Ostalo / Kolumne

Zadranalije

Naturisti

Naturisti

Evo počinje sezona lova na turiste. Saće počet i statistike i brojanja koja me uvik veselu. Kod nas u isti dan morete čut sljedeće informacije: Ušlo je 4 miljuna turista, izašlo sedan, čeka se 8 uri na granici, nema nikog, nikad bolja sezona, nikad gora, ušlo pa izašlo miljardu, noćenja ovoliko, obitelji onoliko, stranih toliko, domaćih nikoliko, hoteli prazni, kapaciteti puni, itd.

Onda ja to pokušan razumit. Evo nekih zaključaka od prošle sezone:

-       Više je turista ušlo nego izašlo. Nije poznato di su ovi što nisu izašli. Ne zna se jel ulaze u glasačko tjelo.

-       Neki turisti samo izlaze a ne ulaze. Oni biće ulaze osmozom pa ih se ne more pobrojat.

-       Neki borave danima ali ne jedu i ne spavaju. Imaju puno boravaka a nimalo noćenja. Oni imaju bolest nespavanja. Ili neplaćanja spavanja.

-       Neki borave 3 dana a imaju 9 noćenja, što znaći da spavaju i po tri smjene dnevno. Nonstop samo hrču. Zato i ne troše. Imaju noćenja i po danu.

-       Sezona je 74% bolja od prošle. Koliko je turista bilo prošle - ne zna se.

-       Sezona će bit točno 84% gora od sljedeće.

-       Jedni te isti turisti 40 puta u sezonu ulazu i izlazu. To in je hobi. Oni ljetuju manijakalno ulazeći i izlazeći.

-       Neki turisti su ka sipe pa puštaju crno kad triba platit.

-       Neki koji se bave turizmom povremeno ugoste i svoju rodbinu. Oni imaju jako puno rodbine. Neki i po nekoliko miljuna rodbine.

-       Japanci primjerice prosječno borave 1,3 dana.Oni su brzi. Samo uđu, progalopiraju i izađu. Najgori su Njemci sa 3,9. Oni se rastežu ovdi ka žvake. Digod ideš ugaziš na njih.

Onda recimo, dražestan je podatak da će Hrvatska u ovoj godini učinit cili miljun turitičkih dolazaka više nego u 2009. Cili miljun! Oasti kolko je to. Ja bi naprimjerice da san ministar postavija odma cilj da ćemo ostvarit četir miljuni više nego 1943. To bi bija totalni bingo. Garant bismo ostvarili cilj, osim ako ne počne opet neki rat.

Dalje, turbo zanimljivo je da već četvrtu godinu ostvarujemo bolje rezultate u odnosu na prosjek u EU. Pa koju se gospu onda guramo u njih? Oni će nas totalno pokvarit! Pašće nan prosjek. Zato nas oće i pograbit da njima naraste! Jedino onda ne znan kako oni kažu da zarađuju od turizma par euri više od nas?

Dalje i nadalje, u 2011. smo ostvarili još jedan cilj: Povratak gosta u domaća odredišta i produžetak sezone. Mene su u školu učili da su to dva, al dobro. A šta ja znan? Ja san ima aša iz matematike. Dakle prvo je akcija „Vratija se Šime". A di je bija? A ne znan ja. Nisan čuja ni da je iša. Ja san se recimo vratija na našu lipu obalu, iz prosto proširenog razloga jer se nisan ni maka. A nisan se maka jer su mi lopine i kriminalčine pokrale sve šolde, ka i ostalima u Hrvatsku. Kako onda ostali djelovi Hrvatske više idu na ljetovanje? S kojin šoldima? Onda biće idu bez šoldi? A onda je to vrlo značajan podatak u odnosu na povećanje prihoda. Također je interesantno da smo 2010. u odnosu na 2009. imali giganstsku stopu porasta domaćih od - 12.5 %. Biće da u Ministarstvo turizma ne priča baš svak sa svakin.

Proširila se sezona. Zadržalo goste. Evo naprimjerice čitan nekidan da je zadržalo neke Turke što su švercali drogu. Biće ima više takvih. Sad imamo duže vremena za očekivat goste i pričat o brojevima. Samo to je opasno jer nam ostaje manje vremena za brojat i činit statistike. A kako će naš kržljavi državni aparat to podnit, to niko ne pita, a? Evo ja predlažen da kad oni to sve pobroju, za nagradu ostanu u svojin kućama, pa da se sezona malo produži i u Zagreb, i u ostali djelovi zemlje, pa da to onda bude opći procvat turizma.

Kako bi nastavila ovi pozitivan trend produženja pred i post sezone Hrvatska će pojačati operativnu aktivnost na dalekim tržištima. Tako ćemo naprimjerice ove godine malo animirati Eskime, Butance, Tongance i Aljaskance. I Grkljane jer su oni u ekonoskom procvatu. I San Marince jer bi tu od 33 iljade ljudi mogli očekivat 2,64 miljuna turista.

Naši su kapaciteti puno veliki. Imamo 316 iljada soba plus 910 iljada postelja. Ne znan jel su to onda sobe bez postelja, il ove postelje nisu u sobu nego u kužinu? Oli u kondut? Tu su čak uključeni vezovi u lukama i mjesta za kampiranje. Nije bitno jesi gosta veza u marinu, oli ga stavija na livadu, bitno je da da šolde. To je ukupno u 2117 objekata. Znači deset miljuni subjekata u 2 iljade objekata. A di su predikati? Koliko je to onda sveskupa postelja, ja ope ne znan. To su sve skupa smještajni kapaciteti. Jeli onda i kondut smještajni kapacitet? I na njega se triba smistiti. Oli se sve to more svesti na zajednički nazivnik? Moremo li mi jednom znati koliko gostiju more primit ova nesritnja država?

Imamo čak nešto što se zove „objekti za robinzonski smještaj". Za gospu blaženu. Kakvi je to smještaj? Bacu gosta na otok i onda zaboravu na njega? Nije ni čudo kad ima više ulazaka nego izlazaka.

Pored kućanstava, motela, krčmi, vagona, lječilišta, domova, hostela, kabina itd, još imamo i nekategorizirani smještaj. A kaki je to? Ne ulazi u kategoriju? Oli je to lječilište u krčmi, oli kabina u vagonu? Podzemni bunker u avionu? Kamping pod moren?

Isto tako pored gradova, kupališnih, primorsih, planinskih, i turističkih mjesta imamo i ostala mjesta. Koja? Virtualna? Podzemna? Oli se groblja računaju? Još će i pokojniku zaračunat boravišnu taksu.

I tako bi moga čovik do sutra. Vrlo smo precizni u konfužjunu.A ko će sve ovo razumit? Jeli imamo mi gosti oli nemamo? Kako se uopće broju gosti? Ima 57 evidencija, gosta prijavljujemo na 5 strana, niko s nikin ne razminjuje podatke, sve kompjutori, službenici, ministarstva, odjeli, zavodi, bataljun ljudi. Kako će razmjenjivat podatke kad padaju jedni priko drugih?

Iden ja na ljetovanje. U svoj kondut na smještajni kapacitet. I neću prijavit nikome. Jebe me se.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.