Ostalo / Intervjui

ASSITEJ Artistic Garhering

Vjera Vidov nakon trijumfa "Kaštanke" u Pekingu: Ponosni smo na povijesni uspjeh hrvatskog lutkarstva!

Vjera Vidov nakon trijumfa
icv.hr

Vjeri Vidov ostvario se nezamisliv san. Njezina predstava koju je radila za Kazalište lutaka Zadar u koprodukciji s Kazalištem lutaka Virovitica doživjela je trijumf u ''meki'' lutkarstva, dalekoj Kini, ovacije na ASSITEJ Artistic Garhering!

Dojmovi su još jako svježi, doznajemo u razgovoru s našom glumicom i redateljicom koja je s Čehovljevom "Kaštankom" do sada osvojila sve što se moglo osvojiti.

Uloge su povjerene mladim lutkarima, a to su Virovitičani Sara Lustig, Goran Vučko i Zadrani Dominik Karakašić i Irena Bausović. Za vizualni identitet predstave zaslužna je mlada ruska umjetnica Natalija Burnos, čije su kreacije gledatelji već imali priliku vidjeti u nagrađenoj predstavi ''Nevidljiva''.

Autorica dramatizacije je Petra Mrduljaš, skladatelj Igor Karlić, oblikovatelj svjetla Frane Papić, asistentica redateljice Sara Lustig te asistent oblikovateljice lutaka Krešimir Tomac. 

"Nevjerojatan je osjećaj vidjeti jumbo plakat naše Kaštake usred ogromnog grada Pekinga. Još nismo svjesni gdje smo bili i što smo napravili za naš grad, za našu Hrvatsku. Prvi put od kada postoji Assitej Hrvatska, od 1996., Hrvatska je predstavila svoju predstavu na jednom ovakvom festivalu, najvećem susretu dječjih predstava na svijetu", kaže Vidov.

Ovo je povijesni uspjeh jedne kazališne predstave za djecu i mlade.

Odmora baš i nema, jer čeka ih put u Bugarsku, ali Vjera nam je prenijela dojmove. 

"Kina, to je jedan svijet za sebe. Ta tradicija, kultura, običaji, hrana, glazba, lutke...nešto sasvim drugačije i posebno. Mi smo doživjeli zaista divan prijem publike. Nakon predstave su se djeca fotografirala s glumcima, dodirivala lutke, nešto divno. Kolege su gledale prvu izvedbu i tu su krenule ovacije, tako da je naša druga izvedba bila ''puna'' do zadnjeg mjesta i svi su nam čestitali. Iznenađeni smo, ali i ponosni što smo napravili. Podršku smo dobili od Ministarstva kulture i to nam je dalo priliku koja se ne propušta'', dodaje.

Imali su naši lutkari zgusnut raspored, ali ipak su posjetili Kineski zid i probali nešto od famoznog street fooda Pekinga. Snimali su svoje putovanje pa uskoro očekujemo i video s ove avanture koja je nešto sasvim novo i spektakularno za hrvatsko lutkarstvo i kulturnu produkciju, ravno trijumfu hrvatske nogometne reprezentacije!

Dosadašnje nagrade za "Kaštanku":

19. Međunarodni festival kazališta za djecu „Magic Curtain“ Targovishte, Bugarska

Prva nagrada predstavi „Kaštanka“ za „ umjetničko postignuće i doživljaj Čehovljeva svijeta“ u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar

19. Međunarodni festival LUT FEST Sarajevo, BiH

- Grand prix „Zlatna anima“ predstavi „Kaštanka“ za najbolju predstavu u cjelini u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar

- Nagrada za originalnu glazbu Igoru Karliću za glazbu u predstavi „Kaštanka“ u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar

- Nagrada za najbolju animaciju Sari Lustig za ulogu Kaštanke u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar

- Nagrada „Poetika lutkarskog izraza“ predstavi „Kaštanka“ koju dodjeljuje žiri novinara i kritike Festivala

20. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“Kragujevac, Srbija

- Nagrada za najbolju animaciju Sari Lustig za ulogu Kaštanke u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar

- Nagrada za najbolju scenografiju u predstavi „Kaštanka“ Natashi Burnos u izvedbi Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar

9. Međunarodni festival za djecu „ZajeČAR“, Zaječar, Srbija

- Nagrada predstavi „Kaštanka“, Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar za „redateljsku poetiku i scenski izraz“


Reci što misliš!