Ostalo / Intervjui

kazališne štorije

Renato Švorinić: Zadarska publika gledat će predstave najboljih hrvatskih redatelja

Renato Švorinić: Zadarska publika gledat će predstave najboljih hrvatskih redatelja
Marko Lukunić/PIXSELL

Ako vam kažemo da ćete ove jeseni i zime biti dobro zagrijani uz program zadarske kazališne kuće, morate nam vjerovati. Danas smo bili u uredu HNK Zadar i razgovarali s ravnateljem kazališta Renatom Švorinićem, a zanimalo nas je i ima li velike štete nakon kišne katastrofe koja je pogodila grad.

"Sanirali smo sve što smo mogli, ali da, prijavit ćemo štetu. Najviše je problema bilo u kotlovnici, taj ponedjeljak smo ostali ovdje do ponoći, dali smo sve od sebe da to rješimo. Nešto prokišnjavanja smo zabilježili i u gledalištu", doznajemo od ravnatelja. 

Ali dosta o ovoj temi, vratimo se mi teatru!

Švorinić se kratko osvrnuo na Kazališno ljeto, s kojim je zadovoljan. Sredstva i prostorni kapaciteti zadaju ritam ove manifestacije iz koje HNK Zadar izvuče najbolje što može, procjenjuje ravnatelj.

Predstave zahtjevaju tišinu, a jedina ''oaza na Poluotoku'' zasada je lapidarij Narodnog muzeja Zadar.

Što se tiče nadolazeće sezone koju će već početkom listopada najaviti sjajna predstava "Ubojstvo u klubu Quasimodo" s Alenom Liverićem i Elvisom Bošnjakom, nju službeno otvara predstava Ivana Lea Leme "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" za HNK u Mostaru. Brešanov klasik gledat ćemo 19. listopada. 

Krajem listopada vidjet ćemo kazališnu verziju romana "Specijalna potreba" Zadranke Lade Vukić, u izvedbi polaznika glumačke radionice Žane Bumber.

Švorinić kaže kako već sada imaju dosta poziva za gostovanje, primjerice na Festivalu smijeha, Prolog festivalu u Sisku, a zadarska ekipa ići će s "Ubojstvom" i u Pulu i Kopar. Riječ je o predstavi koja je izazvala interes i u Splitu i Zagrebu, dodaje ravnatelj.

Gotovo tradicionalno (svake 2-3 godine) u HNK Zadar predstavu radi Dražen Ferenčina. Ovaj put radi se o djelu Eugena O'Neilla "Dugo putovanje u noć". 

Vraća nam se i Zoran Mužić koji će raditi predstavu "Balon" u Zadru, a zadarska publika će moći doživjeti njegov rad i s Histrionima i djelom Mate Matišića "Gastarbajterski Božić"! 

Ravnatelj nam kaže kako smatra da ova dva redatelja uz Krešimira Dolenččića danas imaju svoju kvalitetu, mainstream su redatelji srednje generacije koja zna kako raditi bez autorskog proklizavanja i od kojih se uvijek bez imalo sumnje dobije mnogo.

Autoricu ovog teksta posebno veseli što će i Zadrani moći pogledati predstavu "Narodni heroj Ljiljan Vidić" kazališta Kerempuh u režiji Krešimira Dolenčića.

Istaknimo i odličnu predstavu "Velika bilježnica" ZKM-a u režiji Edvina Liverića.

Premijera predstave "Balon" prema tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića očekuje nas na proljeće, a gledat ćemo i Ionescovog "Nosoroga" u izvedbi HNK Split.

Nastavlja se suradnja kazališta i OTP banke, studentima se nudi odlična pretplata za pet predstava, a ravnatelj kaže kako je i redovna pretplata na dosadašnjoj razini. Pohvalio je suradnju sa srednjim školama i Sveučilištem, veseli ga što mladi (ipak) dolaze na predstave, u vremenu brzih, digitalnih medija i senzacija.

Studenti koji do 31. listopada 2017. ugovore paket OTP Indeks na poklon dobivaju studentsku pretplatu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar te članske iskaznice Gradske knjižnice Zadar i Znanstvene knjižnice Zadar.

"Možemo smatrati da je kazalište nešto uzvišeno, naravno, ali vremena se mijenjaju, kazalište egzistira u bitci tržišta zabave'', poručuje ravnatelj.
Nije nam zaboravio najaviti ni spektakularni koncert u prosincu - gospel kojega Zadrani izuzetno vole, a osim promocija, izložbi i skupova, predvorje kazališta bit će i ove sezone otvoreno za sjajne koncerte.

Nakon svega što ste pročitali, ne preostaje vam ništa drugo nego da ''lajkate'' HNK Zadar na Facebooku i svakako pratite i naše buduće najave i priče s daski koje život znače!


Reci što misliš!