Ostalo / Intervjui

iza kulisa

Lucija Dovranić: Svaka proba s djecom i mladima je anegdota za sebe!

Lucija Dovranić: Svaka proba s djecom i mladima je anegdota za sebe!
facebook

Kazališna udruga "Igrajmo se" vodi nas na Put oko svijeta! 30. siječnja u HNK Zadar imaju premijeru, a mi smo zavirili iza kulisa i uvjerili se koliko energije i kreativnosti pršti iz ove vesele družine. Razgovaramo s Lucijom Dovranić, mentoricom udruge.

Premijerom predstave Put oko svijeta, redateljice Lucije Dovranić (Emil i detektivi, Mjesto za dvoje, Revolucija, U sjeni, Petar Pan i brojne druge predstave), udruga Igrajmo se otvara slavljeničku 15. godinu osnutka. 

"Put oko svijeta" je u produkciji Matije Šango Šimurina i kazališne udruge Igrajmo se.

Kako ste se odlučili baš za ovaj predložak?

Djeca i mladi su godinama odrastali uz romane Julesa Vernea i sanjarili kako putuju s glavnim junacima u razne, možda na prvu, dječju misao – nedostižne krajeve. Ovim romanom smo odlučili oživjeti to sanjarenje na pozornici, a kako je i francuski književnik bio strastveni ljubitelj kazališta, sigurna sam da bi mu bilo drago vidjeti toliko djece i mladih kako proživljavaju trenutke iz njegovih romana.

Predstava igra u HNK Zadar 30.1. u 11 sati  (organizirana izvedba isključivo za učenike i njihove učitelje i profesore) i 20 sati (takoder za organizirane dolaske učenika i za širu javnost i sve zainteresirane)

Kako izgledaju vaše probe - koliko vam treba za jednu predstavu, odnosno, gdje se najviše zadržite? Koliko vas sada ima?

U ovu predstavu su uključeni svi glumci i glumice Igrajmo se, točnije 63 djece i mladih, svih dobnih skupina s kojima radimo (osnovnoškolci i srednjoškolci). Oni su podijeljeni u 4 skupine po 15-16 članova i unutar tih grupa radimo od ponedjeljka do petka.

Predstavu inače pripremamo oko tri mjeseca. Prvih mjesec dana imamo čitaće probe, učimo tekst napamet i razvijamo likove, sljedeći mjesec postavljamo predstavu u prostor, razigravamo likove i uvježbavamo koreografije, a zadnjih mjesec dana ponavljamo i obogaćujemo predstavu.

Kroz ta tri mjeseca se radi na kostimima pa imamo i kostimske probe, probe s rekvizitima i scenografijom.

Nekoliko subota pred predstavu imamo zajedničke probe svih grupa. Moram pohvaliti svoje glumce i glumice jer su sva tri mjeseca dolazili jedni drugima na probe da uvježbaju miješane scene i dolazili su čak na dodatne termine za plesne koreografije.

Možete li nam otkriti neku zgodnu anegdotu s proba, a vjerujemo da ih ima!

Svaka proba s djecom i mladima je anegdota za sebe. Ja čak u bilježnicu zapisujem izjave pojedinaca da ih ne zaboravim.

Ove godine su bila vesela upoznavanja s krinolinama (djevojke dva tjedna vježbaju kako izgledati elegantno u njima), ispala su nam već dva zuba na probama, za koreografiju s lepezama smo ih razbili već nekoliko, i sad dan pred predstavu moramo u potragu za novima.

U predstavi imamo i tri plesne koreografije, pa su i te probe bile za naše glumice i glumce, da kažemo blago – anegdotične!

Kada je započela dodjela NOBI-ja i ima li u Zadru uopće nešto tako slično za mlade glumce?

Dodjela NOBI-ja je počela 2013. godine. Moja kolegica Matija Šango Šimurina je dugo godina pričala o tome da želi osnovati glumačku nagradu koja će biti godišnja kruna rada glumici i glumcu koji se svojim glumačkim ostvarenjima budu istaknuli u predstavama.

NOBI u našim glumcima potiče pozitivnu motivaciju za daljnjim radom i vjerujem da zlatni kipići koji krase police dosadašnjih dobitnika izmame poneki nostalgični osmijeh na lice. Na ovaj način povezujemo naše polaznike s profesionalcima iz Zadra i time je motivacija još i veća. U Zadru se ne dodjeljuje druga glumačka nagrada, koliko je nama poznato.

Recite nam nešto više o glumicama Tihani Lazović i Anamariji Jurišić, vi ste u kontaktu, one su potekle iz vaše radionice? Kao i Doris Pinčić Rogoznica?

Tihana Lazović i Anamarija Jurišić su članice ovogodišnjeg, petog izdanja NOBI-ja. Ove godine slavimo i 15 godina od osnutka Udruge, pa smo i time u slavljeničkoj godini.

Anamarija je članica Igrajmo se, a suradnju smo nastavili kroz radionice za djecu i mlade. Uvijek se rado družimo s njom.

Tihana nije proizašla iz naše Udruge, ali trenutno je (barem po mom skromnom mišljenju) jedna od najboljih glumica u Hrvatskoj, što na kazališnim daskama, što u filmu. A iz Zadra je! Ima li većeg bogatstva Grada od ljudi?

I zato smo je pozvali u ovogodišnje Povjerenstvo, i srećom, odazvala se.

Ovim putem im se zahvaljujemo jer će nam doputovati iz Zagreba (Tihana) i iz Osijeka (Anamarija) na premijeru predstave i onda će nam se pridružiti i na dvodnevnom programu za NOBI 2018.

Doris Pinčić Rogoznica je naša draga prijateljica koja se uvijek rado odazove na naše pozive. Nju ćemo, kao i sve naše bivše polaznike pozvati ove godine da se podružimo i zajedno proslavimo 15. godina postojanja.

 


Reci što misliš!