Ostalo / Intervjui

razgovor sa zadarskom umjetnicom

Nena Jurišić (Gesta): Izabrala sam teži put, ali uživam u svakom trenutku svojeg poziva

Nena Jurišić (Gesta): Izabrala sam teži put, ali uživam u svakom trenutku svojeg poziva

Voljeti svoj posao znači ''ne raditi ništa'', ili ipak? Možda je to onda poziv. Osjećaj sreće kada se ujutro probudite i znate što vas sve očekuje u danu. Mi smo pronašli takvu osobu u Zadru, a njezino je ime Nena Jurišić i umjetnički je voditelj plesne udruge Gesta gotovo puna dva desetljeća!

S Nenom pijemo makijato u jednoj od adventskih kućica i razgovor teče sam od sebe. Plesna scena u Zadru je bogata i jako različita, a ''teta Nena'', kako je vole zvati polaznice Geste - ''gestice'', nezaobilazna je figura i akter zadarske plesne priče još od dana kada je preuzela studio legendarne koreografkinje Nives Šimatović Predovan.

"Od malena sam znala da ću biti teta u vrtiću. To sam i radila i onda kada je 2001. godine stigla ponuda od Nives da preuzmem studio, za mene je to bila ogromna čast ali i odgovornost. Tu je nekako sve krenulo, a danas je pred Gestom 43. autorska predstava!", kaže nam Nena koja s Gesticama još od rujna radi na predstavi "Mi-Jao", čija je premijera zakazana u HNK Zadar u subotu, 22. prosinca s početkom u 17 sati.

"U Gesti je trenutno 11 plesnih skupina. To je oko 180 djece, a najmlađima je tri i pol godine i oni su predivni - sve znaju, jako se trude i svi žele što bolje usvojiti zadatke. Roditelji su potpora, naravno, i oni sudjeluju u svemu!

Često znam reći da sam izabrala teži put - voditi plesnu školu, raditi autorske projekte od teksta, preko glazbe, koreografije, kostimografije, izazov je uvijek donijeti nešto novo, svježe i pritom biti ne samo zabavan već i edukativan. Interes publike velike i male ne dolazi sam od sebe, morate im plijeniti pažnju od prve do zadnje minute predstave'', entuzijastična je Nena.

e1a061ee30569ee6da2171a1e73eeec1.jpg?v=2Teško je nabrojati sve Gestine produkcije, ali svakako treba istaknuti Nenin tim.

Režijom se bavi Sanja Grgina, a dramaturgijom prof. Hrvoje Dukić. Nedavno su završili i snimanje audio materijala u studiju Renata Babića. Na Youtubeu je objavljena studijska verzija songa "Zuji pčela", a Nena nam kaže da rado predaje pjesme dalje, primjerice, surađuje sa studiom Libreto i osnovnim školama. Nema smisla da imate tako nešto samo jednom, samo za sebe, tvrdi Nena.

Sljedeće godine Gesta puni 18 godina rada! Osim što bi voljela objaviti mali zbornik Gestinih radova, cilj joj je izdati i CD dječjih pjesama. 

Gesta je poznata ne samo po Plesnom festivalu koji okuplja brojna studija i škole iz RH i šire, i oni gostuju i pronose glas o zadarskoj plesnoj sceni. U 2019. očekuje ih gostovanje u Makedoniji na poziv MAK studija. Nena se nada da će sve biti u redu i da će ostvariti ovo gostovanje.

Gestice rado plešu i na pozornicama diljem Lijepe naše. Tu je i Plesokaz, te potpora Sabora kulture RH koji je Gesti povjerio nastup u Ljubljani gdje su predstavile Hrvatsku na festivalu Živa u studenom 2018.

"Kod mene sve kreće od glazbe. Glazba je ta koja mi daje početnu iskru, emociju, viziju - tada započinje rad! Inspirira me sve i svašta, svakodnevnica, ljudi, razgovori, filmovi...kod kostimografije surađujem sa sjajnom Natašom Perović, tako da se i u tom segmentu snalazim. Svi jedva čekamo taj trenutak premijere, zna biti i teško ponekad, ali mislim da sam najsretnija osoba na svijetu jer stvarno to radim punog srca. Spojiti dvije životne ljubavi, djecu i ples, to je to. Djeci morate pristupiti individualno, svatko je poseban, i ponekad me raznježi kada se neki poput malih čahurica oslobode, treba vremena, volje, ljubavi, ali postanu mali leptiri!."

275417107fbdc2dabf9051afd6551ce1.jpg?v=2Dakle, 22. prosinca u HNK Zadar gledat ćemo predstavu o mačakama! Ali ne sasvim običnu, naravno, Gesta uvijek nešto posebno priredi, od teksta, u čijoj finoj ironiji znaju uživati i odrasli, preko plesnih koreografija, do simpatičnih songova i maštovitih kostima i rekvizita.

Posebno iznenađenje na sceni bit će... e to vam ne smijemo odati! Dođite u kazalište!

 


Reci što misliš!