s obzirom da se radi o prvom seminaru specifičnog pristupa u našem gradu.

Kombinacija Gestalt psihoterapijskog rada i tehnika svjesnosti uspješno usklađuje potrebe svih koji žele raditi na svojim prehrambenim navikama. Rezultati su izuzetni, uživamo u hrani, a pritom (po)ostajemo vitkima.

''Radi se o jedinstvenom uvidu u podsvjesne prehrambene obrasce te adekvatna rješenja kako se nositi s njima'', kazala nam je Jurjević, diplomirana pedagoginja i sociologinja te certificirani Gestalt psihoterapeut koji u svom pristupu prehrambenim poremećajima primjenjuje specifičnu kombinaciju Gestalt psihoterapijskog pristupa i praktičnih tehnika svjesnosti (eng. Mindfulness).

Zanimalo nas je kome je radionica namijenjena.

"Rujanska radionica posebno ekonomski i organizacijski prilagođena ranjivijim društvenim skupinama. Uvodna radionica iz jesenske sheme ima sufinanciranu kotizaciju kako bi program bio pristupačniji svim onima koje se bezuspješno nose sa disfunkcionalnim prehrambenim obrascima, a za to nemaju financijskih uvjeta. Prednost imaju svi oni koji su financijski često lišeni mogućnosti odlaska na ovakve radionice. Mladi od 18 do 30 godina, samohrane mame i tate, nezaposleni posebno su dobrodošli'', pojašnjavaja Jurjević.

Polaznici radionice susrest će se s nizom zanimljivih i korisnih elemenata, kazala nam je Jurjević:

''Radionica je sastavljena od teoretskog dijela, vježbi, eksperimenata, ali i degustacija, a temelji se na jednom od najrasprostranjenijih psihoterapijskih pravaca u svijetu, Gestalt pristupu. Uvidom u svoje podsvjesne obrasace polaznici dobivaju i uvid u svoj odnos prema hrani, kao i načine kako da ga korigiraju''.

Zanimalo nas je kako ovaj pristup objašnjava ono što se popularno naziva yo-yo efekt - kada dijete zapravo ne djeluju, kada gubimo i vraćamo kilažu, u začaranom krugu nezadovoljstva.

''Kada konačno postignemo željeni izgled; vitko tijelo i željenu kilažu, počinjemo se osjećati prihvaćenima i počinjemo se sviđati sami sebi. Počinje se ponovno javljati i želja za kontaktom/želja za životom. A hrana jeste život, manifestacija kontakta. Tada si ugađamo, ''vidimo se“, dajemo si užitak, jer smo toliko bili odsječeni od života, kontakta (odnosa i ljudi), da nam je on prijeko potreban, često i u prekomjernoj količini.

Kada promotrimo odnos prema dijetama na ovakav način, dolazimo do pozicije u kojoj možemo vidjeti  kako promjena našeg vanjskog izgleda kreće iz naše nutrine, iz ljubavi i  prihvaćanja. Kao i to da je naš tjelesni izgled često rezultat unutrašnjih procesa ali i iskustava na granici ja/okolina''.

S obzirom na mali broj polaznika kojih se radi organizacijskih ograničenja prima tek deset, popunjenost je do sada već velika, doznajemo.

Stoga se pozivaju svi zainteresirani da iskoriste pogodnosti rujanskog izdanja radionice i što prije pošalju svoju prijavu preko info stranice Ajrin.com (http://ajrin.com/obrazac-za-prijavu/).

Irena Jurjević autorica je niza odličnih tekstova koje možete pronaći na spomenutoj web stranici, kao što su:  Yo-yo efekt – zašto dijete zapravo ne djeluju, Kakve veze imaju prejedanje i miris?, Zašto nam se događa debljina i kakve ona veze ima sa životom, Uvijek gladni, nikad ispunjeni – kada hrana postane emocija, Hrana: Kako smo izgubili osjećaj za mjeru...

Više informacija o ovoj suradnji može se naći na službenoj stranici udruge Humani studio (http://humanistudio.hr/?p=1318).


Reci što misliš!