Ostalo / Intervjui

razgovor s povodom

Katarina Colić: U 2019. godini počinje izgradnja Centra za kreativne industrije na Relji!

Katarina Colić: U 2019. godini počinje izgradnja Centra za kreativne industrije na Relji!

S novom ravnateljicom Ustanove INOVAcija Katarinom Colić razgovarali smo o brojnim projektima koji će utjecati na gospodarski i kulturni, ali i filmski uzlet Zadarske županije!

Katarina Colić, dipl.oec. nova je ravnateljica INOVAcije.  Takvu odluku donijelo je Upravno vijeće Ustanove INOVAcija, 19. listopada 2018. godine, koje je ravnateljicu imenovalo na mandat od četiri godine. S novom ravnateljicom Ustanove INOVAcija razgovarali smo o brojnim projektima koji će utjecati na gospodarski i kulturni uzlet Zadarske županije!

 

Jedan od kapitalnih projekata, Centar novih tehnologija, izuzetno je zanimljiv. Možete li nas malo bolje upoznati sa trenutnim dostignućima u sklopu razvoja ovog projekta u Zadarskoj županiji?

Projekt Centar novih tehnologija jedan je od strateških projekata Zadarske županije ukupne vrijednosti 38 milijuna kuna od čega je bespovratnih EU sredstava 20 milijuna kuna.

Centar se planira graditi u poduzetničkoj zoni „Murvica jug“ u Općini Poličnik. Projekt je zamišljen kao specijalizirani poduzetnički inkubator za metaloprerađivačku industriju koji je od same ideje pripreman u suradnji s gospodarstvenicima Zadarske županije.

Projekt je u fazi provedbe i u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za ponovljeni postupak  javne nabave za izgradnju objekta.

Naslijedili ste g. Vedranu Kevrić - otprije ste surađivali, a što će biti vaš prvi potez, odnosno u kojem smjeru će teći vaši planovi za ustanovu, na čemu ćete posebno poraditi?

S Vedranom Kevrić surađujem od osnutka Ustanove. Zajedno smo pripremale projekte koju su odobreni za financiranje i sada su u fazi provedbe. Radi se o projektima poslovne  infrastrukture ukupne vrijednosti 90 milijuna kuna od čega je 60 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uz već spomenuti Centar novih tehnologija u tijeku je izgradnja Centra za razvoj i edukaciju, a prošli mjesec je počela i provedba projekta Centra za kreativne industrije. Osim ovih projekata Ustanova ima u provedbi i nekoliko manjih EU projekata, ali u fokusu naših aktivnosti svakako su projekti razvoja poslovne infrastrukture.  Kao nova ravnateljica Ustanove nastaviti ću raditi na provedbi započetih i pripremi novih projekata koji su značajni za razvoj gospodarstva naše županije.

Možete li nam već sada reći nešto o planovima Centra za kreativne industrije te Filmskog ureda u 2019. godini. Prateći ove aktivnosti dojma smo da je Zadarska županija zaista neizmjeran potencijal za filmsku industriju i razvoj koprodukcijskih projekata. 

74b9306be8b24bc3d3005be9196fc5f5.jpg?v=2U 2019. godini planira se početak izgradnje Centra za kreativne industrije koji će se izgraditi na Relji.  Unutar Centra bit će uredi za poduzetnike, dvorana za sastanke i IT radionice, tonski studio, multifunkcionalna dvorana i tzv. „green room“.

Filmski ured koji je pokrenut prije četiri godine i koji je do sada dao podršku za čak 50 projekata snimanja na području naše županije izgradnjom Centra bit će u mogućnosti pružiti dodatne usluge kao što su edukacija, najam opreme i studija za snimanje.

Neprestano se kroz medije provlači priča o odlasku mladih stručnjaka iz Hrvatske. Smatrate li da bi dobrom vizijom i realizacijom u polju gospodarstva i novih tehnologija to mogli u našoj županiji promijeniti?

Centri koji su u fazi realizacije stvaraju poduzetničku infrastrukturu koja do sad nije postojala. Također, oni će biti mjesto za edukaciju i prijenos znanja i povezivanje gospodarskog s obrazovnim i znanstvenim sektorom. Vjerujem da će to biti mjesto gdje će se mladi stručnjaci moći usavršavati te ostvariti svoje poduzetničke ideje.

 


Reci što misliš!