Ostalo / Intervjui

uoči koncerta u zadru

Žarko Kovačević (S.A.R.S.): Za razliku od politike, muzika je tu da nas spaja!

Žarko Kovačević (S.A.R.S.): Za razliku od politike, muzika je tu da nas spaja!
Bojan Bogdanić

S.A.R.S. (Sveže amputirana ruka Satrianija) srpski je bend osnovan 2006. godine u Beogradu. Njihov zvuk karakterizira širok raspon žanrova, rock, reggae, ska i hip hop, pop, a primjetni su i utjecaji tradicionalne srpske glazbe. U zadarski Arsenal stižu u petak, 13. travnja, a što nam je uoči koncerta otkrio frontman benda Žarko Kovačević, doznajte u intervjuu!

Vraćate se u Zadar gdje ste oduševili publiku, kakav nas koncert čeka?

Prošli put je zaista bila neverovatna energija u Zadru, pa isto to očekujemo i ovaj put. Za razliku od prošlog puta, repertoar će biti bogatiji za dva nova singla i premijerno ćemo izvesti treći, još neobjavljeni, singl.

Kako izgleda vaš raspored, spremate li što za ljeto?

Početak godine je koncertno bio mirniji, pa smo iskoristili taj period za nove pjesme, međutim od travnja već počinje gušći raspored nastupa i do kraja godine nas očekuje veliki broj koncerata.

Imat ćemo priliku i da nastupamo na mjestima gde još nismo bili do sad, ali ne bih otkrivao još koje su destinacije u pitanju dok ne budu službeno objavljene. Svakako sve predstojeće nastupe možete naći na našem sajtu (sarsbend.com).

Svi vaši albumi mogu se besplatno skinuti s vaših mrežnih stranica, s obzirom da ne zarađujete od albuma, je li moguće živjeti samo od nastupa?

Nažalost rijetko koji „mlađi“ bend može da se pohvali da živi isključivo od muzike, već je mnogima to hobi pored stalnog posla. Mi imamo tu sreću da većina benda živi isključivo od muzike. Od nas deset, koliko nas ima u ekipi, samo trojica imaju stalno zaposlenje, ali i nas ostalih sedmoro smo živi i zdravi i bez stalnog posla (smijeh).

Kako objašnjavate fenomen uspjeha u Hrvatskoj, to da ste se "našli" s hrvatskom publikom?

Naš uspijeh je samo potvrda koliko su ljudi iz Hrvatske željni naše muzike i obratno... Muzika je tu da spaja ljude, za razliku od politike.

Zašto ste se nakon šest studijskih albuma odlučili objavljivati samo singlove?

Glavni razlog za to je da se izdavanjem singlova pažnja publike bolje usmjeri na pjesme koje objavljujemo. U prethodnom periodu znalo se dogoditi da su neke pesme sa albuma koje su nam jako drage prošle neopaženo u sjeni nekih drugih pjesama, pa smo odlučili da se okrenemo singlovima kako se to ne bi ponavljalo.

Već ste dosta na sceni tzv. regije - kako komentirate glazbenu scenu u Hrvatskoj, a kako u Srbiji, koje su sličnosti/ razlike, s kim ste ostvarili jedan dobar odnos nastupajući diljem regije?

Domaću scenu slabo pratim, ali svakako postoje razlike između autora iz Hrvatske i Srbije, jer svako podneblje nosi neku svoju energiju u pjesmama. Dobre odnose imamo sa gotovo svim kolegama sa kojima se susrećemo na raznim festivalima, a izdvojio bih ekipu iz benda Brkovi, sa kojima se i privatno družimo.

U Hrvatskoj je jako popularno spajanje ''nespojivog'', pa tako imamo suradnju Massima i Vatre, Josipe Lisac i Hladnog piva... Postoji li netko s kim bi voljeli ostvariti suradnju?

U dosadašnjoj karijeri smo imali dosta suradnji, od Šemsa iz Brkova, Saše iz TBF-a, Who See Klape i mnogih drugih drugih, a trenutno nemam ideju sa kim bismo mogli uraditi neku novu suradnju... Ali sa nama se to nikad ne zna, tko zna što će nam u budućnosti pasti na pamet.

Kada se ne bavite glazbom, kako se opuštate/zabavljate, ima li netko od vas kakav poseban hobi?

Svako od nas iz benda ima različite načine na koje se opušta u slobodno vrijeme... Ja uglavnom volim šetati ako je lijepo vrijeme, gledam filmove i čitam knjige.

Ulaznice za S.A.R.S. mogu se nabaviti i online.


Reci što misliš!