Ostalo / Kolumne

Sedmi pečat

Priče za tešku noć

Priče za tešku noć

Napokon! Nakon pustih dječjih bajki koje su preplavile kina, proslavljeni talijanski redatelj Matteo Garrone odlučio nas je nakon svojih brutalno realnih priča odvući u mračni svijet mašte

Subota navečer, munje paraju nebo crno poput najcrnje duše, tutnjava grmljavine trese prozore, a u meni kuha. Fucking viroze i visoke fibre!

Kao da mi se tijelo na najgori način odlučilo oprostiti od ljeta, a da dušu nije ni pitalo. Kino više nije bila nikakva opcija. Noćna borba s virozom je trajala, no u laganom bunilu, već dan kasnije, pronašao sam volju za gledanjem filma koji je tih dana 'isplivao' na mreži.

Dok je tijelo bilo slomljeno virozom, um još nije napustila ona festivalska 'viroza' i jedino što bi me zadovoljilo, mogao je biti film takve kvalitete.

Il Racconto Dei Racconti (2015)
Režija: Matteo Garrone
Uloge: Salma Hayek, Vincent Cassel, John C. Riley, Toby Jones, Shirley Henderson, Hayley Carmichael, Bebe Cave...
Žanr: Fantasy, horor, romantika
Trajanje: 125 min
Karte su tako pale na bajku talijanskog meštra Mattea Garronea, premijerno prikazanu na posljednjem Canneskom festivalu. Priča paralelno prati vladare tri susjedna kraljevstva.

Kralj (J.C. Riley) i Kraljica (S.Hayek) suvereno vladaju Darkwoodom (ne Zagorovim, naravno), no sva blaga svijeta, klauni i zabavljači ne mogu nadomjestiti ono za čim najviše žude. Naime, Kraljica i Kralj ne mogu imati djecu i spremni su žrtvovati što god je potrebno kako bi ostvarili svoju najveću želju, a misteriozni stranac (F.Pistoni) im jedne noći ponudi upravo takvo što.

Kraljevstvom Highmountaina (prijevod je mislim, suvišan) vlada Kralj (T.Jones) sa svojom pažnje željnom kćerkom Violet (B.Cave). I dok Violet žudi za očevom ljubavi i pažnjom, on svoju pozornost bizarno usmjeri ka sićušnoj buhi koja ubrzo izraste do apsurdno velikih proporcija.

Kraljevstvom Strongholdea vlada pohotni Kralj (V.Cassel) kojem niti puste orgije nisu zatomile želju za misterioznom djevojkom anđeoskog glasa. No, ubrzo se ispostavi kako 'djevojka' za kojom Kralj toliko žudi ipak nije djevojka već jedna od dvije jako stare sestre (S.Henderson i H.Carmichael), a kad im Kralj u svom neznanju na poklon pošalje dragocjeni nakit, sestre se odluče poigrati s njim...

Napokon! Nakon pustih dječjih bajki koje su preplavile kina u posljednjih 5-6 godina (zna se tko je glavni 'krivac' za tako što, jel' tako g. Burton?), proslavljeni talijanski redatelj Matteo Garrone (Primo Amore, Gomorra, Reality..) odlučio nas je nakon svojih brutalno realnih priča odvući u mračni svijet mašte i pritom nas podsjetiti kako takve priče nikad nisu niti bile namijenjene najmlađima. Fasciniran neobičnim spojem realnosti i mašte koje je pronašao u folklornim pričama napolitanskog pjesnika i pisca Giambattiste Basilea, Garrone je zaključio kako su pouke i poruke koje su iz njih izvirale itekako aktualne.

Opsesija, pohlepa i ljubav su, naravno, neiscrpne teme, no nas najviše veseli činjenica kako ih je Garrone pronašao u svijetu mašte.

Gotovo sam siguran kako će mlađim naraštajima neke stvari djelovati prebizarno i odbojno, a najviše će ih iznenaditi kako specijalni efekti nisu u prvom planu. Ima ih, naravno, al' većina ih je izvedena na principu stare škole. Znate ono, šminka, maštoviti kostimi, makete, scenografija i ostali praktični efekti, no najbitnije je spomenuti kako ovdje isključivo služe svrsi, a ta svrha se zove priča.

Stariji filmofili će stilski lako pronaći paralele s velikim Pasoliniem i njegovim "Pričama iz Canterburya" ili pak "Decameronom", drugima će možda na pamet pasti Mark Twain i njegova priča "Kraljević i Prosjak", kvragu, ima tu i malčice "Ljepotice i Zvijeri", no ne bi bilo fer nazvati Garronea nekakvim bajkovitim Tarantinom ma koliko god to laskavo zvučalo. Garrone je izvukao srž Basileovih priča i napravio jedan pravi opojni koktel mašte.

Vizualno očaravajući, glazbeno senzualni (još jedan izvanredni soundtrack francuskog virtouza Alexandrea Desplata) s nadahnutom glumom internacionalne ekipe (spomenut ću pri tome kako je ovo i prvi Garroneov film na engleskom jeziku) i predivnom kamerom poljskog majstora Petera Suschitzkya, "Il Racconto Dei Racconti" (iliti "Tale of Tales") je film koji će vas dugo proganjati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.