Ostalo / Intervjui

ćakula s mladim zadarskim chefom

Saša Began: Vrijeme je za jačanje lokalne gastronomske scene!

Saša Began: Vrijeme je za jačanje lokalne gastronomske scene!

Mlad, naočit, uspješan, ambiciozan i zna savršeno kuhati! Narodno rečeno - svaka bi ga majka poželila za zeta. Šalu na stranu, danas vam predstavljamo vrhunskog majstora, chefa, koji je u subotu vodio radionicu kuhanja. Njegovo je ime Saša Began.

Završio je Hotelijersko turističku i ugostiteljsku školu u Zadru u smjeru kuhar. Nakon srednje škole ukrcao se na brod Tankerske plovidbe iz Zadra te kratko plovio u svojstvu kuhara, da bi se nakon broda skrasio u restoranu Foša.

Svojim radom kroz godine profilirao se na poziciju sous-chefa da bi početkom 2017. godine preuzeo ulogu glavnog chefa kuhinje restorana Foša

Kreacijama koje potpisuje Saša Began i predanim radom osoblja, restoran dobiva preporuku i mjesto u Michelinovom vodiču u kategoriji „The MICHELIN Plate 2018“ , a u vodiču Gault&Millau dobiva 16 od 20 bodova i 3 toke (kape) čime potvrđuje top poziciju među hrvatskim restoranima.

"Moja kulinarska priča započinje još u srednjoj školi. Upisao sam ugostiteljski smjer, a neslužbeno počela je jednostavnim saznanjem - volim jesti, a da bi dobro jeo, najbolje je dobro kuhati'', kaže nam na početku razgovora Saša.

Zanimalo nas je kako izgleda jedan tipičan radni dan u kužini.

"Ovisi naravno o dobu godine, ali u principu, startamo s provjerom naručene robe, odnosno, vraćanjem neadekvatnog. Potom obično slijedi provjera rezervacija za taj dan, te priprema namirnica u kuhinji. Iskreno, dobra priprema vam je 80 posto posla'', otkriva nam Saša.

6daf74e032538ea7ac944df734ff0aa2.jpg?v=2Cooking Class radionicu zamislio je kao mjesto na kojem može pokazati kako zanimljivo pripremiti nešto nama blisko, morsko!

"Pošto radim u ribljem restoranu, odlučio sam se naravno za riblji menu. Uglavnom se radi o jelima koje možete probati u restoranu Foša gdje sam šef kuhinje''.

Inače, Saša je član udruženja Jeunes Restaurateurs Europe (JRE) koji okuplja restorane i mlade kuhare iz cijelog svijeta. Sudjelovao je kao predstavnik iz Hrvatske prošle godine u Francuskoj i početkom ove godine na Maldivima.

Pitali smo Sašu što misli o - blago rečeno - estradizaciji profesije. Danas gotovo da nema osobe koja nije pogledala neke od tv showova poput Masterchefa, ili pak popularan serijal s Gordonom Ramseyem Hell's Hitchen. Postoji mali milijun varijacija na temu, a chefovi postaju prave zvijezde. Pa čak i u ''maloj'' zemlji pout naše.

"U posljednje vrijeme struka je zaista prepoznata. Popularizacija je uzela maha. Vidim u tome s jedne strane i prednost, jer može probuditi zanimanje u mladima za ovim poslom, a kvalitetnog kadra uvijek treba'', kaže Saša.

A kada je riječ o kolegama u Zadru i šire, Saša voli znati kakva je priča u njihovim kužinama.

"Naravno da pratim rad kolega i svaku priliku da ih posjetim u restoranima u kojima rade ne propuštam, da ukradem i koju ideju (smijeh)! Ima dosta kvalitetnih kuhara u Hrvatskoj, mladih i starijih, ali ne bi nikoga posebno izdvajao, neka ostane tajna!"

Zadar Cooking Class, projekt ciklusa radionica kuhanja, nov su i krativan turistički koncept prema receptu zadarske agencije ''Terra“. Kontinuirano se uči i kuha, uz gostovanja najpoznatijih imena gastronomske scene poput Toma Gretića, Ivana Pažanina i Tomislava Karamarka.

"Sigurno,treba raditi na novitetima kao što je ovaj projekt, dajem podršku svemu što može pomoći u oživljavanju i jačanju lokalne gastro scene.''

 


Reci što misliš!