Ostalo / Intervjui

drama plus radi sve u 16

Vinko Radovčić: Samo u 2017. godini u kazalište smo uspjeli dovesti preko šest tisuća srednjoškolaca

Vinko Radovčić: Samo u 2017. godini u kazalište smo uspjeli dovesti preko šest tisuća srednjoškolaca

Drama plus grupa je mladih glumaca koja pod vodstvom Vinka Radovčića ''čini čuda"! Provjerili smo tko su članovi Drame, kako pripremaju predstave i koji su im planovi za daljnji rad!

Razgovarali smo s Vinkom Radovčićem uoči predstave "Carevo novo ruho" koja igra večeras u 19 sati u HNK Zadar.

Koliko vas sada ima u Drami plus, gdje vježbate?

Drama plus se dijeli na Veliku i Malu dramu; u svakoj skupini je dvanaest odabranih članova koji čine Drama plus ansambl. Vježbamo u Zadarskom dramskom centru koji se nalazi u blizini City gallerie na Relji, točnije u Molatskoj ulici na broju 9. Mi ga od milja zovemo ZDC-i.

Tko je najmlađi, tko najstariji?

Najmlađa članica Drame plus ima 6 godina, naša Daniela Kalcina, ona u predstavi, rađenoj prema bajci Hans Christian Andersena "Carevo novo ruho", igra iskreno dijete, koje na kraju kaže svima pravu istinu o Caru i njegovu ruhu.

"Najozbiljniji" član je Josip Rain, kojega uskoro gledamo u ulozi djeda Olivera u našoj novoj predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda", to je nagrađivani dramski tekst Ivora Martinića.

Malo mi reci više o ovom fokusu na lektiru, znači li to da jednom do dvaput godišnje planirate obraditi lektirne naslove? Jeste dobili potporu od Ministarstva? Grada? Županije?

Naš autorski projekt "Lektira na sceni" nastao je na osnovi istraživanja provedenog od studenoga 2015. do ožujka 2016. godine.

Premijera predstave "Carevo novo ruho" u produkciji Drame plus HNK Zadar: Premijera predstave "Carevo novo ruho" u produkciji Drame plus

Troje znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru – dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr.sc. Željka Tonković proveli su istraživanje među zadarskim srednjoškolcima. Rezultat istraživanja pokazuje da 63 posto učenika srednjih škola u tom vremenu nije bilo u kazalištu.

Ta mi je činjenica otvorila ideju da mlade dovedemo u kazalište i projektom "Lektira na sceni" s predstavom "Ćelava pjevačica" (obvezna lektira za četvrti razred srednje škole).

Samo u 2017. godini u kazalište smo uspjeli dovesti preko 6.000 srednjoškolaca, što smatramo velikim (početnim) uspjehom.

Sada nas isti zadatak čeka i sa Carevim novim ruhom. Predstava će nakon izvedbe u petak 9. veljače opet zaigrati 20. ožujka na Svjetski dan kazališta na sceni Kazališta lutaka Zadar.

Nakon "Careva novog ruha" Mala drama kreće s pripremama za predstavu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

Projekt Lektira na sceni podržali su Grad Zadar i Zadarska županija, nadamo se i potpori Ministarstva kulture. Ponosan sam što su prepoznali našu ideju.

Možeš li se sjetiti zašto ste zadnji put na susretu umrli od smijeha!

Svaki naš susret je pun smijeha i radosti. Ne postoji proba na kojoj se ne nasmijemo. Dobro smo se prepali, zatim i nasmijali kada nam se deset minuta prije izvedbe performansa u Kneževoj palači, usred generalne probe, razbio glavni rekvizit: WC školjka, koja se trebala provlačiti kroz sve najave naših predstava. Ostali smo u šoku kad je školjka usred probe "otišla" u tisuće komadića.

Mislili smo da nema smisla bez školjke najaviti program. Međutim, ispalo je i bolje nego što smo očekivali. Kasnije smo se dobro nasmijali. Bar mislim da jesmo.

Idete li ponovo na neke predstave u Zagreb zajedno?

Nakon Hinkemanna u zagrebačkom ZKM-u Velika drama sama putuje na predstave u Zagreb, to mi je posebno drago. Mladi su shvatili da mogu samostalno sami otići i van Zadra u kazalište.

Naši stariji članovi: Luka Knez, poznatiji po briljantnoj ulozi gđe. Smith i Domagoj Ikić, po ulozi gosp. Martina, nedavno su bili na hit predstavi "Ciganin, ali najljepši", u zagrebačkom HNK-u, u režiji jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja, Ivice Buljana.

Planiramo uskoro otići svi zajedno na novu izvedbu predstave "Tri zime", ali otići ćemo u Zagreb kad nam to dopuste obveze. Trenutno radimo na novoj predstavi, tako da smo više u pregovorima oko gostovanja na jednoj od zagrebačkih scena.

Kakva je suradnja s HNK Zadar, može li Drama postati dio HNK u smislu glumačke radionice ili to netko drugi preuzima na sebe?

Drama plus i HNK Zadar jako dobro surađuju. Sve naše premijere su na velikoj sceni HNK Zadar i ravnatelj Renato Švorinić nam uvijek izlazi u susret s terminima.


Reci što misliš!