Ostalo / Intervjui

intervju s livijom zgurić

LADO u Arsenalu: ''Neka sjaji sunce svima'' prvi puta izvesti će se upravo za zadarsku publiku

LADO u Arsenalu: ''Neka sjaji sunce svima'' prvi puta izvesti će se upravo za zadarsku publiku

Prozivani su i putujućim muzejom u domaćim i stranim medijima. 70 godina umjetničkog djelovanja, više od 100 koreografija, 40 plesača pjevača i 14 glazbenika multiinstrumentalista, Uoči nastupa u zadarskom Arsenalu, doznali smo brone zanimljivosti vezane uz ansambl LADO i zašto ne smijete propustiti njihovo gostovanje u Zadru!

Naša sugovornica Liviija Zgurić inače je službena osoba za odnose s medijima ovog jedinstvenog ansambla.

Za početak, LADO je ove godine bio na korizmenoj turneji, kakvi su dojmovi, gdje se sve nastupalo?

Naša koncertna godina tradicionalno počinje upravo korizmenim koncertima koje izvodimo diljem Hrvatske, uglavnom u sakralnim objektima. Ove godine smo posjetili nacionalna svetišta Mariju Bistricu i Trsat, nakon kojih su slijedili nastupi u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Garčinu.

Program „Gospin plač“ koji smo izvodili potresan je lirsko-epski pasionski spjev u kojemu se prikazuju Kristova muka i smrt onako kako ih proživljava njegova majka Marija.

Korizmeni koncerti su uvijek emotivni za Ladove izvođače i ta njihova katarza se prenese i na publiku koja uvijek rado posjećuje korizmene koncerte gdje god da nastupali. Zborom je dirigirao naš glazbeni voditelj Bojan Pogrmilović.

03cb90f6afb48304dbd6ff4554c2bce9.jpg?v=2Koliko izvođača broji ansambl i postoji li tzv. ''druga postava'', kada se netko od članova razboli ili nije u mogućnosti nastupati?

Ansambl LADO ima 40 plesača pjevača i 14 glazbenika multiinstrumentalista koji ih prate na gotovo svim koncertima. „Druga postava“ ne postoji već svi umjetnici znaju i mogu otplesati cijeli program.

U svakom trenutku postoji alternacija koja zna izvesti potrebnu vokalnu, plesnu ili glazbenu dionicu. Naši izvođači kategorizirani su u različite skupine, poput solista ili prvaka i kontinuirano rade na usavršavanju svoje izvođače razine, tako da dobro poznavanje repertoara podrazumijeva maksimalnu pripremljenost svih naših umjetnika.

Kako se priprema za velike nastupe, s obzirom da se radi o zahtjevnom repertoaru, postoje li neke posebne zanimljivosti / rituali uoči nastupa?

Pripreme za program „Neka sjaji sunce svima“, koji će se prvi puta izvesti upravo za zadarsku publiku, počele su još u veljači.

Bazne pripreme su na početku zahtjevnije jer se tijelo treba vratiti u plesnu kondiciju nakon odmora, a u isto vrijeme se uvježbavaju plesni elementi i napjevi novih koreografija koje postavljamo na repertoar. To zapravo znači, da je potrebno nekoliko mjeseci svakodnevnog rada kako bi se novi cjelovečernji plesni program pripremio i bio spreman za prikazivanje publici.

Tko čini najuži tim voditelja i koreografa?

Najuži tim čini naše umjetničko vodstvo koje se sastoji od umjetničkog voditelja Andrije Ivančana, glazbenog voditelja – dirigenta Bojana Pogrmilovića, voditelja orkestra Alana Kanskog te plesnih voditelja – solista Sandre Sekule i Alena Šuškovića.

To je umjetničko vijeće Lada koje stvara sve programe, odabire koreografije, napjeve i vanjske suradnike.

S druge strane, u poslovnoj linij upravljanja na čelu ustanove je ravnateljica Ileana Jurin Bakotić.

Naravno, za realizaciju svih programa i projekata, stoji tim stručnjaka zaposlenih u Ladu koji doprinose cijelom procesu, od tehničke službe i garderobijerki, preko računovodstva, marketinga, organizacije događanja, pravne službe i tajništva.

Koliko koreografija i nošnji sada već postoji za LADO?

U ovih prvih 70 godina našeg umjetničkog djelovanja, na repertoar je postavljeno više od 100 koreografija i svaka od njih je u našu riznicu donijela i neprocjenjivo bogatstvo originalnog narodnog ruha.

Danas imamo više od 1200 kompleta koji se sastoje od nekoliko tisuća dijelova.

Zbog velike različitosti i ljepote hrvatskog narodnog ruha, nebrojeno puta je LADO bio prozivan i putujućim muzejom u domaćim i stranim medijima.






 

- Možete li nam otkriti dio programa za zadarsku publiku?

 

Ove godine namjera je posvetiti naš plesni program onima koji već stoljećima čuvaju hrvatsku kulturu i tradiciju izvan matične domovine. Zadarska publika će imati prilike vidjeti plesove, pjesme i običaje Hrvata iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Italije, Kosova, Mađarske, Rumunjske i Vojvodine. Zadovoljstvo je nastupati pred zadarskom publikom u prekrasnom povijesnom ambijentu i spomeniku kulture i tako spojiti nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu. S obzirom na to da je LADO u Zadru nastupao na mnogim drugim prekrasnim lokacijama poput crkve Svetog Nikole, na trgu ispred crkve Svete Marije, na Trgu Pet bunara i u crkvi Svetog Donata, osobito nam je drago da po prvi puta ulazimo u ovaj već nadaleko poznati zadarski koncertni prostor i veselimo se susretu sa zadarskom publikom koja nas uvijek rado primi. Nadamo se da će i 26. lipnja u Ilirijinom Arsenalu biti jednako tako i da će atmosfera koncerta koji počinje u 20 sati biti sjajna kao i uvijek u Zadru.


Reci što misliš!