Ostalo / Intervjui

rujan kao novi početak

Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar: Pred nama su brojni projekti i događanja za sve generacije!

Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar: Pred nama su brojni projekti i događanja za sve generacije!

Dolaskom rujna oživjet će vrtići, škole, sveučilište, a posebno živo već je ovih dana u Gradskoj knjižnici Zadar gdje smo se u ugodnom ambijentu Libara susreli s ravnateljicom Dorotejom Kamber Kontić i provjerili kako je za knjižnicu proteklo ovo ljeto i što se sve planira u danima i mjesecima koji dolaze.

Ljetne radosti

"Ovo ljeto smo krenuli s novim radnim vremenom u središnjoj knjižnici, duljim za pola sata. Protekle tri godine naši ogranci rade do 20 sati tako da smo htjeli provjeriti kako će to funkcionirati ako se uklopi i središnji dio GKZD. Kod korisnika je to prošlo dobro, ali reklo bi se ne toliko ''revolucionarno''. Razmatrajući sve skupa, vraćamo se na naše standardno radno vrijeme središnjeg ogranka, dakle do 19:30 sati'', kaže nam ravnateljica s kojom smo se prisjetili i ovoljetnog sjajnog projekta KvartArt koji se odvijao odmah uz Gradsku knjižnicu, na parkingu i dijelovima devastiranog kompleksa vojarne Stjepana Radića, budućeg Centra za mlade i mjesta za proširenje GKZD koje se željno očekuje.

"Da, KvartArt je bio sjajan ove godine, okupio je brojne ljude s kojima i knjižnica surađuje tijekom godine, a naši djelatnici bili su tehnička podrška, te nas je ugodno iznenadilo i to kako su ljudi cijeli ovaj prostor prihvatili, osjetili svojim, iza njih nije ostalo ni papirića, a i program je ove godine bio nešto kraći i jako bogat, mislim da svi možemo biti zadovoljni, bio je to gušt za sve generacije''.

Rolling Stones književnosti

Highlight godine bilo je gostovanje Jo Nesboa. Popularni autor krimi romana za zadarsku knjižnicu je bio poput dolaska Rolling stonesa književnosti. Prvi put su, kaže ravnateljica, krenuli s dolaskom isključivo uz rezervaciju mjesta, a tražila se sjedalica više.

Sam Nesbo bio je divan gost - nitko nije ostao bez autograma i fotografije!

Ovo je bilo vrijedno iskustvo, već sada postoji želja da u Gradskoj vidimo i čujemo još koje zvučno književno ime.

Idemo dalje

U rujnu Gradska knjižnica nastavlja sa svojim kvalitetnim programima, među kojima su besplatne instrukcije za učenike slabijeg imovinskog stanja, za koje teku online prijave i predstavljaju vrlo dobar spoj učenika i profesora volontera, te će jedan dio programa instrukcija biti održavan i u Ogranku u Arbanasima.

Nastavlja se program Mentori za čitanje, računalni tečajevi za seniore, te brojne zanimljive radionice za mališane na Dječjem odjelu i ograncima.

"Krećemo i s besplatnim upisom prvaša iz škola Grada Zadra, a također i sa suradnjom s OTP bankom koja nudi jako popularan studentski paket s upisom u GKZD i Znanstvenu knjižnicu te HNK Zadar. Zadovoljni smo i kako smo riješili preuređenje ogranka na Bilom Brigu koji je bio neophodan i nakon poplave; svi rokovi su ispoštovani, imali smo i pomoć studenata volontera, te smo oko 95 posto fonda već vratili i od ponedjeljka GKZD Bili Brig kreće s cjelodnevnim radnim vremenom.''

Mjesec hrvatske knjige Knjižnica već tradicionalno obilježava, ove godine tema je Baština. Sprema se i obljetnica desete godine djelovanja Ogranka Arbanasi koji nosi ime dr. Aleksandra Stipčevića. A čeka nas i manifestacija "Zadar čita" koja se već planira i priprema!

Projekti, projekti, projekti

Ravnateljica Kamber Kontić s nama je podijelia i nekoliko detalja oko planova koji su u tijeku. Monografija povodom 10 godina Festivala dječjih klapa trebala bi ugledati svjetlo dana.

Ima još ideja i projekata u nastanku, o kojima ćemo detaljnije razgovarati kada sve bude spremno i potvrđeno da bi izašlo u javnost, ali reći ćemo vam da se radi o hvalevrijednim projektima koji će sigurno biti jako važni za naš grad i županiju.

Kao i svaka institucija, postoje neke administrativne prepreke koje knjižnica prolazi ali nema ''jakog'' posla bez ''jakih'' izazova, zar ne? Knjižnica je spremna na njih odgovoriti.

A mladi?

Spomenuli smo Centar za mlade, o kojem se mnogo priča, piše i koji je ipak postao kapitalni projekt Grada Zadra sada sa europskim vjetrom u leđa pa i rokovima - dvije godine za završetak.

 "Mi smo još prije deset godina izradili starteški plan potreban za realizaciju projekta odjela za mlade, tada smo imali u vidu tzv. Mediateku, ali dolaskom novih tehnologija mnoge stvari su se promijenile - imate primjerice u planu police za CD-e i DVD-e, a u međuvremenu svi smo prešli na USB. Sa sigurnošću vam mogu reći da ćemo i dalje raditi na prilagodbi i realizaciji sadržaja za naše mlade, trenutno smo ograničeni prostorom, ali trudimo se. Ovo ljeto smo na Glazbenom odjelu okupljali mlade, što se pokazalo dobrom idejom''.

Gradska knjižnica odavno je prerasla iz javne institucije u gotovo familijarnu oazu. Svaki ogranak posebna je priča, tu je i Bibliobus koji nosi knjige u najudaljenije dijelove županije, tu su djelatnici koji su s mnogim Zadranima prijatelji bez kojih nema dobrog štiva, albuma, filma.

U tom smislu ova godina nosi još ugodnog druženja i hrpu događanja za sve generacije, svaki petak na našem portalu imate tjednu najavu (stay tuned!)

Gradska je uvijek u điru!


Reci što misliš!