Ostalo / Kolumne

Ljubičasta minuta

Čemu sve ovo?

Čemu sve ovo?

Bojim se da je pred nama još jedan val mazanja očiju, medijskih prepucavanja, strelica s ljevice ii desnice

Co to maš, međ' nogami, co to maš, monstruma? Isprintat ću ovo na majicu, pa me možda prestanu potezati za rukav i nuditi mi kemijske. Tražiti potpis u ime obitelji.

Lijepo je ovih dana šetati gradom i razgledati posebnu izložbu, jednu od onih zbog koje ti zastaje dah kada se uvjeriš u mogućnosti Photoshopa i manjak ideja slogane. Dakako, pričam o jumbo plakatima koji su nalik gljivama poslije svibanjske kiše izniknuli na svakom kantunu, pa tako i u Zadru gradu.

 

A među svim tim kalmetama, bilićima, sinovčićima, našao se i jedan plakat sa slikom savršene obitelji. Mama, tata, dva klinca. To je logo građanske inicijative ''U ime obitelji'' čiji volonteri zdušno prikupljaju potpise, naravno, u ime obitelji, nalik onoj iz betlehemske štalice. S razlikom: mama nije djevica. I svakako nije u muškarac u haljini!

Ali nema veze, vratimo se mi činjenici da jedna građanska inicijativa ima love za jumbo plakate, a tvrdi kako nema pojma tko im sve donira, na pitanje - čini li to Crkva?

Zanimljivo kako smo aktivni kada je riječ o seksualnim i rodnim preferencijama, onda se potpisuje sve u 16, volontira, pa čak i trpi verbalne i, kako su prenijeli mediji, fizičke ispade.

Je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom? Mogu li se sloboda i individualna prava jednih tako lijepo zakračunati u zakonsku trapulu u ime zaštite slobode i ''prava'' drugih?

Čemu sve ovo - zašto se dodatno širi nerazumijevanje, manipulacija, homofobija?

To najbolje zna onih 38 tisuća koji su potpisali peticiju tražeći referendum o ustavnom određenju braka kao zajednice žene i muškarca. Je li riječ o kakvoj prevenciji? Možda oni znaju nešto što mi ne znamo, jer koliko se sjećam, u Hrvatskoj nisu dozvoljeni istospolni brakovi, a jako teško da će biti ikakvih promjena u budućnosti.

Jeste li i vi umorni od prežvakavanja ovih tema kada ima mali milijun važnijih problema u Lijepoj našoj? Stvarno nema smisla da se opet vraćamo tamo negdje u prosinac 2012. kada je Bozanić začinio božićnu misu propovjedi o najaktualnijoj, najžešćoj temi u Hrvata. Nema smisla ponovo vrtjeti priču o roditeljima - nojevima i činjenici da djeca danas rastu u vremenu u kojem i plišani medo može biti seksualno aluzivan.

Ne treba podržati niti jedan ekstreman svjetonazor jer on neće pomoći našoj djeci da postanu zdravi, tolerantni, odgovorni, bolji ljudi.
Mislila sam da je ova tema utihnula, čim se prestalo svakodnevno prati zdravstveni odgoj u školama. Ali ne, evo ga opet, baš kad su svi ravnatelji počeli prihvaćati pjesmu Pips, chips and videoclipsa. Seks u školi.

Opet Ustavni sud u priči. Ukida kurikulum.

Karamarko se plavi od sreće i ponovo demonstrira svoje govorničke vještine kada kaže da mu je drago što odluka Ustavnog suda znači prestanak ''silovanja i roditelja i djece''. Jovanović tvrdi da kurikulum zdravstvenog odgoja nije ukinut, uvjeren da mu je to potez karijere. Sporna je samo procedura, kaže, Ustavni sud potiče provedbu zdravstvenog odgoja.

Zamjeram mu jer ne spominje kako je za ovaj ''gaf'' odgovoran on sam i njegova ekipa i kako je već i komarcima jasno da je cijeli cirkus oko zdravstvenog odgoja naštetio onima koji ga trebaju provoditi i kako je režiran iz dnevno-političkih razloga.

Možemo se ponovo zezati i pričati o tome kako se muškarci u haljinama gnušaju transvestita.

Bolje bi bilo da, ako već govorimo o zdravlju djece i mladih, obratimo pažnju na opijanje, nezdravu prehranu, cigarete, droge, nasilje.

Bolje bi bilo da, ako već govorimo o obitelji, obratimo pažnju na izazove pred kojima se ona danas nalazi. Kada On fizički i psihički maltretira Nju, nerijetko sve ostaje ''u obitelji''.

Bojim se da je pred nama još jedan val mazanja očiju, medijskih prepucavanja, strelica s ljevice ii desnice.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.