Ostalo / Intervjui

predstavljamo odličan projekt

Andrej Fric: ZadrugArt - zajedno za drugačiji Zadar!

Andrej Fric: ZadrugArt - zajedno za drugačiji Zadar!
Bojan Bogdanić

Nezavisna kultura i zadarska umjetnička i kreativna scena. Ključna riječ? Snaga! Baš kao reklamni slogan Red Bulla ''daje ti krila'', postoji odlična ideja koja će spomenutima dati krila i snagu za uzlet.

To smo godinama čekali, boreći se sa stihijskom energijom pojedinaca, udruga i klubova, problemima prostora i svim mogućim preprekama u našem lipom Zadru. Ideja je - povezati se, zajednički djelovati, osnažiti se u svakom segmentu, a upravo to ponudit će ''ZadrugArt''.

U svjetlu aktualnih pitanja o stanju mladih koji ne vide perspektivu u Hrvatskoj, treba naglasiti da je Centar za mlade ovom gradu potrebniji nego još jedan hotel. On će biti inkubator ideja, projekata, susreta i svega što se prošlo ljeto  - možemo slobodno reći - ''rasplamsalo'' u sklopu KvartArta.

Nastao je na temeljima odlične manifestacije KvartArt, a riječ je o projektu čiji je zamašnjak novoosnovani Centar nezavisne kulture Zadar koji je za projekt dobio 1.867.528,51 kuna iz europskih fondova.

Što to konkretno znači zna predsjednik CNK Zadar, Andrej Fric. 

a95b4ab96930acd5b6587d4654ce1095.jpg?v=2- ZadrugArt će povezati dvadesetak organizacija civilnog društva. Velik dio aktivnosti odvijat će se na Voštarnici i Bilom Brigu već na proljeće. 

Bit će to svojevrsni ''demo'' za ono što ćemo imati u budućem Centru za mlade u ulici Stjepana Radića (više o tome ovdje!)  

- Za građane to će konkretno značiti ponudu brojnih sadržaja kao što su dječje igre, lutkarske predstave, likovne kolonije, radionice stripova i fotografije, video uradaka, filmova i grafita, koncerti...nastavlja Fric.

- Kroz dva tematska elementa, uspostavit će se model sudioničkog upravljanja te izraditi komunikacijski plan Centra za mlade grada Zadra. To znači, kulturno-umjetnički program "ZadrugArt - zajedno za drugačiji grad" ima cilj a to je jačanje kapaciteta ciljnih skupina s područja grada Zadra za sudioničko upravljanje u kulturi, s naglaskom na sudioničko upravljanje u društveno-kulturnim centrima.

Osim toga, cilj je uključiti i podići razinu svijesti javnosti, predstavnika javnog i civilnog sektora o važnosti sudioničkog upravljanja u olakšanju razvoja nezavisne kulture Zadra.

14394ac2150ddd4b45ddfc7deecc0f7f.jpg?v=2Projekt ''ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ vrijedan je 1.867.528,51 kn, od čega 1.587.399,23 kn je sufiniancirano putem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ iz sredstava ESF-a , a prostalih 280.129,75 kn osigurati Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Centar nezavisne kulture je nositelj projekta, a Grad Zadar, Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar imaju ulogu projektnih partnera.

 


Reci što misliš!