Ostalo / Intervjui

uz otvorenje izložbe

Siniša Klarica: Privlači me plivanje umjetničkim brzacima, ali ka novim morima

Siniša Klarica: Privlači me plivanje umjetničkim brzacima, ali ka novim morima

Provjerili smo kojim je to motivima zaokupljen zadarski novinar koji se ne odvaja od fotoaparata i poigravanja digitalnim manipulacijama. Izložbu fotografija otvara u srijedu, 6. ožujka u Gradskoj loži. Bio je to povod za mali razgovor sa Sinišom Klaricom!

Ovo nije tvoja prva samostalna izložba, tvoje smo radove vidjeli i u Đini. Također si izlagao u galeriji ZadArt. Prvi put tvoji radovi u Loži - što je na repertoaru?

Riječ je o mojoj četvrtoj samostalnoj izložbi grafika. Ponekad kažem da je riječ o digitalnim manipulacijama ili kolažima. No to su dva, pomalo sirova naziva za ono što radim, pa bi naziv tog likovnog žanra prepustio likovnim kritičarima ili povjesničarima umjetnosti. Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi. Možda čak i konglomeratu introspekcija u određenim razdobljima.

Dugogodišnji si fotoreporter. Kako gledaš na trenutnu fotografsku i medijsku sliku grada, ima li potencijala... i što bi trebalo poboljšati?

Slika je izvrsna. To je jedan pravi kaleidoskop primijenjene umjetnosti. Ako bih sad samo jednog fotografa zaboravio spomenuti, napravio bi strašnu nepravdu. No posebno me raduje što se na toj sceni pojavljuje sve više žena. Štoviše, one fotografiji daju, umjesto očekivane prebukiranosti lirikom, jednu zastrašujuću dozu ozbiljnosti i zadivljujuću razinu ekspresije. Starim zadarskim majstorima, približavaju se sve mlađe i mlađe generacije Zadrana koje u fotografiji vide iskaz artizma kojeg nose.

aa182559e54273cec30d9fdec7bc3d75.jpg?v=2(Siniša Klarica, novinar Zadarskog lista, postavlja izložbu, zabilježio kolega Vedran Sitnica)

Postoje li neki motivi koji se kod tebe neprestano ponavljaju?

U fotografiji je to zadarski bazen Kolovare, koji me privlači kao arhitektonski incident u prostoru. U grafici se neki motivi ponavljaju kao ornament. Manje, kao noseća tema ili poruka. Tu su vrlo često novine budući da se oko njih vrti moj profesionalni život. Međutim, one nisu jedine jer u tim nadrealnim metamorfozama teško se umjetniku ponavljati ili se vezati za neki izričaj.

Akademik Igor Rončević je nakon jedne moje izložbe gotovo zapovjednim tonom rekao: ”Trebaš se odlučiti!” Isto to je i ponovila moja autorica izložbe Marija Šarić Ban.   Svi oni pripadaju likovnom mainstreamu uokvirenom u nekakve zakonitosti. Moja umjetnost je nešto sasvim suprotno. Ona je moje plivanje umjetničkim brzacima, ali ka novim morima.


Reci što misliš!