Ostalo / Intervjui

ćakula s komičarom

Željko Pervan: Možemo imati stotinu aplikacija, bezvrijedne su bez ljudskog duha!

Željko Pervan: Možemo imati stotinu aplikacija, bezvrijedne su bez ljudskog duha!
Leo Banić

Legendarni Željko Pervan, "Direktor Svemira", komičar koji desetljećima uveseljava regiju, za eZadar uoči nastupa u Arsenalu govori o svom materijalu, novim tehnologijama i humoru, politici, muško-ženskim odnosima i još mnogo toga!

Zadrani su imali priliku čuti vaš stand up comedy nastup pod nazivom "Na komadiću Europe", a sada nam se vraćate sa "Na hladnom betonu". Možete li nam otkriti neke detalje na koje ste se fokusirali u novom materijalu, hoćemo li se ''smrznuti''? 

Pa fokus ostaje na bitnom, životnom, svima bliskom. Ne radim za usku grupu pa da mi je fokus na... linearnom akceleratoru. Od rođenja tj, začeća pa do oporuke, život čovjeka, njegove želje, snovi, čežnje, gašenje volje, smrt snova, mučenje uspomenama... Time se bavim. Od svih savjeta iz djetinjstva sjećam se samo sjedenja na hladnom betonu. Ostalo je bio čisti promašaj i zavaravanje.

U vrijeme kada nismo bili robovi društvenih mreža i brzih medija vi ste se bavili humorističnim sinkronizacijama, satiričnim formama, a danas postoje aplikacije (doslovno) za izradu istih. Jeste li čovjek ispred svog vremena?

Postoji i matematička formula za, primjerice, glazbene forme tokatu i fugu. Svima je na raspolaganju aplikacija, ali što vrijedi bez ljudskog duha? Samo se Bachova sluša. Nikada ništa od aplikacija, jer što vrijedi točnost sinkronizacije, ako nema duha. Da je tomu tako sve bi bilo svima dostupno, ali...

Na Youtubeu postoji ogroman broj vaših projekata, od Večernje škole preko Prakse, Dnevnika, pa sve do i najkraćih intervjua koje ste davali prilikom samostalnih gostovanja. Moram priznati da sam prije nekoliko mjeseci odgledala (ponovo) cijeli serijal o EU i šokira me činjenica da ''sve stoji'', znači ništa se nije promijenilo, zapažanja vas i vaše ekipe iz ''učionice'' i danas su aktualna. Kako to komentirati?

Ma mnogi su znali što je EU zapravo, ali nisu imali prilike reći. Mi smo šaljivci pa nam se istina oprašta. Nismo opasni i kao, šalimo se, a stvari su uvjerljivo jednostavne. Svi to znamo, ali znate onu Kranjčevićevu Kastoru gospodskome psiću.

Jadranka nije znala engleski, Tihomir nije znao hrvatski, zna li išta visok, plav, ne-sanader Plenković?

Da bih procijenio što on zna i što ne zna morao bih znati sve što on zna i više od toga. Kako da mjerim koliko litara ima sa posudom od pola litre? Na kraju mandata znati ćemo više, a do tada su komentari većinom zlobna i neuka trkeljanja anonimnih neostvarenih stvorova. Nisam od tih Bogu hvala.

Pratite li neke satirične projekte poput News bara, Ćaća se vraća, Di su pare, zadarskog komičara Ivana Šarića..? Vodite li profil na Facebooku? Što kažete na nedavne istupe Bernardića koji je istaknuo uvođenje cenzure u hrvatski javni prostor?

Većinu pratim povremeno, odlični su, Šarić je super. Nemam profil ali zato postoje 32 lažna moja profila?! 

Ne znam o čemu je bila riječ kod Bernardića, ali podržavam, iako nemam pojma na što je mislio. Ako je sloboda vrijeđanje, lažne objede, širenje zlobnih riječi, optužbe bez dokaza, onda sam za vojnu huntu radije nego za Bernardića.

Stručnjak ste za muško-ženske odnose, ali i žene kojima ste cijeli život okruženi (supruga, kćerke) - koji savjet ili poruku imate za mlade parove u Hrvatskoj u kojoj se prema statistici svaki 3. brak raspada? 

Nemojte bez ljubavi, dragi moji mladi parovi. Ljubav veže, ostalo je birokratska glupost. Čuvajte se zamjene ljubavi i egzibicije. Sloboda je samo za one što nemaju ništa vrijedno za izgubiti. Gubitnici su istinski slobodni, a ljudi vezani ljubavlju nisu slobodni -oni uživaju u okovima.

Starci nam žive... i gledaju nas u oči, baka na infuziji nalazi dečka (mlad je, tek 77) a mladi odlaze u Irsku. Demografi daju ostavke. Vladajući se spore oko toga tko bi mogao postati muško/žensko. Ali nije ni preko bare puno bolje. Ima li neka država u kojoj mislite da bi bilo najbolje živjeti? 

Ima, Hrvatska. Najljepša moja voljena. Uperite okice prema sebi dragi moj,  pa onda se upitajte koja bi vas zemlja primila da zna kakvi ste. Kao zemlja je kriva, vlast, društveni procesi, previranja, pojedinci, a ti bezgrešan se seliš, pišeš Rvatska umjesto Hrvatska. Dosta toga valja mijenjati, istina, pa mijenjajte onda vrli dobrostivi znalci, slučajno rođeni u rajskom vrtu.

Imate li za nas neku književnu ili filmsku preporuku, što ste dobro čitali/gledali u zadnje vrijeme?

Dosta toga, ali bih opet preporučio najvećeg od najvećih, Vladana Desnicu, Proljeća Ivana Galeba, a od tv uradaka mladi neka pogledaju Cabaret, puzajuće zlo ili pobjedu prosjeka Amadeus, a može i koji film domaćih autora.

Zadarska županija nije vam strana, često ste tu, koji je vaš omiljeni ''đir'' i kakvu kavu pijete?

Sada sam izgubio dosta sa premiještanjem luke, ali Ledana ili nekoliko bunara još uvijek me oplijene ljepotom. Fino sjedneš, bleneš malo okolo da vidiš koga ima, dočekaš konobara ili konobaricu, naručiš malu kavu sa mlijekom ili na talijanskom kapućino i dcl mineralne, pijuckaš, uživaš.... Kakva Irska i Švedska, glupost i pritisak gole nevolje, istina.
 


Reci što misliš!