Ostalo / Intervjui

o domovinskom ratu, košarci i problemu ovisnosti

Dokumentarni film Branimira Kambera prisjetit će nas na život u Zadru tijekom ratnih devedesetih godina

Dokumentarni film Branimira Kambera prisjetit će nas na život u Zadru tijekom ratnih devedesetih godina
Branimir Kamber: Priča o Zadru

Branimir Kamber poznati je zadarski glazbenik, glumac i humanitarac, a šira ga javnost pamti po sudjelovanju u RTL-ovom showu Big Brother. Sa svojim će najnovijim projektom zasigurno zainteresirati širu zadarsku javnost

Branimir je, naime, svoje sugrađane odlučio 'počastiti' zanimljivim dokumentarnim filmom radnog naslova "Priča o Zadru", koji će uz mnoštvo zanimljivih sugovornika i svjedoka vremena dočarati kako se u Zadru živjelo devedestih godina prošloga stoljeća.

Inserti iz dokumentarnog filma "Priča o Zadru" Inserti iz dokumentarnog filma "Priča o Zadru"

Film će obraditi tri teme koje su dobro poznate svima koji su živjeli u našem gradu tijekom navedenog vremenskog perioda, a onima malo mlađima će vjerno dočarati kako je njihov grad nekoć izgledao i kako se u njemu živjelo. Teme su Domovinski rat, košarka i problem ovisnosti o heroinu.

Dokumentarni film trenutno je u završnoj fazi snimanja, što je bio više no dobar povod za razgovor s autorom Branimirom Kamberom.

Kako si uopće došao na ideju snimanja dokumentarnog filma o Zadru? Što ti je bio najveći motiv?

"2016. godine sam boravio u Kini, gradu Šangaju, radio sam kao košarkaški trener klincima. 'Oprala' me nostalgija. Sjeo sam i jednu večer počeo pisati scenarij o Zadru. Tako je sve krenulo. Smatram da je Zadar devedesetih bio najbolji grad na svijetu za odrastanje. Bolje nije moglo. Želim snimiti film zahvale gradu na tim karakternim godinama i ljudima."

Jesi li se obratio ijednom od gradskih ureda, poput Turističke zajednice, za bilo kakav oblik pomoći ili u projekt ulaziš sam?

"Nisam se obratio nikome iz gradskih ureda. Želim da dokumentarac bude oslobođen bilo kakvih političkih ili sponzorskih 'pritisaka'. Zato i nemam sponzora. Ali dobio sam zato veliku pomoć pojedinaca, svojih prijatelja. Jure Mišković mi je posudio dio opreme s kojom snimam. Igor Goić i Ante Galić iz Turističke zajednice su mi ustupili odlične video snimke grada. Trenutno pregovaram s nekoliko 'kultnih' zadarskih fotografa i videografa da mi ustupe svoje snimke iz devedesetih. Svaka pomoć u vidu spajanja s interesantnim ljudima ili skriveni video i foto materijali, sve mi je to od velike pomoći."

Kakav je ton filma? Pokušavaš li na neki, recimo tako, lakši način dočarati teme koje obuhvaća film ili se uhvatio u koštac s problematikom bez cenzure i filtera?

"Ništa cenzura, ništa filteri. Ovaj film nema lakši način. Kroz film obrađujem tri teme koje su jako vezane uz Zadar. To su košarka, problem ovisnosti o heroinu i rat. U filmu svaki sugovornik priča što želi. Vrlo jednostavno, govori svoje misli. Jedini uvjet da je sugovornik dobro upućen u temu, odnosno da zna o čemu priča."

Koga bi mogao izdvojiti kao sugovornika koji će među gledateljima pobuditi najviše interesa i zašto?

"Zadnja tri mjeseca doslovno spavam na ulici koliko radim jer stalno dolazim do odličnih sugovornika. U temi o košarci tu su Danijel Jusup, Emilio Kovačić, Petar Popović, Ante Matulović, Boro Poštar i Bute... Na temu rata sam pričao sa svima, od zapovjednika do običnih vojnika. Sve sam 'prokopao', Bili Brig, Voštarnicu, Plovaniju, Arbanase, zadarsku okolicu, Bibinje, Škabrnju. Ma vidjet ćete! A heroinska ovisnost? E, tek tu ima interesantnih likova."

Kada očekuješ da bi film mogao ugledati svjetlo dana?

"Toplo se nadam krajem veljače ili početkom ožujka. Upravo sam u pregovorima s Kazalištem lutaka Zadar. Promocija filma će se vjerojatno održati tamo. Naravno, svi ćete biti obaviješteni na vrijeme."

Za kraj, Branimir je uputio i poziv svim našim sugrađanima:

"Ovim putem pozivam sve Zadrane da mi se slobodno jave na email: info@branimirkamber.com. Ako imate zanimljivu priču, želite nešto poručiti, prenijeti na sljedeće naraštaje, slobodno se javite. Zajedno radimo pripremu, dogovaramo teme. Možete biti cenzurirani ako želite (i lice i glas). Zanimljivih priča nikad dosta. Teme su, kao što sam rekao, zadarska košarka (do 2000. god), heroinska ovisnost i Domovinski rat."


Reci što misliš!