Ostalo / Intervjui

uoči koncerta u zadru

Hrvoje Rupčić (Cubismo): Različite glazbe su dio različitih kultura, ali i njihov najistaknutiji pokazatelj!

Hrvoje Rupčić (Cubismo): Različite glazbe su dio različitih kultura, ali i njihov najistaknutiji pokazatelj!
PIXSELL

U Kazalište nam večeras stiže glazba koja diže sa sjedala! Naš najvažniji latin-jazz sastav, Cubismo, višestruko je nagrađivan strukovnim nagradama Porin i Status. Donosimo kratki razgovor uoči koncerta s Hrvojem Rupčićem.

Popularni hitovi Cubisma, poput Ay mi Cuba, Tempera, Na na na,Bailando cha-cha-cha, oplemenjeni jazz-aranžmanima uz dobro poznati glas Ricarda Luquea i pod ravnanjem Mirona Hausera, jamče rasplesanu publiku!

Donosimo kratki razgovor uoči koncerta s Hrvojem Rupčićem.

Možete li ukratko opisati sâm početak Cubisma – kako je nastao sastav, kakvi su bili počeci...?

Cubismo je osnovan 1995. godine kao projekt ljubitelja latin-jazz glazbe. Imao sam veliku želju svirati takvu vrstu glazbe, a u Hrvatskoj nije postojao takav sastav pa sam krenuo u njegovo stvaranje. Veći broj članova Cubisma sam upoznao tijekom svog sviranja sa grupom Ritmo Loco i u samom početku smo izuzetno mnogo zajedno vježbali, gotovo svakodnevno više sati.

Kako smo bili jedinstveni publika je vrlo brzo saznala za nas, a radi kvalitete glazbe smo već od samih početaka bili i strukovno višestruko nagrađivani.

Kad se osvrnete unatrag na 20 godina života s Cubismom, možete li izdvojiti neke od najvrednijih stvari koje vam je taj projekt osobno donio?

Dvadeset i tri godine rada Cubisma me obogatilo velikim prijateljstvom sa članovima koji su gotovo svi u bendu od samih početaka. Također sam brusio i pragove svojih živaca i tolerancije jer rad u tako velikom sastavu sa mnogim raznim karakterima je najbolji poligon za tako nešto. S druge strane to mi je donijelo i veliku satisfakciju da se u životu bavim onim što želim i da sviram glazbu kakvu volim.

S obzirom da ste i Vi svjetski putnik, možete li nam kratko opisati Vaša iskustva u susretu sa stanovništvom kojima je ljubav prema glazbi i plesu, a pogotovo salsi sastavni dio odrastanja i svakodnevnog života. Te kako je to Vama promijenilo ili obogatilo način vaše izvedbe te iste glazbe.

Najveća vrijednost putovanja, pa tako i onih mojih, u razne krajeve svijeta je u tome da cijeniš različite načine života i prihvaćaš sve različitosti koje je život ljudi na zemlji razvio.

Različite glazbe su samo dio različitih kultura, ali i njihov možda najistaknutiji pokazatelj. Život u karipskim zemljama je opušten, strastven i dubinski magičan pa im je takva i glazba.

Upoznavanje njihova načina života doprinijelo je boljem shvaćanju njihove glazbe, a samim tim i njenom izvođenju.

Možete li nam objasniti značenje svog dodanog imena „Cacique“? Sigurni smo da postoji neka anegdota vezana uz to.

Nadimak "Cacique" sam dobio u Cubismu u samom početku a znači "poglavica".

Radi moje duge kose su mi govorili da sam poglavica plemena Cubismo, a kada je Ricardo donio iz Venecuele jedan rum naziva Cacique na kojemu je bio nacrtan indijanac koji je sličio na mene to je zapečatilo cijelu stvar.


Reci što misliš!