Ostalo / Intervjui

novosadski književnik u zadru

Bojan Krivokapić: Književnost doživljavam kao borbu za boljeg sebe, a samim tim i bolji svet!

Bojan Krivokapić: Književnost doživljavam kao borbu za boljeg sebe, a samim tim i bolji svet!

Zadar je divan grad, to divno more, ali nekako ga uvijek povezujem uz divne ljude, rekao nam je Bojan Krivokapić kada smo se susreli na kavi uoči njegovog gostovanja u studentskom klubu Božo Lerotić. Iz Novog Sada do nas treba mu 11 sati, ali to je najmanje važno!

Već je gostovao na poziv udruge Ludens i na Kalibar bestivalu zadarskih pisaca (ZaPis).

Zaokupljen temama poraća, tranzicije, antifašizma, a sve to kroz glasove likova naglašeno senzibilnih za društvenu nepravdu, Krivokapić se jasno artikulira kao jedan od najangažiranijih i klasno najosjetljivijih pisaca nove generacije na postjugoslavenskom prostoru.

"Poeziju sam počeo pisati relativno kasno, oko 24 godine, no već tada sam znao da idem prema prozi. Pišem kraće forme, mogao bih to nazvati fragmentima, a onda sam shvatio da imam zaista mnogo toga, stvorila se već bila jedna pozamašna hrpa, bez šavova'', govori nam mladi autor koji je od svoje prve zbirke ''Trči Lilit zapinju demoni'' do danas postao jedno od najznačajnijih imena suvremenog književnog polja u regiji.

Rođen 1985., Bojan Krivokapić je evidentno mlad, ali iz sebe ima već razmjerno impresivnu biografiju: tri izdane knjige: kratke proze Trči Lilit, zapinju demoni, poetsku Žoharov let i najnoviji roman Proleće se na put sprema. Za svoja djela dobio je niz regionalnih nagrada od kojih valja izdvojiti nagradu “Edo Budiša” za najbolju knjigu kratkih priča mladog autora u regiji.

feb0bfd041b3a60573c968e0fd13f7e5.jpg?v=2(Bojan Krivokapić u Libaru Gradske knjižnice Zadar s našom novinarkom)

Kaže nam i da traži strogog urednika, koji mu neće povlađivati, a vlastito čitalačko iskustvo kao i iskustvo rada u kazalištu bila je za njega sjajna baza da pokrene radionicu kreativnog pisanja u Novom Sadu koju pohađaju zaista različiti ljudi, i ne samo generacijski. 

"Inzistiram na kontekstualizaciji sebe, inzistiram da se puno čita i uvijek imamo domaći zadatak, da, malo školski ali vjerujte jako je to važno i korisno.''

Bojan je aktualni dobitnik Nagrade ‘Mirko Kovač’ za najbolji roman mladog autora objavljen na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Krivokapiću je nagrada dodijeljena za prošlogodišnji roman '‘Proleće se na put sprema'’, koji je ušao i u širi izbor za Nagradu ‘'Meša Selimović'’ te uži izbor za NIN-ovu i Vitalovu nagradu. U hrvatskim knjižarama ‘'Proleće…'’ je moguće nabaviti u izdanju sarajevskog Buybooka. 

Oko tri godine radio je na romanu, koji je predstavio u Zadru. Nije znao točno očemu će pisati, kaže, pustio je te svoje fragmente da sami krenu i pronađu put. 
A nagrade?

"Znače mi puno, naravno. Tako se dolazi do većeg broja čitatelja, uvijek me to iznenadi. I one na neki način pojačavaju vašu etičku zebnju prema tekstu koji stvarate. Književnost doživljavam kao borbu za boljeg sebe, a samim tim i bolji svet. I ne odustajem od toga''.

Kraj je godine, a Bojan je ove godine dosta putovao i bio u Hrvatskoj u Rijeci, Rovinju, te na ''Cruisingu" Srđana Sandića u Zagrebu, što mu je posebno ostalo u sjećanju.

Pitali smo ga malo i o situaciji u Novom Sadu, pa nam otkriva da se sve nekako podastire mainstreamu, bilo da se radi o turističkoj sferi ili sferi kulture. Ipak, prostora za djelovanje ima!

Roman ''Proleće se na put sprema'' doživio je sjajnu kritičku recepciju na cijelom postjugoslavenskom prostoru, a i čitateljska publika je za njega pokazala interes. Ne propustite!


Reci što misliš!