Ostalo / Intervjui

uoči nastupa na Music and Wine festivalu

Zdenka Kovačiček: Nakon "Frke", na novom albumu ekperiment je koketiranje s rapom!

Zdenka Kovačiček: Nakon
Matija Habljak/PIXSELL

Teško je pitati nešto jednu glazbenu ikonu, postaviti pitanje koje već nije čula, ali nama je neizmjerno drago što smo imali priliku popričati sa Zdenkom Kovačiček, sjajnom glazbenicom, umjetnicom koja je oduvijek bila samo svoja, koja nam dolazi na Zadar Music and Wine Festival u zadarski Arsenal 28. ožujka.

Draga g. Zdenka, veselimo se vašem novom albumu, tome što ste toliko godina samo svoja i originalna na domaćoj sceni, veselimo se što nam dolazite u Zadar. Pa recite nam - kako je bilo surađivati sa zadarskim bendom, Black Coffee?

Sa Black Coffe surađujem već više od desetljeća, volim suradnju sa njima, to je glazba koju stvaramo može se reći - na licu mjesta. Jazz je kategorija koja nema ograničenja. Prošlo je vrijeme klasičnog jazza, ali elementi klasičnog jazza su i dalje ugrađeni u naše aranžmane. Oni su vrlo moderna jazz grupa, i našom suradnjom obogatili su moj jazz svjetonazor i daju mojim pjesmama jedan novi i drugačiji štih. Upravo nova verzija moje pjesme ''Zbog jedne davne melodije'' u duetu sa Martine Thomas dokaz je tome. Radujem se našem zajedničkom koncertu.

Zadrani vam rado slušaju kada dolazite nastupiti u HNK. Arsenal je jedan malo drugačiji prostor, hoćete li se uključiti i u degustaciju na festivalu?

Svaki prostor daje drugačiju atmosferu, a zadarska publika stvara tu atmosferu zajedno sa mnom. Volim zadarsku publiku! I vidim da ona voli mene.To mi je jako drago, volim dolaziti u Zadar. Naravno da ću se uključiti i u degustaciju dobrih vina.

dda3a3bb7683e826ed7b2247ac2a57f8.jpg?v=2Pratite li neka nova imena na domaćoj sceni poput Mije Dimšić, Silente i sl., tko vam je zapeo za oko (uho)? Znamo da ste osoba koja se zaista ne ograničava žanrovski u glazbi!

Naravno da pratim događanja na sceni, sa Mijom Dimšić sam imala zajednički nastup krajem godine i ugodno me iznenadila kad je otpjevala Proud Mary. Inače volim mladu generaciju koja stvara neke svoje vizije. Zahvaljujući Neapplepeople, moja pjesma ''Frka'' iz 81. godine dala mi je novi uzlet, postala je veliki hit ! 

Upravo sam snimila sa Remi iz grupe Elemental odličnu stvar za koju je sa Danijelom Borovnjak napisala tekst i odrepala, a pjesma će biti na mojem novom albumu.

Kao žena za sva vremena, čini li vam se da su u Hrvatskoj žene koje se bave pjevanjem ili glumom medijima zanimljive samo kada se događaju skandali? Zar je zaista došlo doba "influencerica" bez puno pokrića?

Ne mislim to, za svakoga ima mjesta u našem umjetničkom prostoru da se izrazi kako želi. Mladi stvaraju nove trendove, vrijeme se mijenja. Ja se prilagođavam najbolje što mogu, mladi prihvaćaju moje stare i nove projekte. Glazba je nepresušna, samo treba biti hrabar i dosljedan u svojim idejama i kad tad će sve doći na pravo mjesto. Moj primjer vam to dokazuje.

Tko su vaši suradnici danas? Planirate li snimiti još koji album? Planirate li koncerte na proljeće i ljeto?

Obnovila sam suradnju sa Markom Tomasovićem. Napisao je 10 pjesama za novi album koji izlazi u jesen za Dancing Bear. Album je nastavak Frke, na neki način Frka 2 sa provokativnim i vrlo izazovnim tekstovima. Prvi singl smo predstavili na Zagreb Festu, pjesmu ''Jutarnja frka'', a ''Pozitivan primjerak'' kreće u ponedjeljak, biti će premijerno emitiran na Narodnom Radiju. Pjesma ''Jaka'' također će biti predstavljena, i to sa Davorom Gobcem, kad snimimo spotove. Gosti na albumu su mi Remi, Davor Gobac i Zoran Predin. Spremamo ljeto uz pratnju Green House Blues Banda, to je bend od 8 članova, najbolje što sam do sada imala! Zaista sam presretna, osjećam da proživljavam novu glazbenu mladost.
 

 


Reci što misliš!