Ostalo / Intervjui

ususret vertical dance forumu

Marija Šćekić: Zadar će barem na kratko postati vodeći centar vertikalnog plesa!

Marija Šćekić: Zadar će barem na kratko postati vodeći centar vertikalnog plesa!
M. Dimić

Nakon Engleske i Irske, Zadar će biti jedno od središta nevjerojatnog fenomena vertikalnog plesa i to ni manje ni više nego na ''peki'' - kupoli dvorane SC Višnjik!

A za sve je ''glavna i odgovorna" Marija Šćekić koja u Zadru organizira radionice za oko 25 polaznika koji će se okušati u fascinantnoj vještini plesa.

Umjetnička organizacija koju Marija vodi pod nazivom Histeria NOVA organizira Vertical Dance Forum 2018 (VDF), međunarodni plesno-umjetnički projekt, kroz koji će se održati u Zadru u periodu od 15. – 19. rujna 2018. godine. 

"Za početak, 15. rujna u Kneževoj palači imat ćemo stručno predavanje. Tema je ''Opasnosti i rizici u vertikalnom plesu''. Tragedije u vertikalnom plesu su rijetke ali vrlo moguće. Ljudska greška, nepažnja, nesigurnost, strah a ponajviše neodgovornost i neznanje gotovo su provjeren put do fatalne pogreške.

Cilj stručnog predavanja je približiti pojam „rigginga“ svim polaznicima radionice kao i visinskim radnicima, scenskim tehničarima i članovima gorskih službi spašavanja u budućim funkcijama riggera vertikalnih plesača.  Svrha VDF stručnog tima je uspostaviti najbolju praksu u upravljanju vertikalnim plesnim rizikom. Plan je istaknuti što je zajedničko i različito među zemljama i baviti se smislenom raspravom o temi sigurnosti plesača.

Ova će rasprava biti korisna lokalnim riggerima, plesačima, menadžerima rizika i predavačima jer uključuje svakog sudionika VDF tima da na siguran i pažljiv način upravljaju vertikalnim okruženjem svojih plesača'', kaže nam Marija.

Zanimalo nas je kako je uopće započeo ovaj zanimljiv projekt.

''U ožujku je potvrđen Sporazum o međusobnoj suradnji između Umjetničke organizacije koju vodim - Histeria Nova i ŠC Višnjik d.o.o. za potrebe održavanja petodnevne vertikalne plesne radionice na krovu dvorane Krešimira Ćosića, Zadranima poznatim pod nazivom “peka”.

Grad Zadar na kratko ćemo pretvoriti upravo u vodeći centar vertikalnog plesa svijeta, a u cilju stvaranja uvjeta za potencijalno pokretanje međunarodnog Festivala vertikalnog plesa i športa u Gradu Zadru.

Ove radionice prezentirat će se od 15. do 19. rujna, a Marija je sa suradnicima već ''testirala'' teren. Tehnička proba prošla je odlično!

Fotografije su radili Ivana Kragić i Marko Dimić, snimatelj je bio Vladimir Miketa, a za snimanje dronom bio je zadužen Nenad Opačić.

Ukoliko ste zainteresirani podržati ovaj projekt prijavite se, nude se dvije pozicije:

Promotor/ica 1

Promotor/ica 2

 


Reci što misliš!