Ostalo / Intervjui

razgovor s lucijom dovranić

Mladi Zadrani na scenu donose potresnu priču uz glazbu Davida Bowiea i Pink Floyd

Mladi Zadrani na scenu donose potresnu priču uz glazbu Davida Bowiea i Pink Floyd

(VIDEO) S nestrpljenjem se očekuje premijera nove predstave zadarskih mladih glumaca okupljenih u udruzi "Igrajmo se". Iza njih su brojni projekti, a mi smo s redateljicom Lucijom Dovranić porazgovarali o izazovnom izboru - dramatizaciji kultnog djela za mlade "Mi djeca s kolodvora ZOO''.

U predstavi sudjeluju dvije starije grupe „Igrajmo se“ (5. - 8. razred i srednjoškolci) koji su kroz 4 mjeseca rada s mentoricom Lucijom Dovranić "gradili" svoj prikaz Kolodvora Zoo. Glumci su se na razne načine upoznavali s tekstom te kroz različite vježbe prikazali vlastito viđenje života mlade Christiane, njezine obitelji i prijatelja.

Zanimalo nas je kako su protekle pripreme za premijeru i zašto je izbor pao baš na roman Christiane F. uz koji su generacije mladih na neki način počeli voljeti čitanje. Ipak je to potresna priča koja govori o paklu ovisnosti.

''Predstavu "Mi djeca..." pripremamo od siječnja, ali smo je odlučili igrati još prije godinu dana kad smo pisali program za 2018./2019. ''Igrajmo se''. Pitala sam se koja je knjiga toliko izazovna i šokantna da aktivira djecu i mlade na promišljanje o sebi i vlastitoj okolini.

Iako je pojam ovisnosti prisutan i danas, specifičnost Berlina sedamdesetih, trinaestogodišnjaci na heroinu i u svijetu prostitucije, pružili su nam mogućnost da se s vremenskim odmakom "poigramo" s biografskim podacima mlade Christiane'', priča nam Dovranić.

A kako je ekipa mladih glumaca na daske koje život znače zadarskog teatra postavila roman?

''Gradeći likove, DJECU i naš ZOO donijeli smo na scenu naše zajedničko viđenje ekipe s berlinskog kolodvora. Svima je bio izazov raditi, gurati vlastite granice unutar surove stvarnosti koja je provučena kroz tekst. I predstava je ogoljena, naglasak je na glumcima i glazbi. Drago mi je da su se mladi kroz predstavu upoznali s glazbom Davida Bowiea, The Pink Floyda... To je ipak bogatstvo koje nose sa sobom zauvijek. Upoznali su jedan drugi svijet, njima možda dalji nego što su OZ, Nigdjezemska i ostali svjetovi koje smo dosad uprizorili'', kaže Dovranić.

Koja bi bila poruka ove predstave? Što će publika ponijeti nakon odgledanog?

''Ovom predstavom ne želimo upozoriti na problem ovisnosti, već želimo poručiti djeci i mladima da budu hrabri i svoji, da imaju svoje JA I karakter koji nije sklon manipulacijama društva''.

Video pripremio Leo Dovranić, scenograf  John Čolak, majstor svjetla Frane Papić, majstor tona Luka Klečina. Za grafička obradu zaslužna je Martina Štrkalj.

Za kraj smo priupitali Luciju i kako teku one posljednje pripreme uoči večerašnje premijere.

''Danas smo cijeli dan u kazalištu na probama, kao i sutra. Nadamo se našoj publici prenijeti trnce koji su nas prožimali dok sno radili na ovoj tematski zahtjevnoj predstavi.''


Reci što misliš!