Ostalo / Intervjui

smišan i gotovo

eZadar je proćakulao s "Čovikom s mora": Tko to zabavlja naciju mukama iz Dalmacije?

eZadar je proćakulao s

Ako još niste proplakali uz video snimke "Čovika s mora" koji objavljuje svoje svakodnevne muke iz Dalmacije i zabavlja naciju na društvenim mrežama, vrijeme je da se to promijeni! Upoznajte Ivana Travicu.

*** Tekst donosimo u originalnom dalmatinskom dijalektu našeg sugovornika jer smatramo da dojam čitatelja ne bi bio isti nakon lekture ***

Čoviče s mora, predstavi nam se ukratko, kada ne snimaš morske uratke, čime se profesionalno baviš, gdje si stacioniran?

Sam naziv me možda najbolje i opisuje, kad bi se ukratko morao predstaviti, bez previše objašnjavanja, bilo bi to rečenicom: “Ja sam čovik s mora“. Oni koji me najbolje i poznaju, to će, siguran sam, i potvrditi.

Živim na relaciji Zadar – Pakoštane. Moj Zadar je najlipši grad na svitu, a Pakoštane (iliti Selo) je najlipše misto na svitu.

Da sam moga birati di ću se roditi i provesti većinu svog života, bolje ne bi izabra. Pisma kaže „život krade, more vrati“. Upravo tako i jest. Cili život prožet mi je Dalmacijom i morem, pa se tako i bavim turizmom. U slobodno vrime me najviše okupira gitara i pisma, pa sam tako član klape Ad Hoc koju ovim putem i pozdravljam.

Zadrani su te imali priliku upoznati kroz niz videa koja su shareana i na Dnevnoj dozi Dalmatinca, jednoj od najpopularnijih humorističnih stranica. Koji je bio tvoj prvi video i kako si odlučio otvoriti posebnu stranicu za njega?

Za početak, još jednom hvala Dnevnoj dozi prosječnog Dalmatinca što su me prenili svojim fanovima. Moj prvi video nasta je dok san čeka red za bankomat. Bilo mi je dosadno čekati i eto, nasta je video.

Zapravo je cila ideja nastala posve spontano, prvenstveno zahvaljujući druženju s članovima klape Ad Hoc koju je očito po karakterima okupio moj dragi prijatelj Edi Nadarević (Duje Stanišić, Edi Nadarević, Marin Sipina, moja malenkost Ivan Travica, Mate Stručić i Dr. Ivo Žuvela) koja pored kvalitetnog pivanja zrači i ogromnim smislom za humor i zafrkanciju.

Naša druženja su mi najveća inspiracija baš zbog ironične komedije koja prevlada svaki put. Sticajem okolnosti bili smo na skijanju i iz fore smo počeli snimati mini film kako Dalmatinci osvajaju Maribor kao odmazdu za Savudrijsku valu. Tu moram spomenuti Duju i Roka Stanišića bez kojih te snimke ne bi ni nastale.

Koliko te priznaj - strefilo kad si vidio kakav je bio odaziv ''publike''? Moć Interneta!

Poprilično me strefilo. Zna sam da je snaga Interneta velika, ali me ipak zatekao obujam reakcija. Lipo je dobiti povratnu informaciju na taj način.

Riješi dilemu javnosti - imaš li jaketu i kada ćeš je upotrijebiti?

Hahah, mislia sam da ste pogledali sva videa? Imam, imam, ali cila mi se šporkala dok san veslom čistija snig. Ka svaki pravi Dalmatinac, ne mogu šporak ići vanka. Što da me ko vidi takvog, Bože sačuvaj…

Da ne živiš u Dalmaciji, koja te zemlja privlači?

Vi to mene zezate?

Dobivaš li kakve upite u inboks, kada ćeš napraviti video o Dalmatinkama?

Da, moram priznati da dobivam dosta upita i komentara, najviše pohvala i iskazivanja podrške. Neki upiti su i pozivi na suradnju. Budući da je sve tek u začecima, a ipak uz ogroman odjek na online mrežama, držim se i dalje svog unutarnjeg feelinga i snimam isključivo spontano. Evo to je ujedno i odgovor na drugi dio pitanja - video o Dalmatinkama, pa zašto ne? Možda i nastane.

Koliko pratiš humoristične sadržaje poput Doze, Di su pare, News bara, Rođine basne, smatraš li da je tvoja priča nešto drugačija i kojim temama se sve planiraš zabaviti u budućnosti (a sigurna sam da je ima)!

Naravno da ih pratim, prvenstveno jer uživam u humoru, ne kaže se bez veze da je život šaka suza, vrića smija. Ovim putem bi i pofalia rad navedenih stranica, uspijevaju u onom što je i cilj svih nas – nasmijati i razveseliti ljude.

Pored navedenog, News bar i Rođine basne cijenim zbog autorskog karaktera, što nije lagan posao. Rođine basne su doprinijeli popularizaciji osebujnog humora našeg zaleđa.

Što se tiče moje stranice, a tako i budućih tema, cila ideja nastala je spontano i smatram da bi bilo najbolje da tako i ostane. Teme nisu planirane i nastaju u duhu inspiracije svakidašnjih događaja koje svi mi doživimo na sličan način. A kada ništa ne možete, jedno ipak preostaje, dobro se nasmijati svemu što nas snađe.

Možeš li snimiti kratki video za naše čitatelje? Dont Kill Me!

Za Vas ću učiniti iznimku!

I da. Za kraj ovog intervjua bi se želia zahvaliti Vama i svima koji me prate, lipo je biti dio ljudi na ovakav način. Zato od srca fala svima.


Reci što misliš!