Ostalo / Intervjui

uoči koncerta u arsenalu

Darko Rundek: "Apocalypso now" za mene je nova glazbeno scenska avantura

Darko Rundek:

U Zadar nam dolazi svestrani umjetnik Darko Rundek i to u sklopu turneje "Apocalypso Now" koja obilježava dva desetljeća od objave ovog legendarnog albuma, a što je otkrio u kratkom razgovoru za eZadar?

Turneja Apocalypso Now' pokrenuta u znak 20 godina od objave albuma 'Apokalipso', trijumfalno je započela 15. lipnja i nanizala više od 20 koncerata koje je pogledalo više od 110.000 ljudi.

Dolazite u Arsenal 22. prosinca s nizom sjajnih koncerata iza sebe u sklopu turneje "Apocalypso now". Kada je došlo do ideje za ovaj projekt, jer, ruku na srce, radi se o projektu koji se proširio izvan jedne svirke u jednom klubu. Jeste li zadovoljni postignutim?

Prvi poticaj je došao od Dancing Beara, diskografa koji je odlučio dvadesetogodišnjicu izlaska Albuma Apokalipso, koji je u njihovom katalogu, obilježiti njegovim izdavanjem na vinilu. Bila je to prilika za remastering kojeg sam se prihvatio i pala je ideja da tu obljetnicu obilježimo i koncertno. To se pokazalo kao prilika za novu glazbeno - scensku avanturu.

Ona je započela potragom za novim suradnicima muzičarima, pa se nastavila uključivanjem Sande Hržić u projekt u ulozi voditelja scenskog aspekta i suradnika za zvuk, svjetlo, kostime i koreografiju. Mislim da smo napravili dobar posao.

Kada pogledate unatrag, postoji li nešto na vašem glazbenom putu što bi mijenjali; postoje li neke odluke koje bi danas bile drugačije?

Ne postavljam si to pitanje. Pokušavam se osloniti na ono što je bilo dobro.

Jeste li perfekcionist ... ili se u nastupima oslanjate i na improvizaciju?

Perfekcija, po mom osjećaju, uključuje improvizaciju.

Smatrate li da Hrvati mogu konkurirati na globalnom glazbenom tržištu, poput senzacije kakva je recimo 2cellos?

Hrvati, kao i bilo koji neanglofoni i nehispanofoni narod ne mogu daleko dobaciti na globalnom glazbenom tržištu, ako pjevaju na svom jeziku. Za sve druge oblike glazbe, sve je moguće...

Koliko pratite suvremene trendove - konkretno, umrežavanje, povezivanje s publikom putem društvenih mreža?

Prihvatio sam realnost društvenih mreža i uz pomoć entuzijastičnih suradnika svakodnevno obogaćujemo sadržaj Darko Rundek (official)

Kako gledate na poziciju poezije i kantautorstva u Hrvatskoj, hoće li (pre)živjeti pod navalom lakih nota i instant rješenja?

Apsolutno hoće. To dokazuje i posjeta u Domu sportova, ako vam novo što radimo ulazi u tu definiciju. Meni recimo ulaze TBF, Bare, Riper, Porto morto, Sara Renar i da ne nabrajam dalje, Svi oni sasvim ponosno preživljavaju.

Bez kojih muzičara ne biste bili ono što danas jeste - ili još bolje: koje muzičare preporučate mladima koji se još ''traže''?

Beatlesi, Dylan, Teta Liza, Satie, Talking Heads, Laurie Anderson, Bulat Okudžava, Drago Mlinarec, Arsen Dedić... bila bi to duga lista. Mladi sigurno pronalaze nova suvremenija imena koja neznam ili ne pamtim.

Zato preporučam radije kao Student, Yamat ili meni omiljeni FIP koji slušam u stimingu čiji će glazbeni urednici obaviti posao probiranja i pronalaženja u ogromnoj masi dostupne muzike. Ako slušate te radije na internetu, dobit ćete i informaciju što svira, pa ako vas privuče, možete potražiti sami dalje!

 


Reci što misliš!