Ostalo / Intervjui

Koncertni ured udahnuo novi život u Kneževu palaču

Dina Bušić: U godinu dana u Kneževu palaču privukli smo 7 tisuća ljudi!

Dina Bušić: U godinu dana u Kneževu palaču privukli smo 7 tisuća ljudi!
Dino Stanin/PIXSELL

Klub, ples, glazba... Što se to događa u Kneževoj, već se mjesecima pitaju mnogi koji su čuli da se u samom srcu grada odvijaju koncerti, radionice, gledaonice, a za mlade postoji poseban program. Razgovaramo sa Dinom Bušić, voditeljicom Koncertnog ureda Zadar.

Bušić i njezina vrijedna ekipa zaslužni su za nekoliko odličnih projekata koji je zapravo udahnuo život među te svježe obojene zidove i hladne hodnike i dvorane. Dijele Kneževu palaču sa Narodnim muzejem Zadar, a mi smo se u ovom tekstu fokusirali ipak na - glazbeni dio.

Možeš li nam reći nešto više o programu "Mladi u Kneževoj"? To je u biti jedna vrsta novog ''podprograma'' (uz Klub u Kneževoj i centralne evente tj. koncerte?)

Ulaskom u Kneževu palaču Koncertni ured Zadar je transformirao svoje cikluse.
Programi pod sloganom "Jer glazba oplemenjuje" obuhvaćaju do sada već postojeći ciklusi - ciklus pretplatničkih koncerata klasične glazbe, ciklus Zadarskog komornog orkestra i ciklus Bersa.

Dio ovih programa održava se u Kneževoj palači ali i izvan nje, na Sveučilištu i u HNK Zadar, te u različitim zadarskim sakralnim prostorima. No uveli smo i novi niz programa pod sloganom "Jer glazba pokreće!" - to su Madi u Kneževoj, Klub u Kneževoj i Ples u Kneževoj.

Dakle, nove programe ste počeli organizirati isključivo u Kneževoj palači?

Tako je, svi novi programi odvijaju se isključivo u prostorima Kneževe palače.

U sklopu Plesa u Kneževoj redovno se održavaju takozvane milonge - tango večeri kada se Koncertna dvorana braće Bersa pretvara u plesni podij.

Gledaonice koje su krenule prošli mjesec morat će odgoditi zbog sporih pregovora s distributerima, no Dina Bušić kaže kako je sigurna da će se nastaviti

Imate nešto posebno za veljaču?

Uskoro, 13 veljače u povodu Karnevala nastavlja se taj program i to uz salsu, živu svirku latin jazz banda Salsa Sandunga kada će se plesati pod maskama!

U sklopu Kluba u Kneževoj na mjesečnoj bazi (barem jednom u mjesecu) imamo koncerte jazz i world music glazbe.

Do sada su nastupili izvrsni elektro jazz band CHUI, jazz kvintet Oogroovay sastavljen od ponajboljih hrvatskih jazz glazbenika, jazz pijanist iz Italije Enrico Zanisi, a u ožujku nam dolazi najpoznatiji hrvatski jazz bračni par - Joe i Lela Kaplowitz!

I tako Kneževa postaje - klub!

Da, baš za te prilike Koncertnu dvoranu transformiramo u klupski prostor - postavimo stolove s lampicama, ljudi sjede i u ugodnoj neformalnoj atmosferi slušaju glazbu uz piće i razgovor.

Možeš li nam već sada najaviti još neke događaje za mlade?

U sklopu Mladih u Kneževoj imat ćemo koncerte mladih glazbenika (7.3. David Kumpare i Sandro Vešligaj, 24.5. Marin Limić itd.), koncerte za mlade, slušaonice glazbe u suradnji sa školama te radionice - već je krenula Radionica dobrog zvuka koju održava dipl. ing. Saša Miočić.

Subote u veljači od 10 do 13 sati rezervirane su za praktični rad i to ovaj put sa učenicima Tehničke i Prirodoslovno - grafičke škole Zadar.

Tko se bavi organizacijom, tko slaže programe?

Koncepciju svih programa radim ja kao ravnateljica Koncertnog ureda sa svojom vrijednom ekipom suradnika. Pretplatničke koncerte osmišljavaju se na umjetničkoj razini, što znači da biram umjetnike koji će nam doći u goste, a ciklus Bersa još smo prije šest godina osmislile ravnateljica škole Branka Višić Karavida i ja i u njega uvrstili koncerte koji se redovno ponavljaju svake godine.

Cikluse Zadarskog komornog osmišljava maestro Ivan Repušić, a Koncertni ured ih producira.

Sve nove programe u Kneževoj palači osmislila sam sama predvodeći se prvenstveno činjenicom da kroz svoje programe promoviramo glazbu i to ne samo kroz konzumiranje, već i kroz participiranje, poglavito naših sugrađana i to onih slojeva društva koji su na neki način zapostavljeni. 

Vjerujem da je Zadranima drago imati barem jedan jazz koncert u klupskom prostoru mjesečno najavljen na vrijeme, isplaniran u sezoni, imati priliku dolaziti na radionice, slušaonice, imati priliku plesati klasične plesove u jednom finom i civiliziranom prostoru.

Postoji li mogućnost iznajmljivanja koncertne dvorane braće Bersa, imate li takve upite?

Što se tiče najmova - imamo upita i za najam Koncertne dvorne i Multimedijalne dvorane. Još od kada smo ušli u prostor te se dvorane redovno iznajmljuju za potrebe kongresa, sastanaka, predavanja, koncerata nekih drugih organizatora.

Sva sredstva koja dobijemo od najmova kao naravno i od ulaznica naših koncerata, ulažemo naravno u naš program i zato i imamo mogućnost održavati nove programe kao što su Mladi, Ples i Klub u Kneževoj.

Zapravo broj naših programa se udvostručio, a kada se tome pridoda rad na gostujućim programima (najmovi), brojke su nevjerojatne.

Ali brojke su zgodna stvar!

Pa evo, statički podaci za 2017. su ovakvi: broj koncerata u organizaciji Koncertnog ureda Zadar: 40, a ako pribrojimo Glazbene večeri i koncert u sklopu festivala Kvartart - 55!

U Kneževoj palači imali smo sveukupno 76 programa od čega je 29 bilo u organizaciji Koncertnog ureda.

Kroz Kneževu palaču je tako samo u prostorima kojima upravlja Koncertni ured Zadar u 2017. godini prošlo 7000 ljudi.
 


Reci što misliš!