Ostalo / Intervjui

čekamo subotu!

Halid Bešlić: Veselim se novom albumu i koncertu u Biogradu na moru!

Halid Bešlić: Veselim se novom albumu i koncertu u Biogradu na moru!
Boris Kačan

Uoči koncerta na bazenu Ilirija u Biogradu na moru ove subote, Halid Bešlić otkrio nam je što priprema za novi album, tko su mu najdraži suradnici, što misli o sevdalinkama, ali i uspjehu Hrvatske nogometne reprezentacije

Prošle godine imali smo intervju s vama negdje baš u ovo vrijeme. Vi kao da nam se vraćate svako ljeto? I to ponovo na jedinstvenoj pozornici u Biogradu na moru!

Dogodila nam se ljubav pa moramo to ponoviti opet.  Koncerti pod vedrim nebom su mi uvijek draži od onih u zatvorenim prostorima a još kad pjevaš na pozornici na vodi, to je, što kažemo mi u Bosni, "nema dalje". I ambijent i publika, čista desetka. Veselim se ponovnom dolasku u Biograd na Moru.

Već ste dugi niz godina s istim bendom. Jeste li kao obitelj, pa svatko ima nešto ''svoje'' da doprinese nastupima? Možete li nam ih predstaviti?

Samir Kadirić, moja harmonikaš, producent i desna ruka, sa mnom je već 25 godina, a ekipa iz benda Autostop već 17.-u godinu. To su sve ljudi, profesionalci, koji su, kao i ja, cijeli svoj život u glazbi i djeca im se već bave glazbom i nekako smo kliknuli "na prvu" i stvarno funkcioniramo kao jedna velika obitelj. 

Nastupate na golemim prostorima, ali imate i intimnije koncerte. Nakon svih ovih godina, kako se zagrijavate uoči nastupa, pazite li te dane na glas, prehranu i nešto slično?

Kako kažu, pjevačima s godinama "sazrije" glas pa što su stariji sve bolje zvuče, pa tako nekako i ja. Al što sam stariji, isto tako, sve više moram paziti na grlo, lakše se prehladim, promuknem i umorim. Kao što se i vidi na meni, dobro jedem (haha) ali kad imam koncert, pazim i na hranu i piće. Bitno mi je da se dobro osjećam fizički, onda pjevam bez problema. 

Nikolina Kovač nastupila je na prestižnom festivalu “Ilidža” gdje je osvojila prvu nagradu. Pjesmu pod nazivom “Kako da te zaboravim” upravo ste vi napisali, kako je došlo do suradnje?

Moram Vas ispraviti, pjesmu nisam ja napisao. Napisao ju je Mirko Šenkovski Geronimo, inače autor brojnih mojih hitova. Ja sam, da se tako izrazim, odabrao tu pjesmu za nju i kad se radio aranžman dao smjernice kako će zvučati u konačnici. Nikolina je, inače, moja susjeda iz Sarajeva i kći od mojih prijatelja, dugo se poznamo i čekali smo pravu pjesmu za nju. Divna je cura, lijepa, kulturna i želim joj da ostvari veliki uspjeh.

Zagrijali ste nas pjesmom "Taman je"! Možete li nam reći nešto više o novom albumu? 

Pjesma "Taman" je najava za novi album koji još pripremamo. Imam dosta novih dobrih pjesama, koje još malo "šminkamo" i nadam se da će album uskoro biti spreman.

U Zadru je nedavno Damir Imamović udružio snage s klapom Kožino. Našu dragu klapsku pismu prepoznao je UNESCO te ju je zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu – tako i treba! Međutim, sevdah, tradicionalna bosanska gradska pjesma, bogata glazbena tradicija koja je nastala u davnom 16. stoljeću čime uvelike zaslužuje status nematerijalne kulturne baštine, još uvijek nije ušla u poznatu UNESCO-ovu listu. Mislite li da će se to ipak dogoditi?

Sevdalinka se pjeva na širim prostorima ali izvorno je tradicionalna bosanska pjesma i svakako zaslužuje da ju se zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro kao što je to i klapska pjesma.

Koliko znam, pri Vladi Federacije je osnovana radna skupina zadužena za pripremu potrebne dokumentacije tako da se nadam da će i to biti u skorije vrijeme. 

Znam da niste ljubitelj pitanja o politici, ali evo jednog pitanja regije: jeste li pratili uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije?

Jesam, naravno. Navijao sam za Hrvatsku i čestitam ovim putem na osvojenom srebru.


Reci što misliš!