Ostalo / Intervjui

razgovor uoči koncerta

Massimo: Ovo je sasvim novo doba, drugačiji je pristup svemu!

Massimo: Ovo je sasvim novo doba, drugačiji je pristup svemu!
Bojan Bogdanić

U subotu, 11. kolovoza, na pozornicu Ilirije u Biogradu na moru dolazi jedan jedini - Massimo Savić! Mnoge smo teme prošli, od glazbe, preko medija, profesionalnog rada, suradnji, pa sve do nogometa i masovne euforije u Hrvatskoj. Evo što nam je sve otkrio uoči koncerta koji se željno očekuje.

Dolazite na posebnu pozornicu bazena Ilirije s bendom, a publika vas željno očekuje. Stoji li činjenica da ste vi i publika izgradili jedan specijalan odnos; zaista ste "na ti"?

Vi zasigurno znate da je moja supruga iz Zadra, da tu provodim svaki slobodan ljetni trenutak, blagdane i brojne lijepe momente. Zadar je jedno posebno mjesto, mnogi će reći da ima najljepši zalazak sunca! Dakle, sa ovim sam područjem jako povezan na mnogo načina i nastup na jednoj posebnoj pozornici u Biogradu na moru mi mnogo znači.

Kako planirate nastupe, gotovo da ste cijele godine na pozornici, imate li vremena za predah?

Rijetki su ti momenti. Nastupe planiram tako da ipak ostane malo vremena za predah i meni ono najvažnije  - moju obitelj.

Vaša dugogodišnja karijera je vrlo inspirativna. Koliko se s godinama promijenila neka vaša rutina; smatrate li da je i u vašoj profesiji važno znati birati i biti spreman na kompromise?

S godinama sam dosta toga naučio. Da, ponekad je bitan kompromis, ali ponekad je i bitno stajati iza onoga što vam je važno. A što se biranja tiče, na to sam posebno osjetljiv. U poziciji sam da biram, pa biram samo najbolje. I kad su u pitanju ljudi, glazbenici koji sa mnom sviraju nastupe uživo, ali i kada pripremam nove pjesme.

Ne možemo ne spomenuti odlazak našeg Olivera. Da li vas je iznenadila ova gotovo filmska masovna energija publike, okupljanja na ulicama, ovakav ispraćaj?

Ne znam iskreno što bi Oliver na to rekao, nikada nije volio biti u središtu pažnje, nikada nije volio spektakle, ali ovo se dogodilo spontano i čovjek si ne može pomoći da ga ne dirne ta količina poštovanja.

Kada promatrate ove nove tehnologije i načine dolaska do publike, kakav je vaš stav, mislite li da je na prvom mjestu uvijek pjesma, a onda sve ostalo? Može li spot lansirati pjesmu?

S prelaskom na internet sve se promijenilo. Ovo je sasvim novo doba, drugačiji je pristup svemu. Prelako je doći do svega. Nitko više ništa ne cijeni. Znam reći da su nekada djeca onu cijenila jednu loptu koju su imala, a danas ih svaka kuća ima sedam i s nijednom se ne igraju. Ali, ipak, vjerujem da još uvijek vrijedi ono da dobra glazba uvijek nađe svoju publiku.

Je li i vas ponijela navijačka groznica? Mislite li da je taj boom nekako splasnuo i da nam neće donijeti neke ''revolucionarne promjene'' u društvu?

To je posebna stvar jer sam ja jako veliki navijač, ja sam veliki zaljubljenik u nogomet, zaljubljen sam u umjetnost igranja nogometa, umjetnost taktike i umjetnost savršeno dodanih lopti i onih koji na kraju imaju egzekucije.

Bio sam u strašnom ne stresu, nego euforiji, cijela Hrvatska je bila u euforiji, mi smo svi bili u euforiji, samo gdje je bio problem, problem je bio taj što neke utakmice nisam smio gledati jer se obično derem kao idiot i onda znam izgubiti glas, a upravo to je jedino što ne smijem raditi, derati se kako ga nisi sad dao i tako dalje.

A da nam neće donijete neke promjene to je sigurno. Kruha i igara. Ali to nije od skora tako, to je tako još od grčkog izuma demokracije.

Svi znaju za izreku kruha i igara i narod će biti zadovoljan, dakle samo daj narodu ono najosnovnije, daj mu igru da se osjeća dijelom svega toga i nekako si zadovoljio narod i to se upravo pokazuje, jer da je pola milijuna ljudi izašlo u protestu protiv određenih zakona koji su doneseni, onda bi bilo promjena.

Idete li na koncerte u inozemstvo, koga ste posljednjeg gledali? 

Znam ponekad otići na neki koncert, ali evo sad je iza mene jedan period gdje mi je svo vrijeme oduzimao rad na albumu i brojni nastupi.

Imate li vec neke planove za jesen?

Nakon ovih ljetnih koncerata pripremamo veliki spektakl 14. rujna na Šalati, a izaći će i novi singl. Planova je puno i jako se veselim nadolazećem razdoblju.

 


Reci što misliš!