Ostalo / Intervjui

Kup Krešimira Ćosića

Štemberger zna kako se u dresu Zadra osvaja Kup: Cedevita je prvi favorit ali Zadar igra kući pred svojim navijačima

Štemberger zna kako se u dresu Zadra osvaja Kup: Cedevita je prvi favorit ali Zadar igra kući pred svojim navijačima
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Nakon prva dva odigrana dana 21. izdanja kupa Krešimir Ćosić, poznata su imena četiri momčadi koje čine parove polufinalne završnice. Većih iznenađenja nije bilo, tri ABA ligaša očekivano su izborili mjesto u samoj završnici, dok se kao četvrta momčad ugurao posve zasluženo Zabok

Na poluvremenu utakmice između Zadra i Sonik Puntamike, naletjeli smo na bivšeg igrača Zadra a sada starosjedioca u Škrljevu, Sinišu Štembergera. Ovaj već sad 39-godišnjak je za portal eZadar prokomentirao poraz Škrljeva u utakmici protiv Cibone ali se dotaknuo i nekih drugih stvari, vezanih naravno uz košarku:

- Dobro smo otvorili utakmicu, držali vodstvo na poluvremenu. Kasnije smo posustali, par nekih sudačkih odluka uz naše neiskustvo Cibona je odmah kaznila. Fizički smo pali u završnici utakmice, Konjević je morao izaći iz igre zbog petog prekršaja i sudačke odluke koja je mislim bila nepotrebna u ovakvoj utakmici. Na kraju smo zadovoljni što smo odigrali dobru utakmicu ali mislim da smo mogli još više produljiti tu neizvjesnost oko pitanja pobjednika. Bilo bi sigurno zanimljivije za gledatelje. Sve u svemu, namučili smo Cibonu i mislim Zadru isto malo olakšali posao za sutra. 

Kako gledate na ovaj format natjecanja, osam momčadi u Zadru na završnici kupa?

- Mislim da je ovaj format, što se tiče osam momčadi dobar. Daje priliku nekim manjim momčadima kao što smo mi da osjete malo tu atmosferu. Možda neki igrač iz naše svlačionice sada kad vidi ovo još jače zagrize za trening. Mislim da je to dobra stvar. Sigurno je tu pitanje financiranja svih tih momčadi i njihovog smještaja na nekoliko dana ali bez obzira na to što su neke utakmice u smislu pitanja pobjednika bile riješene i prije samog početka, moramo nekako pokrenuti stvari kako bi i mi mali pokušali dostići ove velike. 

Koji su vaši favoriti u završnici?

- Prvi favorit je sigurno Cedevita. Zadar igra kući dosta dobro cijelu sezonu i ima veliku podršku navijača. Cibona bez obzira na sve ima kvalitetu. Trener Nazor dosta ih je homogenizirao, možda je prednost Zadra i Cedevite u odnosu na Cibonu jača unutarnja linija, gdje Žorić praktički sam drži igru unutarnju igru "Vukova".

Vi ste kao vino, što stariji to bolji.

- Pa dobro, treniram i zdrav sam hvala Bogu. Imam još volje tako da vidjet ćemo dokle ću još igrati. Ljudi u klubu cijene to, na neki način educiram ove mlađe. Zadaća nas malih klubova je da možda tu i tamo neki igrač izađe i igra ovakvo finale ili osvoji trofej. Kao što smo mi nekad iz Kvarnera ili Gradina izlazili. Iz malih sredina dolaze igrači. 

Vidite li sebe jednog dana u ulozi trenera?

- Pa sigurno. Košarka je moj život toliko godina. Neke korake sam već u tom smjeru i poduzeo. Završio sam trenerski seminar, već radim s trenerom Zadra Aramisom Naglićem u jednom kampu. Preko ljeta s djecom u KK Kastav i KK Ri-Basket, naravno koliko mi obaveze dopuštaju. To je jednostavno moj život i naravno da ću ostati u tome. 

Tko zna, možda vas jednog dana kao i Naglića put namjeri na klupu Zadra?

- Da, nikad ne znaš. Čudni su putevi, i gospodnji i košarkaša. Sigurno da je Zadar meni ostao u sjajnom sjećanju. To mi je bio prvi klub nakon Rijeke gdje sam igrao. Igrali smo super sezonu, osvojili odmah kup i prvenstvo. Kada dođem u Zadar osjećam se stvarno kao kod kuće. 

Osvrnimo se za kraj još i na reprezentaciju. Hrvatska će odlučujuće kvalifikacijske utakmice protiv Rumunjske i Nizozemske odigrati u Zadru.

- Ja se nadam da će Zadrani napraviti sjajnu atmosferu. Da će se zaboraviti neke prijašnje stvari koje su bile negativne i ti odnosi. Tko god zaigra za reprezentaciju treba se navijati za Hrvatsku a ne za igrača koji tamo nosi taj dres trenutno. Nadam se da će te dvije utakmice izvući jer je svima u interesu da se ide na svjetsko prvenstvo. reprezentacija određuje broj djece koja će se upisati na tu košarku, pa će gledati te svoje neke idole na televiziji. Jednostavno bez glave nema ni ostatka tijela. Reprezentacija je vrh i od nje sve polazi, kazao je za kraj bivši igrač Zadra Siniša Štemberger. 


Reci što misliš!