Ostalo / Intervjui

hit komedija u arsenalu

Roman Šušković Stipanović: Zaista nije tako teško reći naglas "Volim te"!

Roman Šušković Stipanović: Zaista nije tako teško reći naglas

U nedjelju zgrabite partnera za ruku i odvedite ga u Arsenal, nećete pogriješiti! Tamo nas očekuje jedna od najpopularnijih predstava "Muškarci su s Marsa, žene s Venere", a mi smo porazgovarali s ''glavnim i odgovornim'' krivcem i glumcem - Roman Šušković Stipanović otkrio nam je brojne zanimljivosti.


"Predstava se uskoro bliži 200-oj izvedbi", kaže  Šušković Stipanović. "Nekih 120, 130 izvedbi imao sam u kazalištu Vidra, a ostalo su bila gostovanja koja su uvijek bila odlična i siguran sam da brojna publika zapravo najbolje pokazuje koliko je predstava aktualna i dobrodošla. Moja je preporuka uvijek - dođite u paru. Garantirana je dobra zabava ali i edukativan dio koji publika dobije...moglo bi se reći da je misija predstave učiniti parovima život ljepšim i jednostavnijim!'' poentira Šušković Stipanović.

Stereotipi kojima se poigrava ova predstava svojstveni su patrijarhalnom sustavu - kakav je njegov osobni stav, jesu li u Hrvatskoj i dalje na snazi patrijarhalne vrijednosti ili smo ipak osvijestili neke važne teme?  

"Rekao bih da se u evolucijskom smislu u posljednjih pedeset godina stereotpi i nisu baš nešto previše razbili. Svjedoci smo tome, ne možemo se odlijepiti od povijesti i tradicionalnih podjela u društvu, u Hrvatskoj je nažalost još tako, patrijarhalne vrijednosti u prvom su planu, no ova predstava pokušava baš i razbiti te obrasce; zagovara se ravnopravnost spolova i pravo na zajednički užitak ali i frustracije. Poanta svega je da se treba više komunicirati. Hrvati su tu malo slabiji, mnoge stvari misle da se podrazumijevaju, a nije tako, nije teško konačno reći naglas VOLIM TE.'', kaže nam Šušković Stipanović.

Godine 2011. osnovao je Umjetničku organizaciju Teatroman. Kakvo je njegovo mišljenje o aktualnoj situaciji u kazalištima u Hrvatskoj, posebno o nezavisnoj teatarskoj sceni? Jesu li ''nezavisnima'' najveći problem centralizacija, lokalna samouprava, ili pak kriteriji financiranja?

"Ah, vidite, nije baš bajna situacija... slobodnjaka je sve manje, prostora za rad baš i nema, financiranja je sve manje i manje, ali potrebe publike rastu! Vi danas na prste jedne ruke možete nabrojati nezavisna kazališta, a publika ih voli i traži. Znam da ova scena puni dvorane u Osijeku, Splitu, pa i Zadru. Neke stvari treba promijeniti.''  
 


Reci što misliš!