Ostalo / Intervjui

zadarska kantautorica

Tea Vidaić: Duhovna glazba za mene je predivan način širenja ljubavi, vjere i tolerancije

Tea Vidaić: Duhovna glazba za mene je predivan način širenja ljubavi, vjere i tolerancije

Razgovarali smo s mladom profesoricom i kantautoricom iz Zadra, Teom Vidaić, koja ponosno najavljuje promociju svog prvog albuma!

Album je to moderne duhovne glazbe „Čudesni Bog“, a promocija će se održati 16. travnja 2019. u prostoru Koncertne dvorane braće Bersa u Kneževoj palači s početkom programa u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Na promociji bit će predstavljene skladbe s albuma, a gosti ove večeri su: Antonio Tkalec-samostalni glazbeni umjetnik, producent i kantautor, Ante Valčić-saksofonist i Gabrijela Meštrović Maštruko-glumica Kazališta lutaka Zadar.

Tko je Tea Vidaić, privatno i profesionalno?

Privatno sam sasvim obična mlada žena koja je posvećena svojoj obitelji, prijateljima i svojim kućnim ljubimcima, a profesionalno profesorica hrvatskog jezika i književnosti u srednjoj školi. Uz to jako volim i glazbu, pa u slobodno vrijeme sviram gitaru te pišem i skladam pjesme.

Kako je došlo do ideje za snimanjem cijelog albuma, jesi li imala nekoliko singlova pa je odluka pala?

Ideja za nastanak ovog albuma došla je i rodila se sasvim spontano nakon nastupa na jednom od festivala duhovne glazbe, na nagovor i poticaj prijatelja i producenta Antonija Tkaleca koji mi je tada rekao kako bih trebala ozbiljno razmisliti o snimanju vlastitog albuma duhovne glazbe.

Razmišljala sam i preispitivala se čak dvije godine i tek onda sam donijela čvrstu odluku o tome kako ću se ipak upustiti u avanturu snimanja i izrade autorskog CD-a.

Moram istaknuti kako sam i prije snimanja ovog albuma nastupala na različitim festivalima duhovne glazbe u Hrvatskoj, neke pjesme bile su i nagrađivane, ali jednostavno vrijeme za pisanje svih tekstova, pa skladanje glazbenog materijala i kompletnu realizaciju albuma „Čudesni Bog“  trebalo je tek nadoći i sazrjeti.

Tko su bili tvoji suradnici bez kojih ne bi mogla doći do ovog lijepog rezultata?

Suradnici, prijatelji, osobe i glazbenici s kojima sam najviše radila i usko surađivala na ovom projektu i bez kojih sve ovo nikako ne bi bilo moguće ostvariti i kojima sam beskrajno zahvalna za sve što su učinili za mene od žrtve, molitve, riječi ohrabrenja i velike predanosti te ljubavi u radu na albumu su aranžer i producent albuma Antonio Tkalec i urednica izdanja Agneza Levanić.

 

Kako bi nam opisala svoje poimanje duhovne glazbe, koliko je ona uopće u Hrvatskoj prepoznata?

Duhovna glazba nije obična vrsta glazbe. To je glazba koja se još u literaturi naziva i svetom glazbom ili musicom sacrom, stoga ona ima neke svoje specifičnosti, posebnosti, zahtjevnosti i odgovornosti u odnosu na neke druge stilove glazbe.

Poseban naglasak i pozornost se stavlja na visoku kvalitetu tekstova i njezine liričnosti, pa tek onda glazbe i njezine izvedbe na sceni.

Za mene poimanje duhovne glazbe vezuje se uz činjenicu da je to glazba kojom se prvenstveno slavi Bog i kojom se širi duhovnost, ljubav, vjera, tolerancija i nada u ovom svijetu materijalizma, tehnicizma i duhovne ispraznosti.

U zadnje vrijeme svjedočimo pravoj renesansi ove glazbe u Hrvatskoj. Sve je više mladih, što pojedinaca-kantautora ili vokalnih solista, što glazbenih grupa i sastava, koji izvode ovu vrstu glazbe na različitim festivalima duhovne glazbe, a odnedavno i velikim koncertima u prepunim dvoranama što ide u prilog činjenici da je ova vrsta glazbe itekako prepoznata kod publike.

Zanimljivo je i to da je grupa Emanuel ove godine imala najslušaniji i najprodavaniji album uopće u Hrvatskoj. U svijetu duhovna glazba ili „contemporary christian music“ je četvrta na „Billboard“ ljestvici slušanosti, ispred klasične i jazz glazbe.

I za kraj – tvoja omiljena mjesta u gradu Zadru – za đir, opuštanje i sl.!

Moja omiljena mjesta u Zadru su klub Arsenal za poslušati dobre koncerte, kazalište za otputovati u svijet mašte, kavana Art za odlazak s prijateljicama na prekrasne kolače i torte uz ugodan razgovor, a Morske orgulje su odmorište duha u slušanju orkestra mora koji pjeva u suton najljepšu baladu sanjara i poeta.