Ostalo / Intervjui

#zadarskadica

Šestogodišnji Zadranin Mark Jacob Marcikić sudjelovat će u finalnoj utakmici SP-a u Rusiji

Šestogodišnji Zadranin Mark Jacob Marcikić sudjelovat će u finalnoj utakmici SP-a u Rusiji
Marija Cvetković

Mladi gospodin i nadareni nogometaš, šestogodišnji Mark Jacob Marcikić, jedini je Hrvat i Zadranin koji će 15. srpnja istrčati na teren kao pratitelj igrača u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu u Moskvi, na stadionu Lužnjiki.

Osim njega, tu čast imat će još 20-ak djece iz cijelog svijeta. Nadamo se da će jedna od ekipa iz te završne utakmice biti i hrvatska reprezentacija.

Pitali smo Markove roditelje Dejana i Josipu kako se zakotrljala cijela ta priča oko Markovog odlaska na Svjetsko prvenstvo.

- Sjedili smo s djecom u McDonald'su u jedno nedjeljno jutro i, naravno, prčkali po internetu po Ipadu uz doručak (točnije: mama, što nije baš pohvalno), kada smo konačno preuzeli njihovu aplikaciju za nagradnu igru za najbolju navijačku pjesmicu na temu “Kako se navija za najdraži tim na FIFA-inu Svjetskom prvenstvu”. 

Tada smo i shvatili da sama prijava traje još samo par sati! Upregnuli smo mozgove, napisali stihove u dvije minute i poslali. Za nekoliko dana zazvonio je telefon: zvali su iz Meka da je naša pjesma proglašena pobjedničkom. Ubrzo smo se sastali s organizatorima, gdje je Marku i službeno uručena nagrada, a uručili su je slavni hrvatski reprezentativac i igrač AC Milana, Dario Šimić, te zagrebački producent i reper Marko Lasić Nered.

Dobio je dvije ulaznice za završnu utakmicu, izaći će na travnjak kao pratitelj igrača, a osim toga, bit će u društvu poznatih nogometaša i provesti neko vrijeme u kampu zajedno sa svim malim dobitnicima natječaja iz cijelog svijeta.

Divno, čestitamo! Kako glasi pobjednička pjesma?

- Sva prava ove pjesme sada pripadaju McDonald'su, pa kako smo sad to i napomenuli, možemo je izrecitirati (smijeh):

''Kol'ko vičem sve me boli

Iz sveg glasa svoje volim

Kad su gore, kad su pali

Samo nek'su srce dali

Drži, ne daj, zabij gol

Na terenu budi svoj

Mi Hrvati baš smo mali

Al' smo svakom papra dali''

Trenira li Mark Jacob inače nogomet?

- Inače je Mark Jacob veliki zaljubljenik u nogomet i, bit ćemo slobodni reći, vrlo talentiran (genetski) jer su mu i tata i stric i dida aktivno igrali nogomet u svojoj mladosti. Za sada pokazuje veliku želju, pa i znanje i razumijevanje, te je jedan od miljenika svojih trenera, od kojih je jedan i g. Nikola Matković (trener našeg Danijela Subašića). Volimo ga nazivati mlada nada , ali mislim da je još prerano za takve izjave (smijeh).

Za sada vjerujemo da su nam djeca vrlo sportski nastrojena, hvala Bogu, pošto je i Markova starija sestra Noemi Deanne vrlo uspješna ritmička gimnastičarka, točnije viceprvakinja Hrvatske za generaciju 2010. – 2012. Na vašem portalu već smo i vidjeli objave o njoj i uspjesima njenih kolegica iz kluba, na čemu vam ovim putem i zahvaljujemo, iako mislimo da su te gimnastičarke zaslužile puno više medijske pozornosti, ali i pozornosti samog Grada Zadra zbog enormnih uspjeha i broja osvojenih medalja na međunarodnoj i državnoj razini

Mark vrlo pozorno prati zbivanja na Svjetskom prvenstvu jer, naravno, očekuje da će tog sretnog dana na završnoj utakmici Moskvi vidjeti i ispratiti neke od svojih idola. Nažalost, kako je krenulo, već smo otpisali većinu megazvijezda s te završne utakmice (Messi, Ronaldo, Iniesta i ostali gubitnici ).

Tata je ovime dobio jedinstvenu priliku biti na završnici SP-a. Što kaže tata?

- Mislim da je tata najmanje zaslužan, iako vrlo vrlo sretan, no mama je bila ta koja je pritiskala i gnjavila tatu da se prijavimo na natječaj, a kako sama kaže ''imala je osjećaj''.  Doslovno mjesec dana otkad je uočila nagradnu igru, skakala mi je po glavi, slala linkove za prijavu i sl., doslovno do zadnjeg trenutka prijave, kada smo u roku dvije minute i napisali pjesmicu za stolom i poslali prijavu.

Dakle, upornost se isplati. Kad putujete, dečki?

- Putujemo par dana prije samog finala, sve je spremno i dogovoreno jer se McDonald's pobrinuo za sve, a sad je samo na nama da krenemo i sjednemo u avion. Tamo nam je osiguran odličan hotelski smještaj u centru Moskve, kamp za djecu i svakakva zbivanja za djecu vezano uz nogometno prvenstvo u blizini stadiona Lužnjiki.

I za kraj, ova priča o zadarskoj dici tek je na početku. Podržimo zajedno Mark Jacoba 15.  srpnja na finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Rusiji.


Reci što misliš!