Ostalo / Intervjui

ususret kazališnoj sezoni

Renato Švorinić: Zadarska publika prva će gledati dvije hrvatske praizvedbe!

Renato Švorinić: Zadarska publika prva će gledati dvije hrvatske praizvedbe!
Željko Karavida

Iza nas je još jedno odlično posjećeno Zadarsko kazališno ljeto, a pred nama nove predstave, gostovanja, radionica u teatru, moguća proširenja ansambla...sa ravnateljem HNK Zadar Renatom Švorinićem o ''svemu po malo'' razgovara Iva Pejković.

Ljetne večeri su iza nas, jeste li zadovoljni realiziranim? Imali smo prilike vidjeti i zadarske produkcije (Drama plus, Zadarski plesni ansambl), ali i sjajnu "Barufe". Nekakav zajednički nazivnik bio bi angažiranost, kako je to publika prihvatila?

Izuzetno sam zadovoljan Kazalisnim ljetom, posjećenost je, što je najvažnije, bila veća nego proteklih godina - kao što ste i sami naveli zadarska je publika imala priliku vidjeti uistinu izvanredne "Barufe", dvije zadarske produkcije i nekoliko gostovanja hrvatskih kazališta. Zajednički nazivnik bi bio - bez pamfletizma i nepotrebnih razdora pokušajmo svi zajedno nakon predstave izaći kao bolji ljudi!

Ni ove godine nije izostao Jazz and blues festival. U moru ljetnih manifestacija, smatrate li ovu jednom od posljednjih urbanih glazbenih na Poluotoku na kojem slušamo manje više klape? 

Jazz i blues festival iz godine u godinu raste, bilo da je vezano za publiku ili izvođace, puno gledalište i zadovoljna publika svakako opravdava postojanost ovakve manifestacije, no ne bi se složio da je to zadnji bastion "urbane"glazbe", bilo je još zanimljivih koncereta ove godine.

Sama ta podjela na "urbano i "neurbano'' se koristi neprimjereno ako se zna što su korijeni jazz i blues glazbe i odakle ta glazba dolazi.

Kada počinje kazališna sezona, očekujete li isti broj pretplatnika?

Sezona službeno počinje 18. listopada s predstavom HNK Split "Ol smo za jedan dan", a prije toga ćemo uoči sezone igrati i našu posljednju premijeru "Balon", broj pretplatnika će nadam se ostati na prošlogodisnjem nivou!

Nastavljate li akciju za studente?

Suradnja s OTP bankom se nastavlja - za ovu sezonu smo pripremili mini pretplatnički paket namjenjen našim studentima i onima koji se tako osjećaju!

U suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, Gradskom knjižnicom Zadar i Znanstvenom knjižnicom Zadar OTP banka pripremila je posebnu pogodnost za studente koji u poslovnicama banke u Zadru, Biogradu, Benkovcu, Ninu, Obrovcu i Preku u razdoblju od 5. rujna do 31. listopada 2018. ugovore paket OTP Indeks. Za njih je Hrvatsko narodno kazalište Zadar osiguralo pretplatu u vrijednosti od 200 kuna koja obuhvaća četiri predstave i koncert Gradska knjižnica Zadar osigurala im je godišnju člansku iskaznicu u vrijednosti od 80 kuna, a Znanstvena knjižnica Zadar godišnju člansku iskaznicu vrijednu 100 kuna.

OTP banka omogućila je studentima besplatno ugovaranje i korištenje paketa OTP Indeks. Ugovaranjem paketa student besplatno dobiva tekući, žiro i devizni račun, internetsko i mobilno bankarstvo te karticu Visa web prepaid bez upisnine i članarine. Za ugovaranje paketa OTP Indeks dovoljno je predočiti indeks.

Hoće li ove godine biti organizirana glumačka radionica? Postoji li nekakva ideja da Drama plus postane sastavni dio teatra ili to ostaje na individualnom angažmanu Vinka Radovčića?

Glumačka radionica HNK Zadar nastavlja sa radom pod vodstvom naše glumice Žane Bumber - upravo ovih dana počinju s radom na novoj premijeri. Vinko je potekao iz ovog teatra i naravno da će se suradnja s njim nastaviti, on je svakako veliki entuzijsta i istinski teatarski zaljubljenik te su mu vrata uvijek otvorena.

Možete li nam već sada otkriti neke detalje odnosno s kojim kazalištima ćemo se susresti tijekom jeseni i zime, s kojim redateljima planirate suradnju i za naše premijere?

Prva naša ovogodišnja premijera predviđena je za početak prosinca, radi se o tekstu slovenskog pisca "Tarzan," a režirati će Matijaž Latin.

Druga premijera predviđena je za konac travnja - radi se o dramskom tekstu ruskog pisca Aleksandra Galina "Lice", a režirati će Zoran Mužić.

U oba slučaja radi se o hrvatskoj praizvedbi teksta, naime ovi  dramski predlošci još nisu igrani u hrvatskim kazalištima. Na jesen nas očekuju gostovanja s predstavom "Balon" na festivalima "Bobijevi dani smijeha" u Zagrebu te "Prolog festival" u Sisku. a nakon toga gostovanja u Karlovcu, INK Pula te HNK Split.

Možda malo široko pitanje, ali s obzirom da ste u komunikaciji s drugim kulturnim akterima diljem Hrvatske, kako oni vide ljeto u Zadru? S obzirom da smo upravo u potrazi za čelnom osobom Turističke zajednice grada Zadra, mislite li vi osobno da ima prostora za promjene i zaokrete?

Naravno da uvijek ima prostora za poboljšanje kulturne ponude, ne samo u ljetnim mjesecima, u čestim razgovorima s gostima imam dojam da su oni zadovoljni ponuđenim. 

Kad je 2007 godine donesen novi Zakon o kazalištima HNK Zadar je bio prvi koji je angažirao glumce u stalni radni odnos, danas ih imamo troje, a nadam se da će u dogledno vrijeme ta brojka narasti na šest kao sto je i predviđeno u Programskom i financijskom planu Grada Zadra.

Moramo spomenuti i vaš mandat te najavu pročelnika Dunatova za osnivanje ansambla od 6 glumaca i glumica. Je li ovo naš posljednji intervju s vama kao ravnateljem HNK Zadar?

Ovo može biti nas posljednji intervju jedino u slučaju da se Vi prestajete baviti novinarskim poslom! 

 


Reci što misliš!