Ostalo / Intervjui

ćakula s pjevačem

Goran Karan: Glazba nagrađuje osjećajem ispunjenosti!

Goran Karan: Glazba nagrađuje osjećajem ispunjenosti!
Ivo Cagalj/PIXSELL

Uoči velikog koncerta 9. ožujka u Arsenalu, popularni splitski pjevač Goran Karan za eZadar govori o svojim glazbenim koracima, uspomenama, novom albumu, ali i stavovima o festivalima, talent showovima i prvom ovogodišnjem kupanju!

Ovo nije vaš prvi nastup u Zadru, ali jest u Arsenalu. Zadrani su vas doduše čuli na Viru prije dva mjeseca. Što ste lipoga čuli o ovom prostoru i sjećate li se svojeg nastupa na Zadarfestu?

Ustvari, Vagabundo band i ja smo svirali u Arsenalu, prije desetak godina. Nakon tog sam imao priliku biti gost na vjenčanju Branimira Paića, sina od mog izdavača Branka Paića, pa se i tu zapjevalo. Odličan prostor, nudi izravan kontakt publike i izvođača.

Zadarfest pamtim jako dobro, još od sredine devedesetih i nastupa s Big Blue, pa sve do suradnje s pokojnim velikim Zdenkom Runjićem, s čijom pjesmom Kazna mi je što te ljubim sam imao čast i biti pobjednik. Jazine, u kojim je festival tih godina održavan, su pravi zadarski prostor, nabijen navijačkom ljubavlju i sportskim uspjesima.,, Bio mi je veliki gušt imati priliku pjevati u zadarskom hramu košarke.

U pripremi je i novi album, i to nakon punih pet godina, možete li nam već sada otkriti neke detalje i zanimljivosti?

Album Glas juga, u izdanju Scardone je u prodaji od ovog tjedna. Na albumu je dvanaest kompozicija, moj autorski rad uz suradnju s Nenadom Ninčevićem, Rajkom Dujmićem i Ivicom Brnasom. Producenti su Nikša Bratoš i Nenad Šiškov.

A za najavni single smo odabrali pjesmu Moja košulja, inspiriranu lijepom slikom dame koja oblači košulju odabranika svog srca. Romantično, iskreno i, kao i uvijek, dame biraju.

Jeste li perfekcionist u svom poslu ili se uvijek vodite intuicijom?

Jedan od razloga zbog kojih se smatram sretnim čovjekom je taj što se imam priliku profesionalno baviti glazbom. O tome sam maštao kao dječak, za to sam se spremao svirajući po kafićima i na ulicama Europe. Prošao sam puno faza glazbenog razvitka, od bandova, musicala, do solo karijere, a sve što mogu reći o tome, počinjem s - hvala Bogu.

U svim oblicima, od pisanja stihova i glazbe, pjevanja, aranžiranja i produkcije, sve do najljepšeg dijela, koncertnih nastupa, glazba nagrađuje osjećajem ispunjenosti. Kako sam vrlo zahvalan za život koji vodim, tražim od sebe iskrenost i puni angažman u svakom dijelu te konstrukcije. 

Zanat je potrebno brusiti i obogaćivati neprestano jer su to izražajna sredstva. Povod za pjesmu i prva ideja su najčešće intuitivni, u tom se prostoru događa kreacija. Nakon toga, kada se odlučiš za formu, stalno kombiniraš inspiraciju i izvedbu.

Najljepše je na koncertima, tu je sve u sadašnjem vremenu i sve se prožima.

Pisanje pjesme je kao arhitektonska ideja i nacrt, snimanje je kao gradnja tog prostora, a koncertni nastup je pozivanje dragih prijatelja u goste u tu kuću.

Surađujete s brojnim glazbenicima, postoji li mogućnost ili ideja za nekakav vrlo neobičan duet poput onog Josipe Lisac i Hladnog piva?

Uvijek je sve moguće. Veliki izazov duge karijere je - ostati stvarno zainteresiran. Zato takve glazbene ljubavne veze i donose novu krv i entuzijazam, kako publici, tako i izvođačima. Kod odabira svega što se tiče pjesme, prvo gledam što sama pjesma želi i treba. Onda, telefon u ruke ili slučajan susret...  Jeftini zakon ili pravilo suradnje je da treba biti od srca. Nema ništa na silu.

Vremena se mijenjaju... Da danas trebate početi karijeru u glazbi čini li vam se da bi vaš put bio sasvim drugačiji?

