Ostalo / Intervjui

uoči koncerta u arsenalu

Mile Kekin (Hladno pivo): Navukli smo se na "taj osjećaj" i gotovo!

Mile Kekin (Hladno pivo): Navukli smo se na
Mario Pavlović

eZadar je bacio ćakulu s frontmenom legendarnog benda Hladno pivo koji je započeo slavljeničku turneju u Zagrebu, a u petak 16. ožujka stiže u zadarski Arsenal. Fešta povodom 30.-og rođendana bit će nezaboravna!

Prije svega, čestitke na otvaranju ni manje ni više nego okrugle obljetničke turneje! Leti li vrijeme, koliko ste kao bend u posljednje vrijeme kroz razne intervjue i izjave i sami kontemplirali nad onim što ste napravili?

Naravno da se svačeg sjetim kad vidim te naše stare spotove i slike s početka ili kad sviram neke od prastarih pjesama iz vremena kada smo još bili na startnoj liniji, kad smo mogli samo sanjati da ćemo jednog dana biti bend koji će slaviti ovakve rođendane.  

Nastupili ste u Jazinama još davne '94 i bio je Badnjak, bilo vas je i na drugim mjestima po gradu, a prije 2 godine s Alergijom ste i imali pravi obiteljski koncert u smislu - zaista vas dolaze slušati sve generacije..!

Pa to je prirodno.

Ako dugo traješ i ako uspiješ ne samo s jednim albumom privući novu publiku onda ćeš kad tad preskočiti generacijski jaz i postati bend za sve generacije.

Lijep  je osjećaj, kad vidim publiku koja se još nije rodila kad smo izdali Džinovski, kako se i danas mogu identificirati s pjesmama. Nekako se onda ponadam da će nešto od toga ostati i kad nas kao benda više ne bude. 

Zadarska publika poznaje vas još od vremena kada je u Zadru bilo punokrvnih punk i rock svirki...danas je to nažalost svedeno na puko preživljavanje entuzijastične ekipe, a svaka nezavisno kulturna inicijativa u posljednjih 15, 20 godina se rodila i izgorjela. Osvrćući se na vaš početak, smatrate li da ne bi došli do današnjeg dana da nije bilo mladenačkog bunta, i kako toliko godina uopće održati interes, energiju, volju i želju? Je li to zbog vaše međusobne ''kemije''? Samo za taj osjećaj?

Mislim da je nama s jedne strane bilo lako, jer smo već s prvim albumom došli do publike, priznanja, pa i do svirki.

Mora da je frustrirajući osjećaj kad te i nakon trećeg ili četvrtog albuma nitko ne šljivi. 

Drugi razlog što smo uspjeli jest ta neka kemija među nama, već od samog početka smo bili više od svog zbroja.

Jednostavno smo zvučali skupa puno bolje nego što smo zapravo bili.

Osim toga, bili smo i dovoljno mladi da nam se fućkalo za sve i svakoga dok god smo mogli otfrljit pojačala i svirat svoje pjesme. Nakon par godina u takvoj karanteni smo izrodili album poslije kojeg više nije bilo nazad. Navukli smo se na taj osjećj i gotovo. 

Zagreb ste odradili ni manje ni više nego ''dvodnevno"! Kako slažete setlistu - primjerice, baš za jednu ovakvu turneju, koliko se odmičete od zadanog, koliko si dajete prostora da vas , kako se to kaže, ponese? Koliko gradova imate na listi za ovu turneju?

Za dvodnevnu svirku je bilo jednostavno slagati set listu jer smo imali koncepciju. Prvi dan ćemo svirati samo prva 4 albuma, a drugi dan najveće hitove. Teže je kad u jednom danu moraš zadovoliti sve ukuse, uključujući svoj.

Inače, kad nemamo video projekciju, odredimo prve 4 pjesme, a poslije ja vodim igru. Mislim da je to uzbudljivije, i publici i meni. Mislim da ne postoje zato dva identična koncerta Hladnog piva. 

Koncerata će bit nekih skoro 40 do kraja ljeta, biti će tu gradova, velegradova i teških provincija, jer ipak se samo jednom slavi trideseti. 

Vaši vjerni fanovi znaju da ste doslovno i odrastali, s bendom, sazrijevajući i kroz vlastiti izričaj - od otvorene zubne paste, do problematike ''na ovim prostorima, malog macchiata i velikih hrvata''... ako stvari postaju sve nazadnije, a svi šute, najgore je žaliti se i ništa ne poduzimati. U tom smislu, vaša glazba pokreće, it's out there, daje li to nekakav smisao vašem stvaranju i u konačnici svemu što radite?

Mislim da si u pitanju već sve rekla. Da, smatram da muzika mora biti odraz i slika trenutka, društva, ali i političkog stanja, da ne smije bježati od teških tema ali niti od humora.

Znaju me često pitati koliko mislim da možemo mijenjati društvo ali, iskreno rečeno , meni je više cilj pomoći onim outsiderima, koji će kad čuju našu pjesmu vidjeti da nisu sami, da često nisu oni nenormalni već često sredina u kojoj žive. 

Osvrnimo se na kratko i na vaše suradnje, od kojih je posljednja bila s istinskom divom, Josipom Lisac. Massimo je napravio odličnu stvar s Vatrom. Sve je više zanimljivih ''spajanja'' u hrvatskoj glazbi. Slažete li se sa mnom u tvrdnji da upravo glazbene suradnje mogu udahnuti novi život objema stranama i da od njih ne treba zazirati?

Ne treba zazirati ako pjesma time zvuči bolje ili ako ju osvježi i da neki novi moment. Mi smo imali već jedan dosta uspio duet s Edom Maaajkom, a s Josipom je brzo kliknulo. Čim je počela pjevati u studiju znali smo, pogodila je u sridu. Nije uvijek tako. Ne valja forsirati duete iz marketinških razloga jer može samo odmoći pjesmi ali i izvođačima. 

Mijenjale se države, valute, stranke, Hladno Pivo o(p)staje! U Dubrovniku ste imali priliku uveličati otvorenje izložbe jedne jako drage osobe, Vedrana Levija! Kako je bilo?

Rekao sam Vedranu da nas je konačno iz rubrike Showbiz i Spektakli preselio u rubriku kultura, što nam je uvijek bio san, hahaha. Ma super je bilo vidjeti neke slike i eksponate koje u životu nisam vidio. Mislim da će i publici biti zabavno. A naravno da je to i lijepi kompliment od fana koji ti je postao i dobar prijatelj. 

Kada izlazi tvoj solo album?

Solo album će najesen, vjerojatno u listopadu. U svibnju će drugi najavni singl jer se Reno 4 već dobrano navozao. 

I za kraj - pratite li mlađu alternativnu scenu u Hrvatskoj, koja se oblikuje u uvjetima moderne tehnologije, brzih rješenja, brze konzumacije, društvenih mreža... mislite li da ima zanimljivih izvođača čije vrijeme dolazi?

Pratim, ali ne znam koliko je tko nov ili star. Sviđa mi se jedan bend na koji sam nedavno nabasao, zovu se Studio frendo, imaju odlične spotove i mislim da bi mogli nešto napraviti,  a općenito volim tu splitsku hip hop scenu, mislim da imaju stav i kritičnu količinu talenta.


Reci što misliš!