Ostalo / Intervjui

Biti drag queen u Hrvatskoj

Drag nije samo spektakl, on je provokacija koja udara na društvene norme!

Drag nije samo spektakl, on je provokacija koja udara na društvene norme!

Projekt studenata psihologije Sveučilišta u Zadru pod nazivom "Dani seksualnosti" održava i uz brojne goste. Upoznali smo jako posebne osobe, koji se ne žele definirati spolom, a totalno su oduševili Zadrane. Oni su Marino Čajdno (Sorel), Josip Dujmović (Colinda Evangelista), Filip Renić (Spazam Orgazam) i Filip Stanić (Entity).

Uoči prezentacije u Kneževoj palači, queer entuzijasti Filip, Josip i Marino predstavili su nam svoju udrugu - kolektiv, pojasnili što to rade muškarci u haljinama i štiklama; te činjenicu da drag queen scena u Hrvatskoj doista živi i djeluje. 

"LGBT zajednica s vremenom je ipak izborila svoju slobodu i pravo na djelovanje. Mi smo svjedoci da su promjene moguće i u tako maloj i tradicionalnoj sredini kao što je Hrvatska. Za nas je pozornica mjesto na kojem se može iskazati ta sloboda, a pritom zabavljamo publiku i učimo ih o različitostima. Drag nije samo show, spektakl, on je provokacija koja udara na društvene norme'', kažu nam dečki iz Flaminga. Svoj drag queen show imali su u GUMA baru, a u Zagrebu imaju četiri puta godišnje veliki show.

485e633e80520607b838711ee2424558.jpg?v=2Misija House Of Flamingo kolektiva je osnažiti i proširiti drag kulturu i queer izvedbenu scenu te na zabavan način otvoriti prostor za toleranciju, međusobno uvažavanje i kreativnost u kojem participiraju i umjetnici i publika.

Nažalost, smanjena su im sredstva koja su dobivali putem javnog natječaja za rad udruge u inovaciji umjetničkog izraza. 

''U gradu Zagrebu, a još manje u ostatku države, queer je kulturni sadržaj prisutan svega u tragovima na nekolicini većih festivala, više ili manje ekskluzivnog karaktera, dok se stvarnim potrebama većeg dijela zajednice za kvalitetnim kulturnim sadržajem malo tko bavi.

U posljednjih nekoliko godina koliko aktivno radimo na stvaranju queer umjetničkog sadržaja, došli smo do zaključka da je on u našoj sredini itekako potreban, te da za njim postoji stvaran interes'', kažu nam ''kraljice''.

Zanimalo nas je jesu li sve drag queen ujedno i gay. No, oni nas razuvjeravaju.

''Ima i žena koje se bave dragom! I to hetero žena. Ne moraš nužno imati penis među nogama da bi bio dobar drag queen. Svi koji se bave dragom znaju da ku tome presudnu ulogu igraju karizma, originalnost, petlja i talent.''

Sa svojim "Flamingo" performansom dečki su obišli već cijelu regiju, gostovali i po Europi, posljednju turneju odradili su u Velikoj Britaniji, a sada se spremaju za gay pride i show u klubu Aquarius 8. lipnja.


Reci što misliš!