Sve se razvija u odnosu s mjestom, vremenom i okolnostima, tako da zaista ne znam kako bi put izgledao. Ali, počneš od želje, namjere, pa nastaviš s voljom i, potom, djelom. Rezultat takvog pristupa je bio da mi je ljubav ostala ljubav i postala posao. Tako se pretvorila u život.

Ne znam kako bih, ali znam da bi počeo s pjesmom... i pisao i pjevao do punog zadovoljstva, pa - što Bog da. To ti je prava demokracija - ti radiš svoje kako god bolje znaš, a Njega pustiš da bude Bog i upravlja. On uvijek nađe način.

Ostvarili ste se i kroz mjuzikle. Koji nastup vam je posebno ostao u sjećanju?

Naša bila štorija, musical kojeg smo napisali Nenad Ninčević i ja, ja lani u travnju imao praizvedbu u Splitu. U Štoriji pjevaju sve sama splitska dica - Severina, Giuliano, Danijela, Tedi Spalato, Stefan Kokoškov, Mirella Meić i Zorica Bučić, tako da nam je svima taj nastup bio stvarno bitan. Nakon devet godina rada na snimanju i produkciji tih šesnaest originalnih pjesama, na Gripama smo imali taj biti ili ne biti trenutak. I, čudo se dogodilo... cijela dvorana je s nama plakala i smijala se, bilo je čarobno. 

To mi je, zahvaljujući zajedničkoj ljubavi svih uključenih, od Ninčevića, producenta Nenada Šiškova, redateljice Nine Kleflin, glumaca Joška Ševe, Andree Mladinić, Đane Kuzmanić i Luke Čerjana, bila do dana današnjeg najljepša glazbena uspomena. A bilo ih je...

Dugo ste na sceni, što mislite o našim festivalima, u kojem smjeru idu i što se promijenilo?

Festivali pokušavaju održati zanimanje autora, publike i izvođača u ovo vrijeme prepuno digitalnih ponuda. To je velik izazov, jer se pjesme rijetko premijerno izvode, zbog velikog broja mogućnosti za predstavljanje. Međutim, oni su sajam glazbe. A glazba sa sobom nosi - riječ. Ta naša riječ, nema previše drugim prostora na kojima može osigurati svoje postojanje.

Ulaznice po cijeni od 80 kn za parter i 100 kn za vip premium možete kupiti u Arsenalu od 9.00- 15.00 h (pon-pet), sub 9.00- 12.00h.

Parter ulaznice mogu se također kupiti preko sustava Ticketshop.hr

Hrvatska je dijelom najveće zajednice naroda, u svojoj poznatoj povijesti, i treba činiti sve što možemo da djeca naše djece znaju o čemu smo pjevali. Ili globalizacija, pa Adio...  Nažalost, mislim da ta situacija nije osviještena, pa se pravi veliki jaz između takozvane elitne kulture i pjesama našeg vremena. Dakle, evo i krilatica: Zašto festival? Da se ne zaboravi....pa idemo s njim na Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma, ha, ha.

Pratite li mlade izvođače, da li vam je netko posebno zapeo za uho? Mislite li da su talent showovi koji danas niču kao gljive poslije kiše dobra stvar?

Talent show programi su sredstvo za podizanje gledanosti televizijskih postaja. Budući da im primarni interes počiva na sada i ovdje, dobra su prilika da u okvirima produkcije koja ti je nedohvatljiva, pred lice nacije staviš svoj talent.

Problem koji mlada osoba u tom trenutku ne vidi, je - što sad? U tom vrtlogu slave o obaveza, vrijeme ubrzano prolazi, sve je na površini, a treba razviti unutarnje sadržaje.

Ti programi stavljaju izvođače u situaciju da pjevaju program koji ima za cilj emisiju, a ne razvoj tih ljudi. Tako se interes publike potroši već u fazi u kojoj oni nemaju svoju pjesmu, svoj pečat. Nakon toga - snađite se, nama počinje nova sezona. Sljedeći!

Sting, vrhunski kompozitor i pjevač grupe Police i čovjek sa sjajnom karijerom solo umjetnika je rekao da imaš cijeli život za napraviti prvi hit, i onda oko dva mjeseca za drugi.

Proputovali ste cijeli svijet... Da ne živite u Hrvatskoj, gdje se možete zamisliti?

Indija, Australija, možda negdje na Mediteranu. Ali, ovako sam baš dobro, Dalmacija je - mama.

Kad će pasti prvo ovogodišnje kupanje?

Bio je tradicionalni picigin, i na Staru i na Novu godinu.


Reci što misliš!